Besøg Tjernobyl og ruinerne efter verdens værste atomkraftulykke

Tekst og fotos: MOGENS HANSEN

Jo, det er tilladt at besøge stedet, hvor verdens hidtil værste atomkraftulykke skete i 1986: Tjernobyl i Ukraine. Vi rejste med det danske selskab Viktors Farmor, men er man på egen hånd i Ukraine, kan man benytte flere turoperatører fra Kiev, som ligger et par timers buskørsel fra Tjernobyl.

Atomkraftværkets sikkerhedssystem skulle testes, men det gik galt. Reaktor nr. 4 eksploderede og sendte mængder af forurenet materiale op i atmosfæren. Det spredte sig med vinden mod nordvest helt til Skandinavien. Mange mennesker døde i løbet af kort tid, og endnu flere vil få kræft både nu og i mange år fremover som følge af den nukleare forurening.

Restriktioner ved besøg i Tjernobyl

Byer og landsbyer blev evakueret i et område på 2600 kvadratkilometer omkring Tjernobyl, og det er stadig afspærret. Man skal være over 18 år og havde pas og papirer i orden for at komme ind. Når man forlader området, skal man igennem en geigertæller, som skanner hele kroppen. Arme og ben skal være tildækket under besøget, og hvis fodtøjet er griset til i bestrålet jord, skal det efterlades.

Tjernobyl
En guide lover, at man nok skal overleve, hvis man følger hende.

Kun få mennesker – især gamle – lever stadig i området, men byer og landsbyer blev rømmet efter ulykken. Dyr døde, og mange nulevende er misdannede. Jorden må ikke dyrkes, og det er uklogt at spise fisk fra floder og søer. Den største evakuering fandt sted i byen Pripyat, som husede op mod 50.000 mennesker. Byen henligger i dag som tilgroede ruiner.

Her vil vi lade en række billeder fortælle historien om den deprimerende oplevelse, det er at besøge Tjernobyl-området. Vil du læse mere detaljeret om ulykken og besøg på stedet, kan du gøre det her: https://www.kristeligt-dagblad.dk/rejser/paa-besoeg-i-tjernobyl

Tjernobyl
Man kan komme tæt på sarkofagen, som omslutter den eksploderede reaktor.
Tjernobyl
Mindesmærke for de brandmænd, som omkom, da de skulle slukke branden i atomkraftværket.
Tjernobyl
Et tivoli i Pripyat skulle være åbnet få dage efter atomulykken. Det skete aldrig.
Tjernobyl
Beboelsesbygninger i Pripyat er helt tilgroede.
Tjernobyl
En svømmehal i den evakuerede by Pripyat.
Tjernobyl
Stadion i Pripyat.
Tjernobyl
En forladt skole i Pripyat.
Tjernobyl
Man kan stadig spise på en restaurant i Tjernobyl.
Tjernobyl
Vilde hunde har det tilsyneladende godt.
Tjernobyl
En allé i Tjernobyl markerer de rømmede byer.
Tjernobyl
En statue af sovjetlederen Vladimir Lenin har fået lov at blive stående i Tjernobyl, selv om Ukraine i dag er i konflikt med Rusland.
Tjernobyl
De fleste ejendele blev efterladt efter atomulykken.

 

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen