Ørredfiskeri i Grønland

August måned er bedst til ørredfiskeri i Sydgrønland

Er du passioneret sportsfisker, så er det her i slutningen af juli og i august måned, at du har mulighed for at få dine ønsker opfyldt ved at fange fjeldørreder i den storslåede natur i Grønland. Helt fra Sydgrønland og helt op til Thule går fjeldørrederne ned fra søerne for at spise sig mætte i fjorden så snart isen i elevene smelter. Efter at have spist sig mætte i fjordene går ørrederne tilbage til elven op mod strømmen mod søerne for at gyde.

Ørredfiskeri

Det er når denne prægtige fighter er på vej tilbage til søerne for at gyde, at du kan fange den flotte fisk.

oerredfiskeri
Fluefiskeri. Foto: Mads Pihl – Visit Greenland

Undertegnede fangede for nogle år siden en fjeldørred på 4.5 kg i en de store elve, der løber ud i Sdr. Strømfjord eller som lufthavnen det hedder på grønlandsk Kangerlussuaq. Så store fisk er det næppe muligt i dag, da der mange steder er blevet overfisket i elevene. Du kan stadigvæk komme på ørredfiskeri i Robinson elven ,d er løber ud i Sønderstrømfjord stykke vej fra Lufthavnen, men enten skal du sejle derud eller flyves derud med små flyvemaskiner, der kan lande på stranden.

Varmt om dagen

I Sønderstrømfjord er det bedst at fiske i august måned, hvor det har været nattefrost, så er myggene døde, ellers er det en ulidelig plage med myggene overalt i fjordene i juni og juli måned.

Grønland 10

Men i slutningen af august og i begyndelsen af september kan der inde i elvdalene være på til 30 graders varme i dagtimerne, mens det kan være et par graders frost om natten. Du skal bo i telt og selv have proviant med til en fisketur af nogle dages varighed, men nogle stede ri byerne på vestkysten findes turoperatører, der arrangerer fiskelejre ved flere elve

Nær næsten alle de større byer i Grønland er der ørred elve. Men for at fange ørred med en vis størrelse, skal du længere væk fra byerne, og det gøres kun med båd. Via turistkontorerne i de forskellige byer, er det muligt at få råd og vejledning til at finde dejlige ørred elve. Desuden skal du have fisketegn.

Lige siden Erik den Røde slog anker i en fjordbund en sommerdag for godt 1000 år siden og af vanvare og forbløffelse over den frodige og grønne fjorddal kom til at kalde landet Grønland, uden at ane at der bag de høje fjelde strakte sig evige ismarker, har man talt om ørreder eller laks, som grønlænderne kalder fiskene i de grønlandske elve.

Grønland 5

Man har altid talt om den fantastisk rige fauna, som lever i og omkring Grønland i fjelde, på højsletter, i fjorde og på havet. Edderfugle, måger, teister, havlitter, havørne, ravne, ænder, ryper samt polarræve, polarharer og isbjørne. Dertil moskusokser og rener for blot at nævne nogle af de mest kendte fugle og dyr fra den grønlandske natur.

Ørredfiskeri
Hvalsafari. Foto: Mads Pihl – Visit Greenland

Grønland er et fascinerende land, men det er ikke billigt at rejse til vor nordligste del af kongeriget. Du skal regne med cirka kr. 4000 for en flybillet med Air Greenland, der flyver både til Kangerlussuaq og Narsarsuaq. Dertil kommer evt. fiskelejr eller ophold andre steder i Grønland

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 57 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam