Se Hamborg fra toppen af St. Michaelis Kirche og Elbphilharmonie

Når jeg kommer til en by, jeg ikke kender særlig godt, holder jeg af at finde udsigtspunkter. Herfra kan jeg holde øje med verdenshjørnerne, spotte parker og betydende bygningsværker. Og jeg kan få styr på hav og floder – hvis ellers der er vand i nærheden. Det er der i Hamborg. Her i september 2020 vælger jeg at se Hamborg fra toppen af St. Michaelis Kirche og Elbphilharmonie.

Fra tårnet på St. Michaelis Kirche kan man mod syd se Elben med Hamborgs nye koncerthus, Elbphilharmonien tv. i billedet. Foto: Karin Møller-Olsen.

Hamborg med tog og U-Bahn

Jeg kommer til Hamborg med tog fra København, og slår mig ned på Hotel Europäischer Hof. Et ret billigt og okay middelklassehotel lige overfor banegården. Herfra kører jeg med U-bahn, U3, mod Schlump. Står af ved Rödingsmarkt, og går til St. Michaelis Kirche. Det tager knap 10 minutter.

St. Michaelis Kirche er en protestantisk barokkirke. Den eksisterende bygning er opført i 1906. Foto: Karin Møller-Olsen

En kirke med kælenavn og musik

St. Michaelis Kirche er angiveligt meget populær blandt Hamborgs protestantiske indbyggere, der har givet den kælenavnet “Michel”. Og kirken udmærker sig blandt andet ved en række musikalske arrangementer. Desværre ingen under mit besøg i byen, men jeg kan læse mig til, at musikdirektøren i den kirke af samme navn, der lå her i 1700-tallet, var Carl Phillip Emanuel Bach, søn af Johan Sebastian Bach. Og han gjorde kirken til det musiksted, som den stadig er i dag.

Udsigtsplatformen i Michaelis kirkens tårn ligger i 106 meters højde. Mod alle verdenshjørner er der billedtavler med beskrivende billedtekster. Her er det udsigten langs Elben mod vest. Foto: Karin Møller-Olsen.

Udsigten fra Michaeliskirkens tårn

Heldigvis er der adgang til kirkens tårn, da jeg ankommer henad klokken 17. Formedelst 6 euro kan jeg komme op i tårnet, når blot jeg følger corona-restriktionerne. De indebærer blandt andet at opturen foregår med elevator og nedturen ad trappens 452 trin. Men så er der også fri udsigt over Elben, havnen og byens tårne og indsøer.

Udsigt fra St. Michaelis kirkes tårn mod øst. Det høje kirketårn th. er St. Nikolai Kirche. Tårnet er 147 meter højt, og 76 meter oppe er en udsigtsplatform, jeg har til gode at besøge. Tv ses Binnenalster, der er en kunstig sø med mulighed for sejltur og spadseretur ad Jungfernstieg. Foto: Karin Møller-Olsen.

Udsigten fra Elbphilharmonien

Fra Michel’s klokketårn spotter jeg selvfølgelig også Hamborgs nyeste turistmagnet, Elbphilharmonien. Og det er her, mine fødder tager retning, da jeg atter er nede på gaden. Elbphilharmonien er et prægtigt koncerthus, der stod færdig i 2017. Ambitiøst og spektakulært bygget på en gammel lagerbygning til cacao med front mod Elben. Koncerthuset betragtes som Hamborgs nye vartegn og trækker gæster til store musikalske begivenheder. Men heldigvis kan man også få adgang til bygningen uden koncertbillet. Elbphilharmoniens udsigtsplatform, PLAZA, har gratis adgang for alle interesserede. Så her tager jeg op og opdager, at det er det helt rigtige sted at slå sig ned men en drink fra baren, mens solen går ned over havnen i Hamborg.

Elbphilharmoniens karakteristiske facade. Udsigtsplatformen, PLAZA, løber hele vejen rundt mellem den gamle brune lagerbygning i bunden og det spektakulære nybyggeri i toppen. Foto: Karin Møller-Olsen.
Turen op til udsigtsplatformen, PLAZA, går via en lang rullende trappe og der er gratis adgang. Foto: Karin Møller-Olsen.
Koncerthusets PLAZA med aftenudsigt langs Elben mod syd. Foto: Karin Møller-Olsen.
Solnedgang over Elben og Hamborgs containerhavn set fra Elbphilharmonien. Bemærk månen, der er dukket op mellem kranerne tv. Foto: Karin Møller-Olsen

Da solen er gået ned, finder jeg hurtigt den nærmeste U-bahn station, Baumwall. Herfra kommer jeg på få minutter tilbage til Hovedbanegården og mit hotel.

Næste morgen tager jeg tilbage til havnen. Her fanger jeg katamaranfærgen Halunderjet. Den sejler mig til Helgoland. Men det er en helt anden historie, som du kan læse her.

Udsejling ad Elben fra havnen i Hamborg. Til venstre St. Michaelis kirketårn og til højre for midten anes Elbphilharmonien bag havnens kraner. Foto: Karin Møller-Olsen.

Min rejse var betalt af Tysk Turist Information, der ikke har haft indflydelse på, hvad jeg besøgte og hvor jeg boede i Hamborg.

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 43 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen