Verdens største ølstue

finder du i Hofbraühaus i München

ølstuei München er Hofbraühaus kendt for sin ølstue og den store oktoberfest med næsten 6. millioner gæster i de cirka 14 dage festen varer, og hvor der bliver drukket over 10 millioner liter øl.

munchen-1
I horizonten ses alperne

Hofbraühaus

Er du på et besøg i byen en dejlig sommerdag, og har nu begivet mig mod Hofbraühaus, der ligger lige uden for den gamle by. Jeg har forladt de dejlige caféer og restauranter i den gamle by, og går i retning af Hofbraühaus. På lang afstand hører jeg musik og stemmingssuset fra tusindvis af glade stemmer, som hygger sig i måske verdens største pop, spisehus, restaurant, cafe, musikhus – ja, kært barn har mange navne. Udefra syner huset ikke af meget, der hvor det ligger i en stille sidegade. Men skinnet bedrager som bekendt. Lige når jeg åbner døren mødes jeg med lyden fra klirrende glas blandet op med summen fra tusinder af stemmer iblandet sang og musik fra det store hornorkester på den lille scene midt i den store ølhal med de høje hvælvinger, der er fyldt med kalkmalerier.

Første øl for 400 år siden

I de tilstødende smalle og lange gange – de tidligere øl-lagrekældre, hvor øllet blev kølet og oplagt igennem hundrede af år fra det første øl blev brygget på stedet for over 400 år siden, sidder publikum bænket ved bordene i festligt lag. Der drikkes, der spise, der snakkes, der debatteres højlydt og der synges.

hofbrauhaus-2
Der er gang i messingsuppen

Et Brasbandorkestret, hvis medlemmer alle er iført den traditionelle bayerske nationaldragt med lederhosen og farverige veste og hatte med fjer og emblemer spiller for fuld musik. Øllet skummer i de store et liters krus og tjenerne – både mænd og kvinder også iført nationaldragter, farer frem og tilbage mellem bordene balancerende med 8-10 krus ad gangen. Alpehornene og trækbasunen gjaller og sender velkendte toner ud i det store lokale ikke alene tyrolermusik, men også evergreens. Alle internationale melodier, som de forskellige nationaliteter kan synge med på, er med på orkestrets repertoire.

 

hof-brauhaus
De søde tjenere kan balancerer med op til 10 krus øl ad gangen

5000 besøgende Den gamle ølstue’ historie gå mere end 400 år tilbage. En sommerdag, hvor alle etager, gårdhaver og kældre er inddraget, kan her bespises mere end 5000 mennesker. Der kommer gæster hele året fra alle dele af verden, og de får altid nogle hyggelige timer her, hvor de har mulighed for at få en sludder med mange lokale stamgæster. Over 500 har deres eget porcelænskrus, som låses inde i et specielt skab, når de forlader stedet.  Der findes stamgæster, som er kommet her i over 60 år. Mange af dem kommer dagligt og får fra en til tre liter øl, og det går livligt til og ofte bliver de lidt berusede, men på en gemytlig måde, griner en af tjenerne.

 

 

skaermbillede-2016-12-01-kl-12-19-41

Ølstue grundlagt i 1585

Hoflbrauhaus blev grundlagt i 1585 af en hertug ved navn Wilhelm v. Bayern kendt under navnet ”den fromme fyrste”. Efter at bygningen var færdig i 1591 begyndte han at brygge øl. Produktionen voksede og voksede og man begyndte også at sælge øl ud af huset til byens borgere, og i 1600 solgte man desuden øl til byer i nærheden af München. I 1828 åbnede en restaurant i bryggeriet og knap 50 år senere blev Hofbrau (HB) registret som varemærke med en kongekrone som ikon – et varemærke, som øllet stadig har på etikken i dag. I 1897 blev stedet ombygget og moderniseret.

I 1935 skriver den kendte sangskriver Wiga Gabriel fra Berlin den verdensberømte sang ” In München steht ein Hofbrauhaus”, der lige siden har fået gået sin sejrsgang verden over og stadig spilles på alverdens spillesteder. På samme tidspunkt ændrede huset navn fra Det kongelige Bryghus til det Statslige Bryghus (Staatliches Hotbrauhaus), idet stedet blev overtaget af delstaten Bayern. I 1966 foretoges en gennemgribende restaurering af hele bygningskomplekset og blev derefter en af Münchens store turistattraktioner.

 

munchens-4

Brygges uden for byen

Hofbrau- øllet HB brygges i dag på et lille moderne bryggeri i Münchens udkant. Men ikke alene München er kendt for sit gode ø1. Delstatens Bayern har et godt ry for sin traditionsrige ølkultur, der går mere end 1500 år tilbage i tiden. I dag findes der omkring 600 i delstaten, hvor det daglige ølforbrug pr. indbygger er et af de højeste i verden med cirka 120 liter pr. indbygger pr. år.

Se mere om hvad München ellers kan byde dig

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 60 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam