Hvad stiller man op med et konkursramt, gammelt stålværk i ruiner. Man skaber selvfølgelig et luksushotel i de utraditionelle rammer. Et populært mødested midt i den nordtyske industriby Neumünster.

I 2001 brød økonomien sammen for det snart 100-årige støberi- og stålværk midt i den nordtyske industriby Neumünster. Firmaet gik konkurs og 250 medarbejdere mistede jobbet. Bygningerne begyndte hurtigt at forfalde. Gode råd var dyre: Skulle man rive det hele ned og bygge et nyt stål- og glaspalads? Det ville blive dyrt.

Påske-bufetten er parat i restaurant 1500 grader C indrettet i tidligere støberihal

Løsningen kom fra et ungt iværksætterpar, Stephan Johannsen og Jan Pinno. De ville skabe et moderne luksushotel i de aldrende bygninger. Nødvendig kapital blev fundet, og nu da rustrødt stål, rene linier og rå elegance går hånd i hånd med stramt industrielt design i byens nye luksushotel, kan man kun sige: Det lykkedes. Tilmed til en pris der lå ganske væsentligt lavere end udgiften til nedrivning af stålværket.

Navnet lå lige for; hotellet skulle naturligvis hedde ALTES STAHLWERK.

Buffet-restaurant i støberihallen

Og her kun godt 100 km syd for grænsen finder man så en næsten uventet fire-stjernet luksus i de utraditionelle rammer. De originale elementer fra fabrikken som eksempelvis lamper, møbler og maskindele er bevarede og går op i en højere enhed med store væg- og vinduesflader, et næsten overvældende ovenlys og masser af moderne kunst og design.

Der er tre kategorier at vælge imellem blandt hotellets 97 dobbeltværelser.

Den gamle støberihal er bevaret næsten indtakt med søjler og industrivinduer. Her har man indrettet hotellets store spisesal, der fungerer både som morgenmadsrestaurant og til frokost og aften som stor buffetrestaurant med åbent kig til køkkenregionen. Restauranten har fået navnet 1500 grader Celcius efter temperaturen i den store ovn, hvor man i sin tid smeltede jern. I en del af hallen er der indrettet mødelokaler. Hotellet satser ikke kun på overnattende gæster i de 97 dobbeltværelser, men også på møder og konferencer. Flere danske virksomheder har allerede nikket ”godkendt” til det koncept, der er udviklet.

Spa- og wellness område

Et tysk hotel uden et spa- og wellness område er næsten utænkeligt. Altes Stahlwerk har et stort wellness-område

Før eller efter et måltid kan man nyde tilværelsen i husets vinothek eller en drink i den velassorterede bar. Er man indkvarteret som hotelgæst, ligger det lige for også at benytte det store spa- og wellness område. Efter behandlingen kan man koble af i en relax-lounge med udsigt over Neumünster. Et godt tip: Bestil spa- og wellness sammen med hotelværelset. Der er tale om et særdeles populært område, som også benyttes i vid udstrækning af byens befolkning.

A-la-carte i GUSTAVs

A-la-carte restauranten GUSTAVs er et nyt tilbud på hotellet. Her er plads til 60 gæster og er vejret til det også adgang til en terrasse

Nyt i Altes Stahlwerk er en a-la-carte restaurant GUSTAVs, som er et længe ventet supplement til buffet-restauranten og et reelt alternativ, hvis man er til et klassisk 50-er look i røde og orange farver. GUSTAVs er med sine 60 siddepladser den ideelle ramme om små og mellemstore selskaber og et godt tilbud til dem, der ønsker at vælge a-la-carte middag. Det er også et godt bud, hvis man ”kun” vil nyde et glas vin, en øl eller en cocktail til hyggelig musik. Og er vejret til det, er der dækket op ude på en terrasse.

En traditionel schnitzel

Den traditionelle schnitzel er populær, men der er også retter med franske og nordiske noter.

Køkkenet ligger lidt i den klassiske tyske stil med en god schnitzel af kalv med tilbehør som en af favoritterne, men der er også noter af både det nye, franske og specielt det nordiske køkken. Man har også hørt om NOMA i Neumünster.

Buffet-restauranten er ud over at fungere som morgenmads-restaurant åben fra 12 til 14 og igen fra 18,30 til 21,30. GUSTAVs er åben tirsdag til lørdag fra klokken 18.

Tæt på Outlet-Center

Outlet-Center Neumünster ligger kun 5-10 minutter fra hotellet.

Kun 5-10 minutters kørsel fra ALTES STAHLWERK ligger Outlet-Center Neumünster. Der er ganske enkelt tale om nordeuropas største outlet-center med flere end 100 specialbutikker. Går man på opdagelse her, og er man godt rustet hjemmefra via centrets hjemmeside med hensyn til prisniveau, kan man købe så fordelagtigt ind, at det man sparer fuldt ud kan betale hotelregningen. Især hvis man har børn i vokse-alderen, der kræver udskiftning af garderoben to-tre gange om året, er der meget at hente. Det gælder også sportsbeklædning, sko og andre lædervarer. Mit eget, helt personlige indkøbshit er Hugo Boss habit til under 1000 kr. Prisen hos min hjemlige leverandør for samme habit oversteg 7.000 kr. Hotellets gæster modtager en rabat-kupon, som giver ekstra 10 pct. nedslag i den i forvejen lave outlet-pris.

En time fra grænsen

Neumünster ligger godt 100 km syd for Padborg-grænsen. Motorvej A7 går næsten lige til døren, og transporttiden er ca. en time. Fra Puttgarden er der lidt længere, ca 110 km, og da transporten her tildels sker på amtsveje med lokal trafik vil transporttiden til Neumünster ligge omkring halvanden time.

Fotos til nærværende artikel er stillet til rådighed af Altes Stahlwerk og Outlet-Center Neumünster, som ikke har haft indflydelse på artiklens tilblivelse.

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 53 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen