På besøg i kulisserne til Stolthed og Fordom

Måske så du filmatiseringen af Jane Austens berømte bog Stolthed og Fordom i fjernsynet forleden dag. Eller du har set den før. I så fald vil du genkende Chatsworth House i Derbyshire som Mr. Darcy’s Slot. Chatsworth House har nemlig lagt kulisser til Stolthed og Fordom, og er Mr. Darcys gods, Pemberly, i 2005 indspilningen af filmen. Det er den med Keira Knightley og Matthew Macfadyen i rollerne som Elisabeth og Mr. Darcy.

Chatsworth House, the Painted Hall hvor malerierne viser episoder fra Cæsars liv
Chatsworth House, the Painted Hall hvor malerierne viser episoder fra Cæsars liv. Foto: Karin Møller-Olsen

Hjem for hertugen og hertuginden af Devonshire

Chatsworth House er et engelsk herresæde fra 1500-tallet. Dets størrelse med ikke færre end 126 rum og en kolossal samling af kunstskatte er et godt billede på den engelske overklasse. Rigdomme, der langt overgår, hvad vi kender på danske slotte.  Chatsworth ligger i det smukke grønne landskab Devonshire i det midterste England. Ejerne er Duke and Duchess of Devonshire, der bor i huset og er 16. generation af familien Cavendish.

Chatsworth House rummer hundredvis af kunstværker af barokmalere som Antonio Verrio og Luigi Laguerre samt store navne som Rembrandt og Veronese. Foto: Karin Møller-Olsen.

Besøg i Kulisserne til Stolthed og Fordom

Det er bekosteligt at holde så stor en ejendom. Og selvom Cavendish familien er velbeslået, skæpper det nok godt i kassen med indtægterne fra entreen. Chatsworth House kan nemlig besøges året rundt. Og er man i nærheden, er det absolut et besøg værd. 96 af værelserne er godt nok lukket af til privaten. Men de 30 rum, der er åbne, og det flotte parkanlæg, er også rigeligt til at få en halv dag til at gå.

Parkanlægget ved Chatsworth House er 105 acre. Det svarer til mere end 100 fodboldbaner. Foto: Karin Møller-Olsen
I en af Chatsworths store sale er indrettet et skulpturgalleri. I Stolthed og Fordom ser vi Elisabeth i skikkelse af Keira Knightley gå benovet rundt her. Foto: Karin Møller-Olsen.
En buste af Mr. Darcy på Chatsworth House
I Museumsbutikken findes denne buste af Mr. Darcy. Den sælges også i en miniatureudgave med skiltet “Bestseller”. Foto: Karin Møller-Olsen.
Der er flere restauranter og cafeer på Chatsworth House. Her er det Flying Childers, der blandt andet har en fremragende Afternoon Tea. Foto: Karin Møller-Olsen
Denne blomstrende anretning blev serveret til min Tea på Flying Childers. Foto: Karin Møller-Olsen

Sådan kommer du til Chatsworth House

Chatsworth House ligger i Derbyshire i det smukke område, der hedder Peak District.

Der går mange busser til Chatsworth House fra blandt andet Buxton, Chesterfield og Manchester. Der er direkte fly fra København til Manchester og det tager en times tid med tog fra Manchester til Buxton i Peak District.

Entreen til Chatsworth House er 21 pund for voksne, men hvis du kommer med bus, er der et nedslag i prisen på 4 pund.

Læs mere på www.chatsworth.org

Se også historien om de engelske kanalbåde i Cheshire http://www.ferieblogger.dk/historiske-kanalbaade-paa-national-waterways-museum/

www.visitbritain.com havde inviteret på besøg i Peak District og Chatsworth House.


Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 43 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen