Köln – en by med historie, afslapning og sjov ølkultur

Af MOGENS HANSEN
Köln, den tyske millionby ved Rhinen, fik dårlig reklame, da unge mænd af udenlandsk herkomst nytårsaften 2015 lavede seksuelle overgreb mod kvinder i området ved hovedbanegården og byens berømte domkirke.
Det var ikke bare synd for de sagesløse, unge kvinder, det var også synd for byens befolkning, som er meget stolt af byen, og som har en imødekommende, let tilgang til livet, næsten mere sydeuropæisk og latinsk end den ordnung-muss-sein-holdning, som man kan møde andre steder i Tyskland.

Köln
Sejltur på Rhinen med flere af Kölns kirker i baggrunden, bagest katedralen. Foto: Mogens Hansen

Mange danskere har kun set domkirkens to tårne rage op over alt andet, når de drøner forbi Köln på motorvej A1 på vej mod Frankrig eller andre sydlige feriemål. Köln indbyder til en pause i en dag eller to. Byen har mange seværdigheder, men er også et godt sted til afslapning.

Kölner Dom

Köln
Kölns centrum har smalle gyder, som indbyder til hyggelige spadsereture. Foto: Mogens Hansen

Domkirken, den katolske Kölner Dom, er byens største, traditionelle attraktion, som gennemsnitligt tiltrækker 20.000 besøgende hver dag. Katolske pilgrimme kommer i stort tal for at se det skrin, som siges at rumme de jordiske rester af de hellige tre konger fra bibelhistorien. Kirkebyggeriet i gotisk stil blev påbegyndt i 1248, og domkirken blev i 1996 optaget på Unescos liste over verdens kulturarv. Köln har også 12 kirker i romansk byggestil og en jødisk synagoge. Sidstnævnte blev genopbygget i 1959, efter at den sammen med fem andre synagoger blev ødelagt i nazitiden. 11.000 jøder blev i samme periode slået ihjel eller fordrevet.
Foruden de religiøse seværdigheder har Köln et større antal museer og gallerier end de fleste andre byer med omkring en million indbyggere. I alt er der flere end 30 museer og flere hundrede gallerier, og de gør Köln til Rhinlandets kulturelle centrum. Museerne spænder vidt, fra et dokumentationscenter for nazitiden til et chokolademuseum – se www.museenkoeln.de

Ødelagt af krig og genopbygget

Köln blev udsat for voldsomme allierede bombardementer under Anden Verdenskrig. Det meste af byen blev ødelagt, og 95 procent af befolkningen dræbt eller evakueret. Efter krigen gik genopbygningen i gang, og man forsøgte at genskabe så mange historiske bygninger som muligt. Samtidig og senere blev der bygget nyt, og det betyder, at Köln i dag har en usædvanlig blanding af arkitektur fra forskellige tider.

Köln
Futuristiske “kranhuse” og andre moderne bygninger præger i dag havneområdet ved Rhinen, men historiske havnebygninger er bevaret. Foto: Mogens Hansen

Et af de steder, hvor man ser de forskellige stilarter tydeligt, er i Rheinauhafen, havneområdet ved Rhinen, som i de senere år er blevet genskabt. Moderne bygninger i ekstravant arkitektur indeholdende især kontorer og boliger dominerer, men ældre havnebygninger er sammen med et stykke bymur fra Middelalderen bevaret, ligesom gamle lastekraner er sat i stand. Havnens mest bemærkelsesværdige, nye byggeri er de såkaldte kranhuse, hvis ene halvdel nærmest hænger frit i luften, hvilket får det til at se ud, som om tyngdeloven er ophævet. Tag en udflugtsbåd op og ned ad Rhinen i dette område; så får I både gode synsindtryk og kan slappe af.

Læs mere om Köln her

Speciel øldrikning

Total afslapning opnår man ved at gå ind på en (eller flere) af Kölns mange værtshuse. I forhold til indbyggertal skulle der være flere af dem end i nogen anden tysk by. Her må man ikke undlade at bestille en Kölsch, en lokal øl serveret i glas, der kun rummer 0,2 liter. Det lille glas sikrer, at øllet holder sig koldt og frisk, mens man drikker. Alligevel kommer man ikke til at tørste. Når glasset er (næsten) tomt, kommer tjeneren med et nyt. Sådan bliver det ved, indtil man lægger ølbrikken over det tomme glas eller efterlader glasset halvfuldt og beder om regningen. Skål!

Rejsen var betalt af Germanwings.

Köln
Kölsch – øl serveret i små glas – er en populær drik i Köln. Foto: Mogens Hansen

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen