Svensk øl – på et højere niveau

Sverige har nu cirka 300 mikrobryggerier

Af Bent Bernardi Sørensen

I min ølklub morer vi os med en plat joke, når nogen drikker Pripps Blå:

– Pripps is like making love in a canoe, skæmter vi. It is fucking close to water.

Vi siger det samme om Heineken, Stella Artois, Becks Bier og øl fra USA og Mexico – især Corona!
Svensk øl har altid lignet en misforståelse og er vel osse årsagen til, at svenskere ikke har et naturligt forhold til alkohol. Men nu har nogle svenskere taget sig sammen.

Sveriges ølby

I Göteborg findes mikrobryggerier som Stigbergets, Poppels, All in Brewing og Dugges. Ligesom i Danmark er ølproduktion i Sverige en disciplin med rødder mange århundreder tilbage i historien.

Siden byen blev grundlagt i 1621 har Göteborg haft mange bryggerier, og i løbet af det 18. århundrede var et solidt fundament for industrien lagt med store bryggerier som Poppelman, Carnegie og Pripps. Byens store bryggerier ejes nu af Carlsberg, men mikrobryggerier skyder op i massevis.

Mange muligheder

Stigbergets Bryggeri, der startede i 2013, samarbejder med pladeforretningen Dirty Records, der i næsten 40 år har ligget på Andra Långgatan ved Järntorget i Göteborg og nu har udvidet med aftenservering af Stigberget-øl og vegetarmad til tonerne af livemusik og vinylplader.

I 2005 åbnede et af Göteborgs første og mest succesrige mikrobryggerier, Dugges. I år åbner Dugges sin første bryggeripub – på Plantagegatan i Göteborg. 

Midt på Ringön i det centrale Göteborg brygger Vega øl og i en ny restaurant serveres i weekenderne blandt andet røget oksespidsbryst med et udvalg af hjemmebryggede øl til. 

I foråret 2021 åbner Spike Brewery et nyt bryghus sammen med en ølrestaurant, der kun vil servere øl fra Göteborg i byens ældste bydel. Spike Brewery åbnede i 2016 og har siden brygget op til 400.000 liter øl om året.  

Pale ale, porter og pilsner

Det familieejede mikrobryggeri En Aleigen Brewery har en forkærlighed til britiske og belgiske øl og driver ølbaren The Mothership i Rollsbo, Kungälv. Baren har åben åbent en til to lørdage om måneden, så man blandt andet kan smage diverse pale ales, portere og pilsnere fra En Aleigen Brewery. 

 I hjertet af Majorna på Karl Johansgatan i Göteborg ligger Majornas Bryggeri, der har en stor bryggeripub med plads til 100 siddende gæster. Her tilbydes udendørsservering med direkte udsigt til bryggeriets produktionslokaler, så man kan følge tilblivelsen af ales og porter øl, mens man spiser.

Poppels Bryggeri har brygget øl siden 2012 med en vision om at sprede kærligheden til god, håndværksbrygget øl. Ved siden af mikrobryggeriet ligger Poppels Öl &cMat med fokus på de smagsoplevelser, der opstår, når øl og mad mødes.   

Systembolag med specialøl   

I november åbner en 400 kvadratmeter stor øl-specialforretning i Nordstan i Göteborg – Sveriges første – med øl fra bryggerier fra hele verden, men især en stor andel lokale øl. I alt 450 slags øl.

Det moderne mikrobryggeri blev udviklet i USA i midten 1970’erne. Kombinationen af brygsted og restauration slog først an i Danmark, og Sverige er fulgt godt med. Nu findes cirka 300 i Sverige. 

I Göteborg er hver tiende øl, der sælges hos Systembolaget, fra et mikrobryggeri.  

Bent Bernardi Sørensen

Født nøgen.

Bent Bernardi Sørensen has 41 posts and counting. See all posts by Bent Bernardi Sørensen