Kommer du til Dalsland i Vestsverige skal du unde dig et ophold på hotel Upperud 9:9. Det er indrettet med fem unikke værelser i en bygning, der oprindeligt er opført som kornsilo i 1888.

De fem værelser er højloftede og forsynede med hems med en dobbeltseng. For at komme op på hemsen, skal man klatre ad de gamle jernstiger, som arbejderne brugte i kornsiloen, og ifølge ejerne kan man stadig støde på hvedekorn hist og pist i siloens originale træbeklædning. I gulvplan findes seng, spisebord, et lille køkken og badeværelse. Foto: Karin Møller-Olsen.

Et stop på den gamle pilgrimsrute

Hotel Upperud 9:9 ejes og drives af Kerstin Söderlund, der åbnede hotellet i 2016 med tanke på dem, der vandrer på den gamle pilgrimsrute og som ellers kun møder primitiv overnatning her i Dalsland.

Den gamle pilgrimsvej, Skt. Olavs leden, fortsætter helt til Nidarosdomen i Tronhjem. Her i Dalsland er den 100 kilometer lang og snor sig over lyse klipper gennem fyrre- og birkeskov, langs stille søer og op til betagende udsigtspunkter. Foto: Karin Møller-Olsen.
Min datter, Astrid (billedet) og jeg besøgte Upperud i juli måned, hvor skovbunden bugnede af de skønneste blåbær. De få mennesker, vi mødte i skoven, gik med en spand i de ene hånd og et blåbærjern i den anden. Vi nøjedes med at plukke i hånden og derfra direkte i maven. Foto: Karin Møller-Olsen

Ved Dalslands Kanal

Upperud 9:9 ligger ved Dalslands Kanal, som er en vandvej, der i forrige århundrede var meget vigtig for transport af blandt andet tømmer.

Lige nord for Upperud ligger slusen ved Köbmannabro, som er en af 17 slusestationer på Dalslands Kanal med ikke færre end 31 sluser, der skal passeres på den 250 km lange strækning. Foto: Karin Møller-Olsen.

Direkte ud i søen

Det vil være en underdrivelse at sige, at Upperud 9:9 ligger lige ud til søen; faktisk er hele hotellets terrasse bygget ud over søen. Og som gæst kan man låne en kano eller kajak til en tur på søen, Upperudshøljen.

Upperud 9:9 fotograferet en stille aften fra en kajak på søen, Upperudhøljen. Foto: Astrid Hjorth.

Saunaen med tilhørende bro er en helt ny tilbygning til hotellet. Smuk og utraditionel med panoramavindue til søen. Foto: Karin Møller-Olsen.

Kerstin Söderlund bag baren i cafeen, hvorfra der til morgen og aften serveres hjemmelavede retter af lokale råvarer. Det rå ventilationsrør er karakteristisk for hotelindretningen, der forener den oprindelige rå kornsilo med moderne design. Foto: Karin Møller-Olsen
En hjemmelavet dessert og en farverig drink på terrassen over søen er en perfekt afrunding på en dag med vandring ad den gamle pilgrimssti. Foto: Astrid Hjorth

Se mere om Hotel Upperud 9:9 ( 9:9 er matrikelnummeret)

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 43 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen