Her lever historien om Berlinmuren

Bernauer Strasse i den nordlige del af det centrale Berlin var stedet, hvor mange dramatiske begivenheder fandt sted i perioden 1961-1989, da Berlinmuren løb langs gaden.
I 1961 besluttede de østtyske myndigheder at begrænse flugten til Vesttyskland ved at hegne Vestberlin inde bag mur og pigtråd. Bernauer Strasse lå på grænsen mellem Østberlin og den del af Vestberlin, som Frankrig administrerede. Selve gaden og nordsiden af den lå i den franske zone, mens bygningerne på sydsiden af gaden lå i Østberlin. Det betød, at menneskene på sydsiden boede i Østberlin, men når de trådte ud ad hoveddøren og stod på fortovet, så befandt de sig i Vestberlin.
berlinmuren
Ved Ackerstrasse, en sidegade til Bernauer Strasse, er bevaret et østtysk vagttårn og et stykke af Muren. Foto: Jürgen Hohmuth, Berlin Wall Foundation

Den trafik ville de østtyske myndigheder standse, og allerede ni dage efter Murens påbegyndelse i august 1961 indtraf det første dødsfald, da Ida Siekmann, som boede i Bernauer Strasse 48, ville flygte fra øst til vest ved at springe ud fra tredje sal. Hun blev så hårdt kvæstet, da hun ramte fortovet, at hun døde på vej til hospitalet. Det officielle tal for omkomne på grund af Muren er 139, men uofficielt er det højere. Omkring 10 døde i Bernauer Strasse, men langt flere slap ud, bl.a. gennem tunneler under Muren.

Læs mere om Berlin her

Dødsstriben

I første omgang blev vinduer og døre muret til på den østtyske side af Bernauer Strasse, og beboerne blev tvangsflyttet, men i 1963 blev bygningerne revet ned. Det gav et grimt, langt ar gennem Berlin, kaldet dødsstriben, hvor kun Muren løb. Striben på 1,4 kilometer er der stadig, men den er i dag velholdt og dækket af græs. Området kaldes Gedenkstätte Berliner Mauer. Der er endnu stumper af Muren tilbage, og hvor den er fjernet, er dens forløb markeret med stålstænger med rusten overflade.
Murens “fald” begyndte den 9. november 1989, og allerede om natten til den 10. november blev en del af Muren revet ned mellem Bernauer Strasse og Eberswalder Strasse, så der her kom en åbning mellem Øst- og Vestberlin. Den officielle nedrivning begyndte i juni 1990.

Stærke oplevelser ved Berlinmuren

Det er en vemodig oplevelse at gå rundt i mindeområdet. Ud over murrester og stålstænger ser man et østtysk vagttårn, et “forsoningskapel” og et dokumentationscenter, som bl.a. har et udsigtstårn, som giver et godt overblik over området. De flugttunneler, som blev gravet under Muren, er i dag markeret i græsset med flade granitsten, og nogle steder ser man rester af de nedrevne beboelsesbygninger i form af murstumper og sokkelmarkeringer.
berlinmuren
I “Erindringsvinduet” er der billeder af og navne på de mennesker, der omkom under deres forsøg på at flygte fra øst til vest. Foto: Jürgen Hohmuth, Berlin Wall Foundation

På den næsten to kilometer lange strækning fra Nordbahnhof til Mauerpark, hvoraf Bernauer Strasse udgør det meste, er der ting at se på, som har forbindelse til Muren, Tysklands deling og landets senere genforening. Det nyeste tiltag åbnede på 25-årsdagen for Murens fald, den 9. november 2014, og er en permanent udstilling i dokumentationscentret med titlen “1961-1989. Die Berliner Mauer”. Her er der fokus på historien om Berlins deling, og der gives svar på de centrale spørgsmål: Hvorfor blev Muren opført? Hvorfor blev Muren stående så længe? Hvorfor faldt Muren i 1989? Og udstillingen forbinder de politiske begivenheder med den sociale fortælling om, hvordan delingen af byen påvirkede berlinerne, deres liv og dagligdag. Flere informationer på www.berliner-mauer-gedenkstaette.de

berlinmuren
Dele af Berlinmuren kan ses flere steder i byen. Her er vi ved museet Topographie des Terrors, som fortæller historien om nazistyrets grusomheder. Foto: Mogens Hansen

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen