Harzen har tre  attraktive perler i form af byerne Goslar, Quidlinburg og Wernigerode

Kejserpaladset i Goslar

Det smukke bjerglandskab Harzen- der i øvrigt betyder bjergskov- ligger godt 400 km syd for den dansk tyske grænse. Da  danskerne på grund af Corona ikke kan rejse verden rundt endnu, så er  Harzen igen blevet populært  for mange danske rejsebureauer, der sender danskerne til Harzen i bus. Blandt andet Gislev Rejser i Ringe på Fyn.     Når man kommer nordfra er den naturlige indfaldsport til Harzen områdets største by Goslar, der ligger i bjergområdets nordvestlige hjørne. Herfra er der en lang række udmærkede veje til Harzens indre. I området, der er gennemskåret af en lang række dale med elve og masser af søer og opdæmmede kunstige søer, i alt  9 kunstige søer og 101 mindre bjergsøer. Den højeste dæmning går tværs over Bode dalen med floden Bode og den blev færdig bygget i 1959 i det daværende Østtyskland. Dæmningen  er Tysklands højeste og er 106 meter høj og  415 meter lang og bag den ligger en stor sø som tjener som drikkevands reservoir især  til de større byer øst for Harzen  blandt andet Leipzig. For tre år siden  indviedes en ny turist attraktion ved dæmningen, idet der  her blev bygget  en af verdens længste gå-hængebroer med et spænd på 458 meter. Du skal ikke have højdeskæk når du går ud på broen, hvor søen ligger knap 100 meter under dig . Harzenområdet er cirka 100 km bredt og cirka 40 km langt. Hovedbyen er Goslar, som var et af de første rejsemål for danskerne i masseturismens  første tid i 1950erne og 1960erne.

Fra Goslars indre by

Goslar

Goslar, der i dag har knap 50.000 indbyggere, er en gammel kejserby, hvor de to mest betydningsfulde kejsere var Henrik III , der var kejser fra 1039-1056 og Henrik IV fra 1056 til 1106. Han blev født i byen og det var ham der i 1077 måtte gå den tunge gang for at få syndsforladelse hos Paven i Canossa.I dag finder man det gamle kejserpalads inde for den gamle bys mure ~ navnet erKaiserpfals, og slottet blev bygget af Henrik den III i årene fra 1039 til 1056.Kejserpaladset er siden blevet bygget om og restaureret sidste gang i perioden fra 1868 til 1879. Under Henrik den III og IV var der ca. 200 kejserpaladser rundt i riget, og dengang boede kejseren i løbet af året på flere af sine slotte, hvor han med sit hof rejste fra sted til sted. Henrik Ill tabte helt sit hjerte til Goslar og opholdt sig meget her, især ved juletid og han er også begravet i slottet. Som det fremtræder i dag, har det ikke gennemgået de store ændringer siden det blev bygget for snart 1000 år siden bortset fra at et kapel, der var bygget sammen med slottet, er væk. I dag kan man få en rundtur i slottet og se museet, der er indrettet her inklusiv de flotte vægmalerier i dens store sal, som fortæller om Tysklands historie fra Middelalderen og frem til det 20 århundrede.

Byen er restaureret

Byen var omgivet af volde og inden for den gamle bys mure boede der heltfrem til den sene middelalder mere end 10.000 mennesker og byen var således en af de 10 mest betydningsfulde og største byer i Tyskland på daværende tidspunkt. Det er en stor oplevelse at gå på opdagelse i den gamle by, hvor der er mere end 1000 bindingsværkshuse. Ejerne betaler selv for restaurering, som kan blive en dyr affære, måske op til en million kr. for et lille bindingsværkshus. Bystyret har fastsat regler for restaureringen. Eksempelvis må facaderne ikke ændres, så restaurering må ske inde fra huset. Trods de store udgifter er næsten alle husene i den gamle by restaureret med nænsom hånd, og de ser velholdte og smukke ud, og der findes mange helt tilbagefra 1400- tallet. Blandt de mange spændende huse er den store købmandsgård Siemens hus, som forfædrene til den kendte Siemens Koncern byggede. Dette hus er fra 1693. Et andet flot hus er skræddernes tidligere laugshus på torvet, opført 1494, nu indrettet som hotel. Den lille skulptur af en mand på et af husets hjørner er Goslars symbol på held og lykke. De fleste turister på torvet vender ofte ryggen til byens smukke rådhus, men det er for at opleve klokkespillet på bygningen over for. Det spiller fire gange dagligt. Goslar har mange museer, lige fra dukke- og tinsoldat samlinger til afrikansk kunst og musikhistorie. Det nyeste og samtidig det ældste er Rammelsberg Minemuseum. Man har genåbnet byens bjergværk, der ellers lukkede i 1988, og gjort det til en “demonstrationsmine“ og et museum. Mimen, hvor der blev brudt kobber og bly samt lidt sølv er den eneste mine i verden, som har været i gang uafbrudt i over 1000 år. Den rejseglade H.C. Andersen besøgte i 1831 Rammelsberg-minen, og han fortæller herom i bogen “Skyggebilleder af enRejse til Harzen“

Den største ”altstat”

Quedlinburg, ligger på randen af Harzen og lå tidligere i Østtyskland. Byen gik helt fri for ødelæggelser under 2. verdenskrigs og heller ikke efterkrigstidens saneringsiver har ødelagt byen, der med næsten 1300 bindingsværkshuse menes at være Tysklands største “Altstadt“. En fantastisk restaureringsindsats er sket siden Murens fald. Et bindings-værksmuseum er indrettet i det, man anser for at være Europas og således hele verdens ældste bindingsværkshus. Det er bygget i midten af 1300-tallet. l den anden ende af byen finder man dens nyeste seværdighed: Holzwurmmuseum, som fortæller alt om borebillerne, der guffer både bindingsværk og møbeltræ i sig. Quedlinburg har to teatre, hvor der opføres nye og klassiske skuespil, operaer og operetter.Stiftskirken St. Servatius rummer de jordiske rester af Tysklands første kejser, Henrik 1, som regerede for 1100 år siden, men også kunst af international karat i en menneskealder anså man de mest sjældne af skattene for evig tabt.

Kunstskatte genfundet

Flere byer i Harzen blev ødelagt af bombardementer under 2. verdenskrig, og derfor blev stiftskirkens skatte i 1944 pakket i kasser og skjult i nogle minegange i omegnen. Der var tale om uerstattelige guld-, sølv-, ædelstens- og elfenbensarbejder fra 800 til  1500-tallet. Da museumsfolkene fra stiftskirken i foråret 1945 gik ned i mineskakterne, opdagede de, at kasserne var blevet brudt op, og en række af de mest værdifulde genstande var fjernet, blandt andet Henrik l’s rigt udsmykkede relikvieskrin og verdens ældste “liturgiske” redekam. Tingene var sporløst forsvundet og tyveriet forblev et mysterium i 45 år. I 1990 henvendte en familie fra Whitewright i Texas sig til internationale kunsthandlere for at sælge en række antikviteter efter samleren Joe Tom Meador, der var død nogle år tidligere. Hermed dukkede Quedlinburg-skatten, som man troede tabt for evigt, atter frem i lyset. Det viste sig, at Meador i 1945 var i Harzen som ung løjtnant i den amerikanske hær. Efter at de nazistiske tropper havde overgivet sig til den amerikanske hær, havde han fundet kisterne i minegangene og sendt nogle af de “pæne ting“ hjem til Texas i papirpakker. Et større internationalt tovtrækkeri endte med, at genstandene i 1990 blev leveret tilbage til Quedlinburg – ovenikøbet nyrestaureret af konservatorerne på Dallas Museum of Art.

Det gamle slot i Wernigerode

Wernigerode har igennem generationer været et yndet turistmål for både tyskere og udlændige. I dag tiltrækker bindingsværksbyen flere besøgende end nogensinde blandt andet på grund af de velbevarede bygninger. På torvet troner det 550 år gamle rådhus, og ikke langt derfra den over 20 år gamle gågade, Breite Strasse. Her findes et stort antal småbutikker og endnu flere velbevarede, ofte farvestrålende gamle huse, eksmepelvis Krummelsches Haus, hvis facade er udskåret i træ. En af byens store attraktioner er fyrsteslottet, der ligger på en bakke i byens udkant. Det er åbent for publikum og ofte rammen om friluftsforestillinger, koncerter, opera m.m. Man kommer lettest op til slottet med et traktortrukket turisttog. Vil man opleve et rigtigt Veterantog med damplokomotiv, kan man fra Wernigerode tage med Harzer Schmalspur-bahnen, der på en l32 km lang jernbanestrækning løber rundt i Harzen. Banen har i over l00 år tjent som dagligt transportmiddel for lokalbefolkningen, der nu får selskab af mange turister. Banen har en afstikker til Harzens højeste bjerg, Brocken – på dansk Bloksbjerg, der hvor heksene sendes hen Sankt Hans aften.

Thale- heksenes by

Og vil man opleve mere om heksen så er stedet den lille by Thale, der er sagnenes og heksenes by. Heksenes by ligger i den nordøstlige kant af Harzen, der hvor floden Bode kommer ud af bjergene og mellem den stejle sagnomspundne klippe  finder du Hexentanzplatz (heksedansepladsen) og Roßtrappe (hestetrappen), som har gravet en dyb slugt. I denne slugt, den vildtromantiske Bodedal, venter der spændende myter og sagaer, eventyrlige skove, plaskende bække og rivende floder, fascinerende klippeformationer og en drømmeagtig udsigt, på den besøgende. Med en svævebane fra Thale kan man komme op til Hexentanzplatz der  ligger på et klippeplateau 454 meter over Bodedalen. Du kan kun træffe heksene en gang om året, nemlig på Walpurgis- natten mellem 30. april og l. maj. Hekse-underholdningen indledes lige efter midnat med en tale af djævelen selv. Med resterne af et tidligere borganlæg, hekseringen med dens skulpturer og Walpurgishallen er heksedansepladsen også på årets øvrige dage et mystisk sted. Heksedansepladsens yderligere attraktioner er Harzer Berg Theater (bjergteater) og Thale  dyrehave. Udover danepladsen kan du resten af året nyde den vilde natur på dette kultsted fra oldtiden, som Goethe omtalte som “Den mægtigste klippedal nord for Alpeme”.   På vej op med svævebanen har du en fascinerende udsigt over stejle klipper, frodige skrænter, rivende vandløb og i det fjerne Brocken, som er Harzens højeste top på l l42 meter, samt bjergtoppen Teufelsmauer. Skulle sult og tørst melde sig, har besøgende mulighed for et pusterum i Restaurant Hexenkessel. Her kan du efter en begivenhedsrig dag nyde et måltid mad til familievenlige priser, enten indenfor eller på restaurantens terrasse.    Bodedalen benævnes  i øvrigt af nogen som Tysklands svar på Grand Canyon og den smukke dal er med de stejle bjergsider meget velegnet til vandreture i den klare bjergluft gennem et af de ældste fredede områder i Tyskland.  

Ovennævnte tre fotos er fra Hexentanzenplaz

Andreasberg

Harzens højest beliggende by er St. Andreasberg, der med sin stejle gader og gode udsigtspunkter er et andet af områdets populære feriesteder, ikke mindst om vinteren. En af de mere usædvanlige attraktioner er en rutschebane, som er over en halv kilometer lang. I næsten et halvt århundrede har Harzen været et af danskernes foretrukne rejsemål, når ferien skulle foregå i egen bil eller med bus. Men indtil Jerntæppet faldt for en halv snes år siden, var det stort set umuligt for almindelige danske turister at besøge den del af Harzen, der lå i Østtyskland. Men det er der mulighed for nu, og mange vil opleve nogle meget spændende miljøer i de i artiklen nævnte byer.

Faktaboks:

Hovedstad: Goslar

Indbyggere i Harzen: cirka  900.000

Størrelse: 4000 km2

Skipister om vinteren: 500

Højeste bjerg: Bloksbjerg 1142 meter

www.gislev-rejser.dk

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 58 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam