Husum – den grå by ved havet – i lilla farvepragt

Millioner af krokus blomstrer i slotsparken i Husum som digteren Theodor Storm kaldte ”den grå by ved havet”. I weekenden den 21. – 22. marts er der krokusfestival. Krokusblomstdronningen kåres, der er kunsthåndværkermarked, og vægteren synger foråret ind.

Husum
Langs havnefronten i Husum finder man små boder, som byder på alt godt fra havet. Ikke kun i den kommende weekend, men dagligt.(Foto: Tourismus Husum).

Oplevelsen er bedøvende. Både farve- og duftindtrykkene er chokerende stærke. Man skal ganske enkelt have oplevet det på egne sanser for helt at forstå, hvad det her drejer sig om.

I weekenden den 21. – 22. marts er der krokusfestival i den nordtyske vestkystby Husum. I en periode, som kan vare 14 dage, men ofte kortere, vælter lilla krokus op af jorden i parken omkring slottet i Husum.

Husum slot
Husum Slot i nederlandsk renæssancestil fra sidste halvdel af det 16. århundrede. Slottet blev bygget ovenpå ruinerne af et tidligere Franciskanerkloster fra 1400-tallet.

Vi taler ikke om krokusbede med hundreder eller tusinder. Det, der er tale om her, er millioner af krokus, der springer i blomst og afblomstrer næsten lige så hurtigt. I den periode, hvor blomstringen er på sit højeste, holdes der krokusfestival i Husum. Højdepunktet er kåringen af årets krokusblomstdronning.

Tusinder af gæster myldrer ind i byen i denne weekend, hvor ikke alene de blomstrende krokus er attraktionen. Et stort kunsthåndværkermarked i slottets indre gård med flere end 50 boder og shopping på loppemarkedsniveau på markedspladsen rundt om Trine-skulpturen, gør også sit til at skabe trængsel i de snævre bygader. En særlig attraktion er vægternes natlige rundgang gennem krokusblomsthavet lørdag aften, hvor foråret synges ind.

Tine i Husum
Tine-brønden på markedspladsen foran Vor Frue Kirke i Husum. Skabt af billedhuggeren Adolf Brütt til minde om Anna Catharina Asmussen (Tine) og hendes fætter August Friedrich Woldsen. To mennesker der gjorde et stort arbejde for fattige og svage i samfundet.

Historien bag krokusblomstringen

Vi skal flere hundrede år tilbage i historien for at finde grundlaget for krokuseventyret. Før det nuværende slot blev bygget i slutningen af 1500-tallet, lå der på slotsbanken et franciskanerkloster. Det var munkene fra dette kloster, der plantede de første krokus, som siden har formeret sig mangefold.

Vårkrokus (Crocus vernus)

Husum er i dag administrativ hovedby for amtet Nordfriesland, men har en historie, der strækker sig helt tilbage til 1200 tallet, og byen fik tidligt betydning for udskibning af gods og kreaturer til England og Holland. Christian den 1. gav Husum markedsrettigheder i 1645.

Husum

Tusistguiden omtaler Husum som ”den grå by ved havet”, et udsagn , som skyldes bysbarnet forfatteren Theodor Storm, der skrev levende og malerisk om det at bo i det barske Friesland. Kig endelig indenfor i Storm-museet. Se også kirken ud til markedspladsen, som skyldes den danske arkitekt C.F. Hansen og betegnes som et af hans hovedværker. Andre værker fra samme arkitekt er Vor Frue Kirke i København og sognekirker i Hørsholm og Vonsild. I Nissenhaus, det nordfrisiske museum, kan man orientere sig om landskabets forandring under indtryk af vejr og vind, og museet har også et kunstgalleri med skiftende udstillinger.

Den lille sult undervejs kan stilles ved boderne langs havnen. Ingen andre steder kan man få så friskkogte vadehavsrejer som her.

Kroer og hoteller i Husum og omegn inviterer i krokusdagene til ”Kokuszauber an der Nordsee”. To overnatninger, 3 retters menu i typisk nordfrisisk atmosfære, lagkage til eftermiddagskaffen eller nordfrisisk the, en blomsterkrukke med krokus til at tage med hjem, et kort med krokusblomstdronningens autograf og en værdikupon til indkøb i Husum hører til det gode tilbud,som man kan læse mere om på denlokale turistforenings hjemmeside (se link nedenfor) i resten af denne måned og april.

Turistinfo: Husum-turismus

Læs også om Dannevirke

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 56 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen