Dresdens ikoniske domkirke

Frauenkirche i Dresden er en arkitektonisk perle

Når du kører på motorvejen fra Leipzig mod Dresden, ser du allerede på lang afstand byens vartegn, den ikoniske Frauenkirche, der sammen med tårnene fra Korskirken og den katolske Hofkirche samt den markante operabygning Semperopraen og det flotte
barokslot Zwinger pryder Dresdens skyline. Alle disse pragtbygninger ligger langs floden Elbens bredder.De er alle hovedsagelig bygget i barokstil i slutningen af 1600- tallet og langt ind i 1700 tallet. De blev næsten totalt ødelagt af de allieredes bomber under 2. verdenskrig. Værst gik det ud over den evangelisk- lutherske kirke –  Frauenkirche- formentlig en af de mest markante arkitektoniske lutherske kirker i verden.
Bombningerne startede den 13. februar 1945.  Kirken var ret solidt bygget, men kunne alligevel ikke modstå de allieredes massive bombning af byen og efter to dages bombarmenter udbrændte kirken og kuplen faldt sammen den 15. februar 1945 kl. 10.00.

Allerede få år efter krigens afslutning blev der udarbejdet planer for genopbygning af kirker, opera og slotte og andre af de ødelagte bygninger i Dresdens gamle by.  Men genopbygningen tog lang tid og først efter genforeningen af Vest – og Østtyskland i 1990 kom der gang i rekonstruktionsplanerne. Og i perioden fra 1994 og frem til 2005 blev flere af bygningerne genopført i original stil, ikke mindst Frauenkirche.

Kirken har en 1000-årig historie bag sig. En kirke, Zu Unser Lieben Frauen, Vor Kære Frue, skal have ligget på stedet siden omkring år 1000. Den moderne kirke, og den under krigen totalt ødelagte kirke, stammer derimod fra 1700-tallet. Arkitekten bag var George Bähr og kirkebyggeriet stod på fra 1726  til 1743, men Bähr døde i 1738, og fik aldrig set kirken blive fuldført.

Fra kirkens interiøre – der er 5 etager. Der er plads til cirka 1700 tilhører i kirken, der benyttes til en lang række koncerter

Den store kuppel med en højde på cirka 93 meter blev hurtigt et kendemærke for byen, og den let genkendelige silhuet blev motiv for mange kunstmalere.

Efter genforeningen i 1990 blev de tidligere planer for restaureringen fundet frem igen og 14 borgere forfattede «Ruf aus Dresden» («Råbet fra Dresden»).

Det førte til en omfattende indsamling af penge til genopbygningen (det kostede cirka 1,3 milliarder kroner at genopføre kirken, godt halvdelen var private midler) og i 1994 gik arbejdet i gang.

Bortset fra kuplen blev det oprindelige materiale fra ruinen genbrugt. Hver sten blev målt, og katalogiseret, og med udgangspunkt i, hvor den lå i ruindyngen, regnede man sig frem til dens oprindelige placering. På grund af alderen er de oprindelige sten mørke, mens de nyere dele er lysere i farven.
Den 13. april 2004 blev den sidste sten indsat i kirkens hovedkuppel, og i juni 2004 blev tårnhatten med den kobber beslåede tårntrækonstruktion med det forgyldte kors påsat over kuplen og dermed blev det tidligere udseende genetableret. Genopbygningen af Frauenkirche blev helt afsluttet i efteråret 2005. Omkring 250.000 mennesker, ikke alene fra Tyskland men fra hele verden deltog i indvielsesfestlighederne, der varede i flere dage i oktober 2005 – alene på Neumarkt var der samlet cirka 60.000 mennesker.

Se mere om spændende byer i Tyskland:

Berlin

Lübeck

München 

Köln

Køb E-bog om Dresden her

Beskrivelse: Rejseguide til Dresden, Tyskland med information om historie, seværdigheder, shopping, aktiviteter for børn, gode links m.m. Forslag med bykort til fire vandreture i byen og med forslag til interessante ture i omegnen af Dresden. Med geolinks, så rejseguiden kan bruges med Google Maps på din smartphone og tablet på turen.

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 60 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam