Lidt stolt har man vel altid lov til at være, når en dansk ambassade placeres i top-tre blandt rejsemål i Tyskland. Ganske vist er der tale om en TIDLIGERE dansk ambassade, men alligevel.

Det drejer sig om Hotel Das Stue (stuen på dansk) Drakestrasse 1. En adresse, som kun ligger et ejendomsmægler stenkast fra Danmarks nuværende ambassade på Rauchstrasse 1. Begge adresser har i sin tid været en del af den gennemgående Tiergartenstrasse i Berlin.

Det siger noget om placeringen i det, man vist godt kan kalde det attraktive Berlin.

Das Stue har tilmed den ekstra kvalitet, at man fra en del af hotellets værelser har indblik direkte i Berlin Zoo. Man kan med andre ord få et helt gratis kig til dyrelivet. Den omstændighed udnytter man dygtigt på hotellet, og det er uden al tvivl medvirkende til den høje placering på Tysklands liste over rejsemål.

Det er TripAdviser, der står for placeringen, og den er ikke helt ny. TripAdviser gennemførte i maj i år en analyse over søgninger på tyske rejsemål, og det var her Das Stue opnåede en placering som nr. tre. Vist nok til manges overraskelse. Og ikke mindre overraskende var det, at et kulturelt rejsemål som Altes Pinakothek i München, der vist må siges at være for hard-core kultursøgende, blev placeret som nr. 1. Mindre overraskende var det, at ”eventyrslottet” Neu Schwanstein i det sydlige Bayern blev nr. 2.

Gå på opdagelse i Berlin

390 mio unikke brugere

TripAdviser producerer som bekendt ikke selv rejsemål. Til gengæld er TripAdviser med sine ikke færre end 24 brands med ikke færre end 390 mio unikke brugere i høj grad med til at stikke kursen af for mange rejsende. TripAdviser dækker ikke færre end 135.000 destinationer world-wide, har 255 brugere hvert minut døgnet rundt og har registreret ikke færre end 120 mio medlemmer.

Tyskland og Storbritannien skiftes til at ligge i spidsen af TripAdvisers top-15 liste. Omkring 200 mio søger råd om tyske rejsemål hos TripAdviser, mens den tyske top-portal, Germany Travel, ”kun” kan mønstre knap 10 mio besøgende. Inden for de seneste 48 måneder har ikke færre end 345 mio søgt informationer om tyske rejsemål hos TripAdviser. Det skal som et kuriosum nævnes, at Danmark faktisk ligger på en delt 7/8 plads på listen, og Danmark anses for at være et af TripAdvisers mest loyale markeder.

Ambassade bygget 1938

Det, vi i dag kender som Das Stue, blev bygget i 1938 på foranledning af hitlerregimet. Den oprindelige danske ambassade lå på Alsenstrasse, opkaldt efter øen Als og krigen i 1864. Hitlerregimet ønskede bygningen revet ned, fordi den lå i vejen for et planlagt nord-syd akse gennem Berlin. Bygningen blev eksproprieret og som erstatning lod regimet opføre en ny bygning til det danske gesandtskab på det, som dengang her Tiergartenstrasse. Bygningen blev indviet i 1940, og der kom til at udspille sig fantastiske historier knyttet til bygningen i de fem krigsår.

Hitler og Göring var direkte impliceret i ambassadens indretning og stillede bl.a. krav om, at der blev indrettet en omkring 400 kvm stor lejlighed til brug for den danske kong Christian X’s eventuelle besøg i Berlin. Lejligheden blev benævnt Kongeværelset. Kongen benyttede sig dog aldrig af det ”generøse” tilbud.

I forbindelse med voldsomme luftangreb af Berlin i 1943 blev ambassaden voldsomt beskadiget, men fungerede dog som gesandtskab til krigens slutning, og efter krigen blev ambassaden udnyttet som hjemsted for en dansk millitærmission, mens den egentlige ambassade en periode blev flyttet til en ejendom i Grunewald, og efterfølgende blev ambassadebygningen solgt. Aktuelt har Das Stue en spansk ejerkreds.

Berlin-ambassade top-tre rejsemål

Den danske stil bevaret

Det har imidlertid været et ønske fra de nuværende ejere, at Das Stue er indrettet i dansk/skandinavisk stil, og man finder overalt møbelklassikere fra Arne Jakobsens hånd.

Et lokalt arkitektfirma har stået for husets nænsomme renovering, hvor den oprindelige bygnings neo-klassicistiske stil er bevaret, sådan som den blev tegnet og tænkt af den tyske arkitekt Johann Emil Schaudt. Det gælder også husets imposante foyer, der domineres helt og aldeles af en dobbelt-trappe i klassisk stil. Den oprindelige bygning er udvidet med en tilbygning i beton, stål og glas, men den trækker ikke effekt fra det oprindelige hus. En spansk arkitekt, Patrizia Urquiola, har været inde over alle offentligt tilgængelige rum for at fastholde de oprindelige stilelementer, mens et ligeledes spansk designfirma, LVG Arquitectura, har været inde over indretningen af hotellets værelser, men også her i respekt for, og med anvendelse af, dansk producerede møbler.

Og hvordan ser det så ud med muligheden for nogensinde at få råd til at kigge inden for i hotel Das Stue, eller den Michelin-stjerne bestrøede restaurant.

Tja, man skal nok finde sig i at holde en vis afstand, med mindre tegnebogen er særdeles velspækket. Og dog. I lavsæson er hotelkapaciteten i Berlin så stor, at konkurrencen presser priserne ned også i dette luksussegment. Hvor mærkeligt det end lyder, så er vores højsæson for ferie juli/august lavsæson i Berlin. Jeg har set et dobbeltværelse i Das Stue til i omegnen af 1200 kr. for en overnatning. Og det er da ikke så galt.

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 52 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen