Efter januar i år står Tyrol i et helt nyt lys. Hidtil har jeg forbundet Tyrol med læderhosen, Susse Wold og Ove Sprogø i filmen ”Sommer i Tyrol”. Men i januar fik min datter, Astrid, og jeg chancen som skiskydning turister.Det ser sejt ud at komme løbende på ski med en riffel på ryggen. Kaste sig forpustet ned på maven. Få styr på åndedrættet. Ramme plet.

Når man rammer skiven, lukker hullerne sig. Som man kan se nederst th. lykkes det for mig. Foto: Astrid Hjorth.

Riflerne må holde sig på måtten
Lige det med at løbe med riffel på ryggen får vi godt nok ikke lov til. Er du tosset, sådan en riffel koster 3.000 euro. Du kunne jo falde og ødelægge den, lyder beskeden fra den i øvrigt meget flinke instruktør, Günter Werth. Det er kun atleter med egne våben, der løber rundt med dem. Men et billede med riflen på ryggen får vi lov til. Bare vi ikke bilder danske turister ind, at de kan komme ned og løbe rundt med rifler. De skal ligge på skydemåtten.

Vi øver os i skiskydning, stående. Foto: Günter Werth.

Skiskydnings turisme
Og så får vi instruktion i skydning. Lade – sigte – skyde. Og gode råd om, hvordan man får styr på åndedrættet efter et løb. Det sidste er altafgørende, hvis man skal ramme skiven. Først skal vi lige falde til ro. Ikke at vi løber med et tempo, som det vi ser på TV. Men alligevel. Forpustede bliver vi efter en runde i sporet. Så en dyb indånding, udånding – og skyd. Det er helt klart nemmere fra liggende end fra stående position. Men efter nogen øvelse lykkes det os begge at ramme plet – endda flere gange i træk.Skiskydning bliver mere og mere populært, også blandt turister. I Tyrol kan man få instruktion i nærheden af St. Johann hos Günter Werth: www.biathlon-event.at og på Nordic Academy i Hochfilzen: www.nordicacademy.at

Günter Werth instruerer Astrid i betjening af riflen. Foto: Karin Møller-Olsen

Fantastiske langrendsløjper
Udover det med Ove Sprogø og Sommer i Tyrol var der også en anden forestilling, der havde sat sig fast. Nemlig at alle løjper her er alpine. Man kører op med en lift eller gondol. Løber ned – og forfra. Hvis endelig der er en langrendsløjpe, går den nede i en snæver dal, hvor solen aldrig når ned. Sådan var det der, hvor jeg for mange år siden var på ski i Østrig. På tide altså med et opgør. Her i St. Johann og Hochfilzen i PillerseeTal, hvor vi øver skiskydning, er dalene brede og solrige. Og der er et par hundrede kilometer med velpræparerede langrendsløjper. Både til klassisk løb i spor. Og til skøjteteknik, som er langt hurtigere, og altså det, der bruges til konkurrencer i skiskydning. Så I kan roligt stille her med jeres langrendsudstyr.

Langrend St. Johann
Langrend i St. Johann ved Koasastadium. Foto: Astrid Hjorth

 

Vi var inviteret til Sankt Johann i Tyrol af Østrisk Turistbureau www.austria.info og www.tyrol.at

Vi var inviteret til Sankt Johann i Tyrol af Østrisk Turistbureau www.austria.info og www.tyrol.at

Læs også: Spis med udsigt i St. Johann

Karin Møller-Olsen

Freelance rejsejournalist siden 2006. Primære nteresseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 9 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.