Det er ganske vist en hemmelighed, men hvis jeg ellers kan stole på, at det bliver mellem os, så får du her adressen på Berlins bedste og måske også billigste frokostrestaurant. Det er ganske enkelt de nordiske landes fælles-ambassade på adressen Rauchstrasse 1 i Berlin-Tiergarten bydelen.

Frokostrestaurant

Restauranten, som egentlig er ambassadepersonalets fælleskantine, vil normalt være åben for besøgende mandag-fredag mellem 10-11,30 og igen 13-15. Lige omkring middagstid vil lokalet være forbeholdt ambassadefolket.

Kantinen er en del af ambassadernes fælleshus, som er åbent for besøgende dagligt fra 10-19 og i weekenderne 11-16. Det kan forekomme, at fælleshuset er lukket på grund af særlige foranstaltninger eksempelvis i forbindelse med VIP-besøg eller konferencer, og man må derfor være indstillet på, at man går forgæves. Men ellers vil man normalt kunne opleve skiftende udstillinger af nordisk fotografi, kunst og historie i fælleshusets store aula.

Foran fælleshuset er et større indgangsparti med de nordiske flag. Gennem en glasvæg kan kigges ind til de enkelte ambassadeafsnit, så man på den måde kan få et fint indtryk af ambassadernes arkitektur. Man kan også kigge ind i den danske ambassades foyer gennem glasvæggen for enden af den danske bygning.

Adgang til ambassaden er der derimod ikke af sikkerhedsgrunde, med mindre man har et helt konkret ærinde. Det kunne f.eks. være tilfældet, hvis man under opholdet i Berlin mister sit pas og skal have udstedt et nødpas. I så fald vil det være hensigtsmæssigt at kontakte ambassaden på forhånd. Kontaktoplysninger finder man på Udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk.

Få mere at vide om Berlin

frokostrestaurant

berlin024

Historien bag ambassaden

Tanken om en fællesnordisk ambassade i Berlin, der rummer såvel Danmarks som Sveriges, Norges, Islands og Finlands diplomatiske missioner, er gammel, men blev først realiseret, da Forbundsdagen i Tyskland besluttede at Berlin skulle være Tysklands hovedstad. I 1996 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence for det samlede projekt, som blev vundet af det østrigsk-finske arkitektpar Berger + Parkinnen, mens de enkelte lande tilsvarende udskrev konkurrencer om de enkelte bygninger. For Danmarks vedkommende blev konkurrencen vundet af arkitektfirmaet 3XNielsen. Den danske bygning er karakteriseret ved en åben glasfacade, som dog ikke er mere åben end at den er beklædt med perforerede stålplader, som tillader lys at trænge ind og som tillader udkig. Finlands ambassade er udført i lameller af lærketræ, Sveriges er en kombination af glas og kalksten fra Gotland, Islands ambassade, den mindst i komplekset, er udført i rød rhyolit, mens den norske ambassade domineres af en 900 mio år gammel granisten 15 meter høj og 120 tons tung. Fælleshuset er udført i ahorntræ, beton, glas og marmor.For at få styr på al den forskellighed er hele komplekset omsluttet af et markant lamelbånd i kobber. Siden indvielsen i oktober 1999 er kobberbåndet efterhånden patineret i den for kobber karakteristiske grønne nuance.

berlin018

Den danske ambassade

Hjertet i den danske ambassade er en høj foyer, som spalter bygningen i to dele med en svungen træklædt væg til den ene side og en himmelstræbende trappe til den anden. Med den løsning har 3XNielsen søgt at skabe en bygning, som udstråler den værdighed, man forventer af en ambassade, men som også er et lyst og venligt sted med smukke rammer om det daglige arbejde. En aula krydses af gangbroer, og de passeres mange gange dagligt, når man går til og fra kollegernes kontorer. Det fire etager høje rum kan dog formentlig udløse en let kildrende fornemmelse i maveregionen, hvis man lider af højdeskræk.

Adgang til ambassaden sker fra fællesambassadernes torv via en bred udskæring i bygningen. Over indgangspartiet hænger en bred balkon, som prydes af det danske våbenskjold, hvis farver står i kraftig kontrast til bygningens baggrund af den perforerede stålgrå rustfrie beklædning.

Lamperne i bygningen har en særlig historie. De er oprindeligt tegnet af Arne Jacobsen omkring 1935 til Århus Rådhus og betegnes som et af arkitektens mesterværker. Patentets udløbstid faldt sammen med en interesse i Nordspanien for den bløde, nordiske modernisme, og her var Arne Jacobsen det ideelle valg. Et spansk lampefirma genoptog produktionen og 3XNielsen valgte en udførelse i poleret stål, mens den originale rådhuslampe er i messing. Med belysningen er der skabt en moderne fortolkning af den danske designtradition. Et passende valg til det, der er Danmarks fornemme bygning i Berlin. I øvrigt overgås den danske ambassade i størrelse kun af repræsentationen i Washington.

VIDEO: Den danske Ambassade i Berlin

Ambassaden

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 52 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen