Nordspanske Oviedo er gastronomisk hovedstad i 2024

Oviedo i Asturien er kendt som en meget smuk og ren by. Og det er herfra den ældste Camino kaldet “El primitivo” til Santiago starter. I 2024 er Oviedo tillige udnævnt til Spaniens gastronomiske hovedstad.

Jeg besøgte Oviedo i begyndelsen af maj måned, hvor jeg prøvesmagte ost og cider, var på formiddagstur i byens flotte madmarked, så katedralen, en Basilika med en særlig historie og flere smukke pladser.

Cider boulevarden

Asturien har en lang tradition for produktion af æble cider, og i Oviedo findes en hel gade, eller boulevard – El Boulevard de la Sidre – hvor der ligger mindst et dusin cider-barer. Det er en kunst at hælde cideren fra en flaske højt over hovedet ned i glasset, så drikken iltes optimalt, og tjeneren fylder kun glasset op til en stor bundskjuler. Den skal nemlig drikkes hurtigt og i én stor slurk, inden den mister bruset og den gode smag.

40 forskellige oste

Asturien har et udvalg af oste, der nok kun tilfredsstille Skatteøens Ben Gunn i hede længsler efter ost, som Sebastian har lagt ham i munden. Her er nemlig oste af fåre- gede og -komælk. Her er blå-og hvidskimmeloste, bløde oste, faste oste, milde, lagrede og ekstra lagrede. Ialt 40 forskellige typer.
Udvalg af oste klar til at putte i munden og skyllet ned med boblende frisk cider på restaurant Sidrería Tierre Astur,

Modernisme i Oviedo

Oviedo har et væld af kulørte og dekorerede modernistiske bygninger fra årene omkring 1900. Det er den byggestil, der herhjemme kendes som Jugend eller Art Nuveau.

Basilica med bombe

Basilica San Juan er fra 1912 og kendt for at være den kirke, hvor Spaniens senere diktator General Franco blev gift i 1923. Særligt ved kirken er også, at der øverst på kirken gavl sidder en ueksploderet bombe fra den spanske borgerkrig.
I feltet til højre for søjlen i midten ses en rund genstand, der angiveligt er en ueksploderet bombe fra den spanske borgerkrig.

Katedralen i Oviedo

Katedralen i Oviedo er et vigtigt stop på pilgrimsruten til Santiago de Compostela, og det hedder sig, at “den der går til katedralen i Santiago unden at have besøgt katedralen i Oviedo kun besøger tjeneren og ikke herren”. På denne plads foran katedralen står en af mange bronzestatuer, byen er kendt for.

Den første pilgrimsrute – El Primitivo

Den første Pilgrimsrute, som kaldes “El Primitivo” startede i Oviedo, hvorfra pilgrimme vandrede de godt 200 km til Santiago de Compostela.

Spaniens gastronomiske hovedstad 2024

Oviedo har et meget flot fødevaremarked hvor man kan blandt andet kan købe mange slags fisk og skaldyr, frugt og grønt og de fleste af Asturiens 40 forskellige oste. I 2024 har byen ekstra fokus på fødevarer, da den er udnævnt til Spaniens gastronomiske hovedstand.

Rejsen til Oviedo

Fra Madrid er der højhastighedstog til Oviedo.
Turen er 450 km lang og tager lidt over tre timer.

Fakta

Oviedo har 215.000 indbyggere og er hovedstad i den spanke region Asturien

Læs mere om Caminoen El Primitivo fra Oviedo til Santiago

Læs mere om Oviedo (Asturiens turistguide på engelsk)

Oviedo er spaniens gastronomiske hovedstad 2024 (på engelsk)

Mit besøg i Oviedo var sponseret af Den Spanske Stats Turistkontor i Danmark Spaniens togselskab www.renfe.com og Turismo Asturias


Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 44 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen