Den nordtyske oplevelsespark, HANSA-PARK nær Lübeck, blev i sæsonen 2023 nærmest forgyldt med et hav af priser:

Den tyske nationale turistorganisation, DZT, har kåret oplevelsesparken til den mest seværdige TOP 100 seværdighed i Tyskland.

Organisationen Travelcircus belønner HANSA-Park med et ”TOP fritidsaward 2023” og plads 2 blandt 45 testede fritidsparker. I underkategorier desuden ”TOP rutsjebane 2023”, ”TOP vandsjov 2023” og ”TOP instagram 2023”.

Publikationen Wirtschafswoche giver højeste anbefaling i fritidsbranchen.

For tredje år i træk får HANSA-PARK plaketten ”Tysklands mest bæredygtige fritidspark”, og fritidsparkernes brancheorganisation tildeler parken skilte med ”præmieret udbyder”,og ”præmieret gastronomi”.

FORTÆLLINGEN BAG PARKEN.

Der er tydelige referencer til Hanse-forbundet og byen Lübeck Foto: JHJ

Der er med andre ord tale om et særdeles synligt tilbud til turisten, der søger helt specielle oplevelser.

Populariteten skyldes antageligt ikke mindst fortællingen bag parken, som læner sig op af de klare historiske referencer til middelalderens Hanse-forbund i den nærliggende Lübeck. Vejen til oplevelsesparken går faktisk gennem en replika af Lübecks ikoniske byporte formet som to tårne. Når man passerer over vindebroen og gennem portene, står man faktisk midt i historien og eventyret, som har hentet sine fortællinger fra bl.a. russiske Novgorod og Helsingborgs tårn Kärnan, begge knyttet til enestående rutssjebane-anlæg, og med referencer desuden til Hanse-forbundets virke i hele Østersø-regionen og op til norske Bergen.

Parken erdelt i enrække temaer. Her maritimt tema (Foto: JHJ)

40 FORLYSTELSER PÅ 46 HEKTAR.

Det kan også gå voldsomt til i dragebådene. (Foto: Hansa-Park)

Samtlige attraktioner er indlejret i det store have- og parkanlæg, hvor besøgende kan finde enhver form for underholdning fra spænding til afslapning. På det 46 hektar store areal er der ikke færre end 40 forlystelser, hvor ikke mindst de syv rutsjebaner er store trækplastre. Mellem dem have-og park analæg som små oaser. Der er aldrig langt til en isbod, en cafe eller en restaurant eller legepladser med tilbud om shows for store eller små. Og ud over de 125 attraktioner i friluft er der også på en regnvejrsdag tilbud om indendørs legepladser.

Der er også tilbud til de yngste (Foto: Hansa-Park)

Blandt de mest synlige attraktioner er fritaldstårnet, HIGHLANDER, med verdens formentlig højeste og hurtigste gyro-drop med en faldhøjde på 120 meter og en hastighed i frit fald på120 km/t. Er det ikke nok, kan man jo altid forsøge sig med forbandelsen fra Novgorod, en launchecoaster, som på 1,4 sekunder accelererer op i nærheden af 100 km/t. Men der er naturligvis også mindre krævende forlystelser, bl.a. en meget benyttet rutschebane i børnehøjde.

NYHEDER I 2024

Caférosa med referencer til Hansebyen Visby på Gotland (foto:Hansa-Park)

Naturligvis byder HANSA-PARK også på et par nyheder i 2024. Tæt på indgangspartiet finder man Café Rosa med tætte referencer til en ikonisk cafë i en anden kendt by fra Hanse-tiden, Visby på den svenske ø Gotland. Farven Rosa er det gennemgående tema; Rosafarvede krystallamper og – lysekroner, rosafarvede vægge og døre, rosafarvede dekorationselementer, rosafarvet flowerwall og naturligvis rosafarvede retter serveret på rosafarvet service. Og glassene er naturligvis også rosa. Med andre ord en ægte eyecatcher.

Udfordrende stisystemer i den “glemte” Roanoke Island (Foto: Hansa-Park)

Mellem temaparkerne Beautiful Britain og New Lübeck har man fundet plads til en mytisk eventyrsti, Roanoke Island. Der knytter sig mange legender og fortællinger til øen, som måske var der engang, og så måske ikke alligevel. Dengang, i eventyrets verden, fandtes ikke veje og udbyggede ruter, men spor – eller trails. Enten var de der, eller også måtte man finde dem. Roanoke Islands Adventure Trail er inspireret af myterne og vil være en udfordring for de fleste.

Der ligger en mere end 35-årig tradition bag parkens varieté show (Foto: HansaPark)

Gennem 35 år har Hansa-Park også budt på variete-shows. I år er ingen undtagelse. I arenaen Plaza del Mar er overskiften på dette års show Café Rosa live on stage.

MULIGHED FOR OVERNATNING

Fuldt udbytte af parkens mange muligheder får man først på en fler-dages tur. Parken har sit eget ferieområde med hytter, lejligheder og hotel-faciliteter. Desuden findes i Lübeck-bugten og ud mod Østersøen et stort udvalg af hoteller, ferieparker m.v. Regionen er samtidig meget opmærksom på camping-folket og her ikke mindst de krav, som den moderne nomade stiller til muligheden for at parkere sit mobil-home nær strand og hav.

Der er et fler-årigt billet-samarbejde mellem Scandlines og Hansa-Park. Det var tidligere knyttet til rederiets SMILE-medlemsskab, men da SMILE nu er nedlagt, skal man søge på rederiets hjemmeside.

Det er nemt at finde vej. Fra Puttgarden følges A1 mod Lübeck.Vælg afkørsel Neustadt Mitte. Derefter skiltning mod parken.

Fotos til artiklen: Enkelte fotos er stillet til rådighed af HANSA-Park. Øvrige fra artikel-forfatterens eget arkiv.

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 56 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen