Forlystelsesparken midt i København fylder 175 år

Af Bent Bernardi Sørensen

Med frysende fingre spænder jeg båndene over vristen på de blå skøjtestøvler på en bænk foran Tivolis nye skøjtebane, som jeg har fået lov til at være med til at indvie sammen med en flok, der kunne være mine børnebørn.
Det er 51 år siden, jeg sidst havde isskøjter under fødderne, og de første afsæt er lidt forsigtige, men allerede efter en halv runde på den kunstige bane foran Restaurant Nimb glider det som for et halvt århundrede siden.
Og da den franske komponist Émile Waldteufels smukke Skøjteløbervals pludseligt brager ud gennem højttalerne, svæver jeg over isen. På en underlig måde passer melodien perfekt til mine bevægelser – forlæns, baglæns og yndefulde piruetter.
Det er muligt, at andre har en anden opfattelse, men så tager de fejl!

 

 

Jubilæum

I år fylder Tivoli 175 år og har for første gang åbnet portene til en helt ny sæson, ”Vinter i Tivoli”, hvor store dele af Haven er åben. Vintersæsonen varer til og med 25. februar.
Tivoli folder sig ud på en måde, man aldrig har set før, til glæde for både børn og voksne, lokale og turister. Kendte forlystelser er åbne, men der er også helt nye overraskende vinteraktiviteter med skøjtebanen foran Nimb som en af dem.
Aktiviteterne er i høj grad tænkt til familier med børn og andre barnlige sjæle, der holder vinterferie. For livsnydere er lyset i Tivoli en stor oplevelse – et magisk lys, der ikke minder om nogen anden Tivoli-sæson. Det samlede lysudtryk er markant i den mørke februar, ikke mindst fra de nye installationer og kunstværker. Haven har åbne restauranter – med Tivoli Food Halls gastronomiske tilbud, som det helt nye.

 

Pingonesien

I vinterlandskabet på Plænen står en 15 meter høj iglo med en diameter på 30 meter – kaldet Pingonesien.
Igloen tager afsæt i det verdensberømte danske Rasmus Klump-univers med fokus på Pingo-figuren.
Igloen indeholder en række overdækkede tematiserede vinteraktiviteter, hvor de yngre gæster kan boltre sig på rutsjebaner, klatre på stejle vægge og deltage i sneboldkampe.

Lyset

I forbindelse med vintersæsonen har forlystelseshavens lysdesigner, Jesper Kongshaug, indbudt en række kunstnere til at vise lysscenografier, der sætte Haven i et særligt vinterligt lys. Tivoli er i samme periode en medaktør i Copenhagen Light Festival. Her har Ane Nejsum ved hjælp af pixel mapping fået Nimbs facade til skiftevis at ’fryse´ og ’smelte’. Hun har desuden skabt et grafisk værk på en nyopført lysbaldakin ved Tivoli Søen.
Tivolis Udviklingsafdeling har skabt installationen Origami-svaner, der med lys flyder på søen. Svanerne er inspireret af H.C. Andersens eventyr De vilde Svaner. Det er også Tivolis egne kreative hoveder, der har givet Hovedalléen interaktivt stjernestøv. Denne form for projektioner er ikke set udendørs før. Den nye Islabyrints belysning er inspireret af et værk, Jesper Kongshaug har skabt til Soho i London.
Se https://youtu.be/UewSSGt6Dyc

Vølvens Spådom og Tango Jalousie

På Tivoli Søen er der premiere på to nye, originale lysshows. Vølvens Spådom fortæller den nordiske mytologis dramatiske ragnarokhistorie med laser-lysshow og nydesignede illuminationer på vandet. Den anden nyhed er bygget op omkring Jacob Gades udødelige Tango Jalousie.
Det er også omkring Tivoli Søen, man kan opleve ”Little Sun Light Swarm” skabt af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson. Værket består af 33 lamper, der svæver mellem træerne i geometriske former med skiftende lysfremtoninger.

Bent Bernardi Sørensen

Født nøgen.

Bent Bernardi Sørensen has 41 posts and counting. See all posts by Bent Bernardi Sørensen