Tag cyklen med til Samsø

Små afstande, afvekslende natur, idylliske landsbyer, fine strande og fremragende lokale produkter er kendetegnende for Samsø.

Denne sensommerdag er som skabt til at opleve Samsø fra cykelhøjde. Gråvejr med kun få regndråber, næsten vindstille og solstrejf ind imellem.

Efter halvanden times sejlads fra DOKK1 i Aarhus ankommer vi – en lille flok på 9 – planmæssigt til Sælvig, hvor de lejede cykler er linet op få skridt fra færgen til os, der ikke har medbragt egen cykel. Ingen personlig betjening og dermed ingen ventetid takket være en tilsendt kode til kædelåsen.

Der er styr på cyklerne på færgen.

Vi har knap nok forladt færgelejet ad den markerede cykelrute, før vi bliver overhalet af et par entusiastiske cykelgrupper – alle iført det “rigtige” stramme outfit, som det hedder på nudansk.

Højeste punkt på Samsø er Ballebjerg på 64 meter over havet, så det lyder ikke som nogen større udfordring at benytte den tohjulede som transportmiddel. Efter en magelig start gennem Sælvig må vi dog konstatere, at der er mange små og lidt større bakker – en smal sag for de magelige med elcykel, en lidt større indsats for os med rugbrødsmotor. Lårmusklerne kommer på arbejde.

Naturen på Samsø er yderst varieret med stort set alle danske landskabstyper. På sydøen finder vi en stor løvskov, hede midt på øen og nordpå Nordby Bakker, skabt under istiden. Ved kysterne veksler flade sandstrande med dramatiske kyststrækninger.

Der er et godt udbygget net af cykelstier, og vil man gerne længst muligt omkring, er der hjælp at hente via udarbejdede turbeskrivelser.

Snak om fast forbindelse


Samsø Postens redaktør Morten Christensen er godt orienteret om, hvad der optager samsingerne netop nu.

Første punkt på programmet er et besøg på Samsø Posten, som er privatejet og gået ind i sit 117. år, til en lille snak om øen, om solceller, fjernvarme, havvindmøller og først og fremmest tankerne omkring en eventuel kommende fast forbindelse hen over øen. Bladets redaktør Morten Christensen har fingeren på pulsen, og ifølge ham er meningerne delte tilsyneladende med en lille overvægt af jastemmer for en broforbindelse med afkørsel til Samsø.

Samsø Posten har et godt tag i befolkningen. Den udkommer en gang om ugen og har også abonnenter på fastlandet, f.eks. unge, der er flyttet fra Samsø og gerne vil bevare forbindelsen til øen. Det samme gælder folk med feriebolig på Samsø. Det er i øvrigt også Samsø Posten, der udgiver magasinet ”Oplev Samsø”, spækket med praktisk info, fremstiller diverse tryksager og noget så sjældent som en lokal vejviser.

Lækre små rugbrødsmadder til frokost.

Frokosten indtages i Samsø Madhus’ Orangeri, hvor et ungt figentræ har ambitioner om at indtage den ene væg. Små lækre rugbrødsmadder fremstillet på stedet og dertil mulighed for lokalt brygget øl, men desværre ikke den lokale vin. Den er udsolgt for i år, fortæller Ole Kæmpe, en af Samsøs vinavlere og med mange andre jern i ilden.

Danmarks største lystbådehavn

Vi bevæger os sydpå og når efter 4 km via Onsbjerg til Tranebjerg, Samsøs største by med 835 indbyggere. Efter yderligere nogle få km er vi ude ved østkysten i Ballen, Samsøs ferieby nr. 1 med Danmarks største lystbådehavn.

Isen med lokale bær og rabarber nydes i strandkanten i Ballen.
I Ballen behøver man hverken sulte eller tørste.

Der er ikke så mange turister denne dag. Feriesæsonen lakker mod enden, og der er ingen kø ved kiosken med souvenirs og isbod få skridt fra klitterne. Den hjemmelavede is med bl.a. bær og rabarber avlet på Samsø serveret i sprøde vafler bliver nydt på stranden, og således med sukkerbalancen genoprettet går turen videre nordpå langs kysten og derefter mod nordvest med kurs mod færgen.

Store flotte rødkål.
Solsikkerne vender ansigtet mod lyset.

Undervejs nyder vi naturen og ikke mindst nogle af øens 22 idylliske landsbyer med velholdte huse og ditto haver – marker med kartofler, kål, solsikker der vender ansigtet mod lyset, og vinplanter med store klaser på snorlige rækker. Det må vi selvfølgelig kigge nærmere på og tage billeder af.

Druerne er ved at vokse sig store på vinstokkene, der står i snorlige rækker..

Tilbage på færgen med trætte ben må vi konstatere, at vi slet ikke nåede så vidt omkring, som vi gerne ville. Det blev til en appetitvækker, som gav lyst til at komme igen. Arrangementslisten er lang, selv om festivalsæsonen er slut, og antallet af seværdigheder rækker til en hel ferie.

Jeg nævner i flæng:

Verdens største labyrint

Samsø Labyrinten, verdens største labyrint med et areal på 60.000 m2, svarende til 12 fodboldbaner, og et omfattende stisystem på 5½ km, i Guinness World Records.

Samsø Museum formidler Samsøs kulturhistorie med en udstilling om Samsø i vikingetiden, en introduktionsfilm til Samsøs historie, lokalt kunsthåndværk samt et bredt udvalg af bøger om natur, historie, antropologi og selvfølgelig Samsø.

Samsø Museumsgård med historisk bondemiljø fra 1850ernes Samsø.

www.samsoemuseum.dk findes en kalender over museets mange aktiviteter og en oversigt over dets øvrige besøgssteder.

Samsø Museumsgård viser et velhavende bondemiljø fra 1800-tallet med autentisk interiør fra 1600-, 1700- og 1800-tallet. I gårdens storstue ses en mindre udstilling af Kellinghusen-fajancer og eksempler på egnsdragter fra Samsø. Samsø Museum er en del af Moesgaard Museum.

På vejen mellem Kolby Kås og Kolby ligger Samsøs eneste hollandske mølle, Kolby Mølle. Den er bygget i 1859 i Søbyvad ved Hammel af den kendte møllebygger Niels Olsen, Randers. og blev flyttet til Samsø i 1899.

Brundby Stubmølle er én af de kun 16 stubmøller, der er tilbage i Danmark, og er, om ikke Danmarks ældste, så i hvert fald den næstældste stubmølle i Danmark. Den er fra begyndelsen af 1600-tallet og blev flyttet fra Endelave til Dansebjerg på Samsø i 1683 og senere til Kolhøj, hvorfra der er en formidabel udsigt til Ballen.

På Falkecenter Samsø kan man opleve vingesuset fra majestætiske ørne, ugler og lynuurtige falke helt tæt på.

Siden 2001 har Samsø Bær fremstillet produkter af frugter, bær, nødder og blomster fra Samsøs marker, træer og buske. I dag spænder sortimentet over adskillige likørsnapse, kryddersnapse, marmelader, en koldpresset rapsolie og de populære drikkeklare safte, som man kan købe i øens butikker, restauranter og på færgerne. Samsø Bær har også egen webshop.

Sams Island Distillery laver gin på orangemyrer, Sams Island RÅM på sukkerroer fra Samsø og Sams Island Vodka på Samsø-kartofler. Fremvisning: 125,- inklusiv smagsprøver.

Besøg øens vinproducenter. Gå en tur i vinmarkerne og få en smagsprøve.

Læs meget mere om Samsø på www.visitsamsoe.dk

Fakta:

Samsø er 114,26 km² med godt 100 km kystlinje, 28 km lang, bredeste sted 7 km, smalleste sted 500 meter, 3769 indbyggere, engang 7000.

Issehoved, øens nordligste punkt, en miniatureudgave af Grenen, Skagen.

På Samsø findes den sjældne blåplettede stålorm, men hverken hugorm, egern, grævling eller muldvarp.

Daglige færgeforbindelser fra Sælvig til Hou og DOKK1 i Aarhus samt fra Ballen til Kalundborg.

Hanne Würtz

Hanne Würtz, medlem af Dansk Journalistforbund og Danske Rejsejournalister. Mesterlæreuddannet på Vendsyssel Tidende med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. I 24 år ansat på Morgenavisen-Jyllandsposten som redigerende og senest som skrivende med fokus på kultur inden overgangen til freelance-tilværelsen som kultur- og rejsejournalist. Har oversat en række børne- og ungdomsbøger samt en enkelt rejsebog og har gennem alle årene samtidig leveret rejseartikler fra ind- og udland til Aarhus Stiftstidende, Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske, Børsen, Herning Folkeblad, Jyske-Vestkysten/Fynske Medier, Aller og FerieBlogger.dk.

Hanne Würtz has 16 posts and counting. See all posts by Hanne Würtz