Vulkaner og stilhed på den oversete ottende Kanarieø La Graciosa

Vi sejler med den lille færge Graciosero Uno fra Puerto de Órzola, som har anløbskaj på østsiden af Lanzarotes nordspids. Miniputøen La Graciosa ligger mod vest, men her er Lanzarotes bjergsider stejle og ufremkommelige, så færgen må sejle fra østsiden og rundt om spidsen.

Færgeturen til og fra La Graciosa tager en halv time og runder Lanzarotes smukke nordspids. Foto: Karin Møller-Olsen

Overset men populær blandt lokale

Vi er taget tidligt afsted fra Club La Santa på Lanzarote for at nå den første færge kl. 8.30 til La Graciosa. Så kan vi nemlig have den lille ø – næsten – for os selv de første timer. Normalt hører vi om syv beboede kanariske øer, men der er faktisk otte – La Graciosa er den ottende. Og selvom øen ikke er kendt på vore breddegrader, kommer her en del turister fra Lanzarote, fortæller vores guide, Bjarke.

Turen med færgen varer 30 minutter og undervejs runder vi en stejl pynt med flotte klipper, der står som mørke silhuetter mod blåt hav med hvide skumtoppe. Havet viser næsten altid en smule tænder heromkring.

.La Graciosa er på størrelse med Anholt og ligesom den danske ø, er det meste fredet natur. Her er ingen hoteller, men små ferieboliger som dem, der ses her på billedet. Foto: Karin Møller-Olsen

Der er godt 300 faste beboere i øens lille havneby, Caleta de Sebo. Den ligger i tangbugten, hvor vi starter med en cafe con leche på en lille cafe ved havnen, hvor de lokale også hænger ud.

Vi er en gruppe på seks personer, fire danskere, en italiener og guiden Bjarke, der egentlig også er dansker, men har boet på Lanzarote siden 1978. Straks vi har forladt den lille by, møder vi ikke andre mennesker. Her er bare hav, nøgne sandbanker – og stilhed. Det meste af La Gracios er nemlig fredet natur. Og her er blot vandrestier og en enkelt grusvej,der er velegnet til de cykler, man kan leje på øen. Eneste biler er et par lokale firhjulstrækkere. Men de kommer ikke vores vej.

Vandring langs stranden på La Graciosa i retning mod vulkanen Montaña Amarilla. I baggrunden anes en af den andre Kanariske øer, Lanzarote. Foto: Karin Møller-Olsen

Langs stranden mod vulkaner

La Graciosa er, som de øvrige Kanariske øer, en vulkansk ø, og denne er på størrelse med Anholt. Som på den danske ø findes strande med krystalklart vand og et par bjerge. Men hvor Anholts bjerge er grønne bakker, er bjergene på La Graciosa vulkaner. Den største er Montana Pedro Barba på 266 meter. Den smukkeste er Montaña Amarilla – Det Gule Bjerg – og det er der, vi går hen.

Langs Stranden er der 6 km fra Caleta de Sebo til Montaña Amarilla, og det tager vores lille gruppe halvanden time at gå derhen.

Det Gule Bjerg, Montaña Amarilla, er vitterlig gult og har fantastiske formationer af størknet,okkerfarvet lava, der blandt andet omgiver denne grotte i bjergsiden. Foto Karin Møller-Olsen.

Gul vulkan og tyrkisblåt hav

Det gule bjerg er vitterlig gult, og da vi kommer tættere på, kan vi se finurlige formationer og strukturer dannet af den størknede gule, brune og okkerfarvede lava. Et sted er en grotte, som vi når ad en sti på den stejle skrænt. Derfra kan vi se ned på stranden, Playa de Cosina, og det klare tyrkisblå hav, der frister et par stykker fra gruppen til en svømmetur inden frokost. Vi andre nøjes med at sætte os i sandet med vores medbragte sandwich.

Inden vi bevæger os tilbage til færgelejet, danderer vi den en times tid på den stille strand. Ser mod toppen af vulkanen, hvor vi kan øjne et par vandrere, og aftaler, at det er dér vi skal op, næste gang, vi kommer til La Graciosa.

Udsigt over Playa de Cosina fra grotten i det gule bjerg. Foto: Karin Møller-Olsen

La Graciosa

La Montaña Amarilla

Læs også: Fantastiske strande og en mystisk villa på Fuerteventura

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. I 2024 har jeg modtaget Turespañas pris for den bedste rejseartikel, der giver anledning til at reflektere over bæredygtig turisme i Spanien. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 47 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen