Der er lagt op til et kulinarisk topmøde når stjernekokke mødes til Fanø Østersfestival i efterårsferien

Østers er en råvare med mange egenskaber. Casanova, italiensk forfører, spiste 50 om dagen. Et højt indhold af mineraler, især selen og zink, kan måske forebygge demens. Der er således mange gode grunde til at lægge vejen forbi Fanø i efterårsferien. En anden og mere kontant kan være FÆRGENs lavsæsonpriser.

Men det er først og fremmest de friske vadehavs-østers, nyplukkede fra sandbankerne lige uden for Fanø, der er i centrum, når dansk gastronomis elite mødes til en ædel kappedyst og samtidig fra deres pop-op restauranter tilbyder publikum at smage nøjagtig de samme serveringer som dommerpanelet. Tænk lige engang over det. Hvor tit kan du få verdens mest sexede skaldyr serveret af Michelin-kokke for en rund 20’er. Og har du ikke en mønt i lommen, er der også truffet foranstaltninger til at betaling kan ske via MobilePay.
De gæstende kokke er Michel Michaud (Ruths Hotel og ofte betegnet som dansk gastronomis godfather), Francis Cardenau (tidl. Le Sommelier og Mash), Vivi Schou (Restaurant Babette), Brian Mark Hansen (Søllerød Kro/Michelinstjerne), Erik Pedersen (Kadeau/Michelinstjerne), Puk Lyskjær (Rudolf Mathis), Sylvester Andersen (Den Kgl. Skydebane Sølyst) samt kokke fra Det Danske Kokkelandshold.
Kreationerne bedømmes af et dommerpanel bestående af Helle Brønnum Carlsen, Hans Beck Thomsen, Jan Hurtigkarl, Erwin Lautherbach og den lokale matador Jakob Sullestad (Sønderho Kro). 3 af de 4 eksterne dommere er forfattere på det anmelderroste bog “Østers”.

Jesper Dams Hansen var vinder af Årets Østersret 2016. Foto: GASTROmad.dk

Dagen efter kokkekonkurrencen er det lokale producenter og restauratører, som indbyder til Street Food i STRIEN- Håndværker- og Borgerforening i Nordby. Priserne for de lokale, små frokostretter starter ved 25 kr., og du kan vælge at spise på stedet eller lægge varerene i en kurv, sammen med en flaske champagne eller Årets Østers Stout brygget på østers fra Fanø Bryghus, og nyde frokosten i Fanøs smukke natur.
Foruden østers bydes der bl.a. på fiskefrikadeller, hot-dogs med et tvist af østers, kartoffel/porresuppe, smørstegt bakskuld, Quinoa-deller, grønkålssalat, lammehotdog og mere. Og ud over drikkevalg som champagne og øl er der naturligvis også mousserende vin produceret på lokalt plukkede stikkelsbær og ribs og alkoholfrie drikke af samme råvarer samt solbær. Skulle dagen vise sig fra den kølige side, kan en romgrog fra Fanø Skibsrom, give indvendig varme.

 

Sønderho Kro indbyder til Østers- og Gourmetophold

Jam, gourmetmiddag og østerssafari

Der føjes naturligvis et par ekstra krydderier til Fanø Østersfestival. Fanø-troubaduren Johnny Madsen indbyder til østersjam. Koncerterne kan når dette læses være udsolgt, men Dansk Ø-Ferie har så vidt vides stadig enkelte billetter til salg.
Sønderho Kro inviterer til et Østers- og Gourmetophold med fem-retters gourmetmenu inspireret af Fanøs vilde fauna. I samarbejde med Dansk Ø-ferie har kroen et pakketilbud parat, som ud over menu, overnatning og morgenmad også omfatter østerssafari og jagt på vilde krydderurter inden der serveres grillede østers og champagne på stranden samt færgebillet.
Man kan desuden booke sig ind på en ”Oysters in the Dark” tur med Fanøs egen østerskonge, Jesper Voss. Turen gennemføres i fakkelskær og slutter med østerssmagning på stranden og servering af et glas hvidvin. Og endelig er der tilbud om en urtetur med Thomas Laursen, som leverer vilde urter til bl.a, Geranium og NOMA, ligesom også en østerssmageskole med Jan Hurtigkarl er på programmet.

Selvplukkede østers fra østersbankerne ved Fanø

Rederiet FÆRGEN understøtter Fanø Østersfestival. Markedschef Lindy Kjøller:
– Med Østersfestivalen ønsker FÆRGEN i samarbejde med de lokale erhverv på Fanø at støtte op om en af Fanøs lokale råvarer og på den måde være med til at skabe nye arbejdspladser. Samtidig ønsker vi at bidrage til at de besøgende får en oplevelse af den kulinariske forskellighed, der kan opleves hen over sæsonen, samt blive klogere på hvad østers er for en råvare. Jeg har selv et utal af gange nydt at plukke østers på Fanø og ser frem til at give andre præcis den samme oplevelse. Og så bliver oplevelsen vel ikke ringere af, at mindst 10 af landets absolutte stjernekokke giver deres bud på smagen af østers, siger Lindy Kjøller.

Flere oplysninger om Fanø Østersfestival kan hentes på flere web-portaler, bl.a.
Sonderhokro.dk
faergen.dk
fanøøstersfestival.dk
danskoferie.dk/fanoe

Fotos til artiklen: FÆRGEN + JHJ

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 57 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen