Bulgarien er andet end Sunny Beach

Af MOGENS HANSEN
De fleste forbinder Bulgarien med charterferie ved Sortehavet. Især Sunny Beach er en magnet med sine sandstrande, swimming pools, vildt natteliv og billig alkohol. Men Bulgarien er så meget andet: Historie, kultur, smukke bjerge, hyggelige byer og landsbyer med mere. Her tager vi dig med til tre steder i den nordøstlige del af landet, som man nemmest kommer til ved at flyve direkte fra København til Rumæniens hovedstad, Bukarest, leje en bil og køre små 100 km ret sydpå og krydse Donau via en bro, som forbinder byerne Giurgiu i Rumænien og Ruse i Bulgarien.

Ruse
Ruses centrale Svoboda-plads med retsbygningen. Foto: Mogens Hansen

En by med klassisk arkitektur

Man bor godt, billigt og centralt i Ruse på Hotel Dunav Plaza over for Frihedsmonumentet på Svoboda-pladsen. Herfra er det nemt at gå rundt og se på byens mange flotte bygninger i ny-barok og ny-rokoko fra 1800- og 1900-tallet, som har medført, at byen har fået tilnavnet “Lille Wien”. Billedet øverst er fra Ruses centrale gågadeområde.

Ruse
Skibstrafikken på Donau er tæt. Foto: Mogens Hansen

Ruse er Bulgariens femtestørste by med ca. 150.000 indbyggere, og havnen ved Donau spiller en betydelig rolle i landets økonomi. Her passerer nemlig en stor del af landets internationale handel, og udsigten over havneområdet er præget af store kraner og enorme fragtpramme, som tøffer op og ned ad den store flod. Ruse er også anløbshavn for krydstogtskibe på Donau.
På trods af størrelsen er Ruses historiske centrum overskueligt. En gåtur på et par timer bringer den besøgende forbi adskillige monumenter og bygninger i klassiske stilarter. Lad os remse nogle op: Frihedsmonumentet, retsbygningen, den katolske Skt. Pauls kirke, et økologisk museum med akvarium, et regionalt, historisk museum, et monument for faldne, bulgarske soldater, rådhuset, Den Hellige Treenigheds Katedral og operahuset.
Lidt længere væk fra centrum finder man rester af en romersk fæstning, et transportmuseum, som er indrettet i landets ældste jernbanestation fra 1866, Venskabs-broen over Donau, den ene af kun to vej- og jernbanebroer over Donau, som forbinder Bulgarien og Rumænien, en fæstningsport mod syd foruden flere museer og markante monumenter.

En landsby med en middelalderfæstning

30-35 km syd for Ruse kommer man til landsbyen Cherven med rester af en middelalderfæstning. Den var af stor betydning militært, økonomisk, kulturelt og administrativt i Det 2. Bulgarske Imperium, som eksisterede 1185-1396. Oprindeligt lå her et byzantinsk (tyrkisk) fort fra 500-tallet, og området har været beboet, siden indoeuropæiske stammer, kaldet thrakerne, satte sig på det sydøstlige Balkan et par tusinde år før vor tidsregning.
I 1300-tallet havde Cherven sin største betydning som center for jernudvinding, smedearbejde, guldmageri, arkitektur, kunst og andre håndværk. I 1388 blev fæstningen indtaget og ødelagt af osmannerne (tyrkere), men der er stadig rester af fortet, slottet, en af de oprindelige 13 kirker og det bedst bevarede middelaldertårn i Bulgarien.

Kommunistisk beton-monument

Shumen
Monumentet i Shumen for 1300 års Bulgarien kan ses viden om. Foto: Mogens Hansen

Vi fortsætter godt 100 km mod sydøst til Shumen. På lang afstand (nogle siger op til 30 km) ser man byens mest markante bygningsværk, Monumentet for 1300 års Bulgarien. Det rejser sig højt over byen på en stejl klippe 450 meter over havet og er udført i beton i kubistisk stil. Det blev opført i kommunisttiden i 1981 for at markere 1300-året for dannelsen af Det 1. Bulgarske Imperium. Fra byen kan man gå 1300 trappetrin op til monumentet, men heldigvis kan man også køre derop i bil og nyde den storslåede udsigt over byen.
Tre kilometer fra monumentet finder man på samme klippeplateau resterne af Shumen-fæstningen, som har en lang og omtumlet historie. Området var beboet allerede i jernalderen, og thrakerne kom hertil i det femte århundrede før vor tidsregning. Senere fulgte romerne, som byggede tårne og mure, og i tiden før Det 1. Bulgarske Imperium var fæstningen byzantinsk militær-garnison. Bulgarerne tog over, men i 1444 blev fæstningen indtaget og ødelagt af osmannerne. Siden har den ikke været i brug, men i 2012-15 fandt et omfattende restaureringsarbejde sted.

Shumen
En model af Tombul-moskeen. Den markante bygning er i 2017 under renovering, så den er pakket ind i stilladser, men besøgende kan stadig komme ind i moskeen. Foto: Mogens Hansen

I Shumens centrum kan man slentre ad en lang gågade, som på den ene side har butikker og på den anden cafeer og fast food-steder op mod en smal park, der følger gågaden. Gode spisesteder finder man lidt væk fra gågaden.
Shumen har omkring 80.000 indbyggere, hvoraf et mindretal på over 10.000 er af tyrkisk oprindelse. Det forklarer, at Shumen har Bulgariens største moské, Tombul-moskeen. I kommunisttiden var moskeen museum, men nu tjener den igen som religiøst samlingssted for de ca. 15 procent af befolkningen, der er muslimer.

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen