Maradona er gud i Napoli

I en bar i den italienske by er en væg indrettet som alter for den argentinske fodboldspiller Diego Amando Maradona

Af Bent Bernardi Sørensen

Gudestatus er vel det højeste, man kan opnå.
Midt i Napoli står Statua del dio Nilo (Guden Nilens statue), der blev skabt i det 2. århundrede i taknemmelighed over de rigdomme, floden Nilen skaffede romerne fra de besatte lande i Nordafrika.
Men napolitanerne har også deres egen gud!
Fra marmorstatuen går man ad Via Nilo og til venstre ad Via San Biagio dei Librai til Bar Nilo i nummer 129 – 57 meter fra statuen. Her skabte ejeren, Bruno Alcidi, i 1987 en mindevæg for den argentinske fodboldstjerne Diego Amando Maradona, der spillede for SSC Napoli fra 1984 til 1991.
Væggen er som en altertavle for den 165 centimeter høje, 55-årige fodboldhelt.


Et af væggens billeder er en kopi af Michelangelos berømte fremstilling af Guds skabelse af Adam i det Sixtinske Kapel i Vatikanet, hvor Adam er erstattet af Maradona med en fodbold i sin fremstrakte venstre hånd. ”Fodboldens skabelse” er billedets titel.

Jeg spørger Bruno Alcidi, om det normalt ikke kun er afdøde, man gør til helgener og laver altre for.
– Jo, men Maradona er ikke en helgen. Han er en gud!


I en glasmontre på væggen findes tre hår. ”Diego Amando Maradonas mirakuløse hår”, står der på italiensk.
– Jeg har selv plukket hårene fra Maradonas hoved, mens der blev fortalt vittigheder på et fly hjem fra en kamp i Como i 1987, fortæller Bruno Alcidi. Få uger efter, at Bruno Alcidi har etableret alteret, blev Napoli italiensk fodboldmester for første gang. Anden og sidste gang var i 1991 – også med Maradona på holdet.
Hans mange fans har i årevis ønsket, at Napolis imponerende, men slidte stadion, Stadio San Paolo, får Maradonas navn, men i Italien er det forbudt at opkalde bygninger, pladser og gader efter personer, der ikke har været døde i mindst ti år. Den regel gælder ikke på Bar Nilo.
Alteret blev ombygget i 2000, da Maradona blev syg efter langvarigt kokain- og alkoholmisbrug. Ifølge barejeren resulterede ombygningen straks i forbedringer af Maradonas helbred, men fakta er, at han siden har fået en fedmeoperation og lider af leverbetændelse.
Men napolitaterne elsker deres Maradona. Siden han stoppede i SSC Napoli i 1991 er ingen fundet værdige til at spille med nummer 10, Maradonas nummer, på ryggen, og hans navn og nummer ses fortsat på masser af graffiti i de affaldsfyldte gader.
Det guddommelige har klæbet til Maradona siden VM-kvartfinalen mod England i 1986 i Mexico, da han med venstre hånd vippede bolden over målmand Peter Shilton, uden at dommeren så det.
Efter kampen sagde Maradona om episoden:
– Målet blev scoret en lille smule af Maradonas hoved og en lille smule af Guds hånd.

Bent Bernardi Sørensen

Født nøgen.

Bent Bernardi Sørensen has 41 posts and counting. See all posts by Bent Bernardi Sørensen