Bo på Spaniens gamle klostre, slotte og fæstninger

Spanien vrimler med historiske hoteller kaldet Paradores, hvor man kan bo som fyrster og baronesser

Det kan være svært at forestille sig, men for hundrede år siden var der næsten ingen hoteller i Spanien. Derfor besluttede den spanske regering at etablere en statslig hotelkæde, og i 1928 blev den første, Parador de Gredos i Madrid provinsen, indviet. En spansk Parador er altså et statsejet hotel. I dag findes omkring 100 Paradores spredt over hele Spanien. Hver af dem er unik. Og godt halvdelen er indrettet i Spaniens gamle klostre, slotte og fæstninger.

Gennem de senere år har jeg besøgt en halv snes af dem. Sovet i højloftede rum bag tykke mure og gange med gamle rustninger. Og holdt øje med spøgelser. Jeg vil gerne præsentere jer for nogle af de mest spændende.

På flere af Spaniens historiske Paradores kan man møde fortiden i form af gamle rustninger. Her på Parador Cuidad Rodrigo tæt på grænsen til Portugal. Foto: Karin Møller-Olsen

Bo som fyrster og baronesser – uden at blive flået


Man kunne godt tro, det koster kassen sådan at bo som fyrster og baronesser . Det gør det ikke. Prisen for et standard dobbeltværelse ligger på 600 -1200 kroner. Og det kan gøres billigere, hvis man vælger et af de mange tilbud. Se link i bunden af indlægget. Og sandheden er, at du kommer til at bo betydeligt bedre end fortidens herrefolk. De havde ikke samme luksus med opvarmning og varmt vand i hanerne. Om vinteren må der have været koldt under hvælvingerne i de store rum.

Parador de Cardona ligger på et lille bjerg godt 100 km nord for Barcelona.

Paradoren ved saltbjerget i Cardona

Parador de Cardona ligger som en tung krone på toppen af et lille bjerg. Fæstningen blev bygget allerede i det 9. århundrede. Det ligger strategisk til beskyttelse af interesserne i et stort saltbjerg, som fra middelalderen førte store rigdomme til regionen. Saltminen er ikke længere aktiv, men en del af de spændende minegange er åbne for besøg.

Parador de Cardona har gratis rundvisninger, hvor man også kan høre om slottets spøgelse. Cardona ligger godt 100 km nord for Barcelona.

https://www.parador.es/en/paradores/parador-de-cardona

Europas største saltbjerg ligger i Cardona 100 km nord for Barcelona. Her er flere kilometer af minegange, og et stykke er åbent for besøg. Foto: Karin Møller-Olsen

Gå i kloster i Cuenca

Paradoren i Cuenca er indrettet i et gammelt kloster fra det 17. århundrede. Her er udsigt over en dramatisk kløft, hvor mange ikke rettroende har måttet lade livet under den spanske inkvisition. Og så kan man se Cuencas hængende huse, som byen er kendt for. Cuenca ligger en times kørsel sydøst fra Madrid.

https://www.parador.es/en/paradores/parador-de-cuenca

Paradoren i Cuenca er indrettet i et gammelt kloster. Foto: Karin Møller-Olsen

Oropesa – Paradoren på den øde slette

Den lille by Oropesa med sin Parador rager op som et stort enligt muldvarpeskud i det ellers flade, øde landskab. Strategisk ideelt, hvis man vil overvåge området. Og det har netop været hensigten. Først for Maurerne, der opførte det første slot på stedet. Senere for skiftende kristne fyrster og konger i deres indbydes kampe og under inkvisitionens uddrivelse af maurerne.

Den ældste del af fæstningen i Oropesa er fra 1200-tallet. Værelsefløjen er fra 1500-tallet. På en række plancher kan du læse om stedets historie.

https://www.parador.es/en/paradores/parador-de-oropesa

Parador de Oropesa ligger på en åben slette i den tyndtbefolkede provins Extremadura. Fra tårnene er der formidabel udsigt over landskabet. Foto: Karin Møller -Olsen

Jarandilla de la Vera og Karl V

Paradoren i Jarandilla de la Vera har til huse i et gammelt befæstet slot. Det er blandt andet kendt, fordi kejser Karl V opholdt sig her i en periode i midten af 1500-tallet. Udover alle standard-faciliteter har denne parador en swimmingpool. Den er meget eftertragtet, da Jarandilla de la Vera ligger langt fra hav og sø i den tørre og tyndtbefolkede region Extremadura.

https://www.parador.es/en/paradores/parador-de-jarandilla-de-la-vera

Parador Jarandilla de la Vera er indrettet i en ægte middelalderfæstning. Foto: Karin Møller-Olsen.
båI den indre gård på Parador Jarandilla de la Vera er der plads til både stille stunder og store middagsselskaber. Foto: Karin Møller-Olsen.
De spanske Paradores, som er statslige hoteller, lægger vægt på at servere god mad af lokale råvarer. Her er det tre forskellige gazpachos: tomat, melon og kirsebær. Foto: Karin Møller-Olsen.

Spaniens gamle klostre, slotte og fæstninger er blevet hoteller

På kortet herover kan du se alle de steder, hvor der findes et statsligt spansk hotel, en Parador. Der er godt 100. De er helt forskellige, men har alle en unik beliggenhed og udsigt. Nogle er moderne. Godt halvdelen er indrettet i gamle historiske bygninger.

Her kan du finde oplysninger om alle spanske Paradores
Her kan du finde tilbud med rabatter, hvis du vælger en tur med tre eller syv overnatninger.

De fleste Paradores har også særlige priser for unge under 30 år og voksne over 55 år.

Mange af mine besøg på de spanke Paradores var støtte af Den Spanske Stats Turistbureau www.spain.info og www.paradores.es

Læs også om Blomsterfestivalen i Girona, som igger i Catalonien. http://www.ferieblogger.dk/girona/

Læs også om Klosteret på Montserrat i Catalonien http://www.ferieblogger.dk/montserrat/

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 43 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen