Naturen på den iberiske halvø med bjerge, kløfter og klippehuler har skabt en stribe småbyer med hver deres særpræg. I efteråret 2019 besøgte jeg tre af disse andalusiske byer med dramatisk særpræg: Ronda, Setenil de las Bodegas og Frigiliana. Byer, der udover naturens spektakulære rammer, også er formet af historiske dramaer. Blandt andet den katolske (gen)erobring af den ibirske halvø, der blev fuldført i 1492 og Den Spanske Borgerkrig 1936-1939.
Rondas dramatiske kløfter og broer
Ronda er kendt for den stejle slugt, El Tajo, der kløver byen over i to: Den gamle mauriske del, la Ciudad, og den nye, El Mercadillo. Men nok allermest kendt er den for den imponerende bro fra 1700-tallet, Puente Nuevo (den nye bro), der forbinder de to bydele. Broen, der er 90 meter høj var scene for dramaer under Den Spanske Borgerkrig, hvor nationalistiske tilhængere blev sendt i døden herfra.
Tag en overnatning og få byen for dig selv
I dag er Ronda så overrendt af turister, at man kan blive helt betænkelig ved at komme dertil. Men turister tager sjældent helt fejl, Ronda er virkelig seværdig. De fleste kommer blot på gennemrejse i store turistbusser. Når solen går ned, er de fleste væk igen. For et par år siden overnattede jeg på det store hotel, Parador de Ronda, de ligger lige over slugten på El Mercadillo-siden. Næste morgen havde jeg udsigten og spadsereturen langs slugten næsten for mig selv.
Man kan sagtens bruge en hel dag i Ronda. Her findes blandt andet et palads, Palacio de Mondragón, fra 1314, der er indrettet som museum. Desuden Spaniens ældste tyrefægterarena, som man godt kan se uden at være fan af tyrefægtning.
Setenil de las Bodegas – byen under klippen
Omkring 100 af husene i den lille hvide by, Setenil de las Bodegas, er bygget ind i naturlige klippehuler. Flere af husene har et stort naturligt klippeudhæng, der danner halvtag over indgangen. Og to af byens gader er overdækket af klipper. Den ene, Calle Cuevas del Sol, ligger i solsiden. Den anden, Calle Cuevas del Sombre, i skyggesiden.
Huler til forråd forvandlet til cafeer og attraktive huse
Den sidste del af bynavnet “Bodegas” betyder forråds-rum, og oprindeligt blev de naturlige klippehuler anvendt til opbevaring af vin og oliven. Dengang som nu er byen omgivet af udstrakte vinmarker og olivenlunde.
Hulerne fungerede også som beboelse for de fattige bønder, mens de mere velbeslåede boede udenfor klipperne. I dag er det næsten omvendt, hvor klippehulerne er indrettet som butikker, cafeer og attraktive boliger. Nogle lejes ud som Airbnb.
Syv gange modstand mod den katolske erobring
Den første del af bynavnet “Setenil” menes at være afledt af det latinske ”septim nihil”, der betyder syv gange nej. Det henviser til, at de kristne tropper syv gange forgæves forsøgte at erobre byen fra maurerne. Setenil de las Bodegas er oprindeligt en romersk bosættelse, men som resten af den iberiske halvø blev byen i 700-tallet besat af maurerne, der boede her frem til den katolske erobring – reconquistaen – som blev fuldført med overtagelsen af Granada i 1492. Setenil de las Bodegas blev erobret syv år tidligere, nemlig i 1485, hvilket angiveligt har været i ottende forsøg.
Læs mere om Setenil de Las bodegas i min artikel i Politiken
Frigilianas hvide stejle idyl
Frigiliana har lidt over 2.000 indbyggere, stejle gader og trapper med sten i sirlige mønstre og hvidkalkede huse med blomstrende ranker af bourgainvilla. Frigiliana er fredet som nationalt monument, men åbent for turister, der valfarter hertil i tusindvis. Den ligger blot syv km fra den gamle fiskerby, nu turistmål, Nerja, og fra toppen af byen er der udsigt over havet.
Frigiliana og oprøret mod den kristne undertrykkelse
Når man går rundt i gaderne, synes den eneste udfordring at være at forcere de mange stejle trapper og gyder. Og – måske- hvilken udsigtscafe, man skal vælge. Men sådan har det ikke altid været. Indbyggerne i Frigiliana har, ligesom Senetil de Las Bodegas, ført en indædt kamp mod den kristne (gen)erobring af den ibirske halvø. Især var Frigiliana i centrum af den opstand mod det katolske herredømme, der fandt sted i området i 1568/69. Opstanden mislykkedes, og omkring 7.000 maurere menes dræbt.
Historien på 12 store kakler i byens gader
Rundt om i gaderne hænger fortællingen om de dramatiske år 1568 og 1569 i Frigilians historier. Ialt 12 store kakler med tegninger og tekst. De første fortæller om tiden i 1400-tallet, før den kristne erobring, da indbyggerne gik fredeligt og dyrkede deres marker. De øvrige viser de dramatiske kampe og og den sørgerlige forfatningen byen og landet havnede i, da oprøret var slået ned.
Læs historien og se, hvor kaklerne findes.
Læs også: