En paradisø og upassende opførsel

Thailands konge er langt fra at opnå sin fars popularitet, men har et nært forhold til Bornholm

Af Bent Bernardi Sørensen

Koh He er en lille paradisø i nærheden af Thailands største ø, Phuket, uden fastboende. End ikke ejeren af den kun tre kvadratkilometer store ø, der også kaldes Koraløen, bor her. Den ældre herre driver et lille ferieresort, der mest besøges af turister, der kommer et par timer for at bade fra den 800 meter lange strand med dejligt, hvidt sand, men ikke for at overnatte.

Ved pontonbroen ligger nogle bungalows direkte på stranden, og vi har masser af faciliteter til rådighed – både på stranden og på vandet – restaurant, bar, kiosk og diverse vandsportsaktiviteter.

Skilte advarer om, at man risikerer at få en kokosnød i hovedet, og andre viser, hvilken vej man skal følge i tilfælde af en tsunami. Vi finder dog ikke noget bestemmelsessted. I stedet følger vi en kuperet, ujævn sti gennem et vildnis af eksotisk bevoksning mod øst i klipperne langs stranden. Mellem træerne skimter vi farvestrålende longtailbåde på det turkis vand.

Efter få hundrede meter kommer vi overraskede til et nyt, lidt større strandområde med boder og endnu flere aktiviteter – Banana Beach kaldes det livlige område

Gummiarmbånd

Fra et af salgsstederne kommer en midaldrende thailænder gående mod mig med hurtige skridt. Han hilser høfligt, som alle thaier altid gør, og spørger om det orange gummiarmbånd, jeg har om højre håndled, er til ære for kongen. Samtidig viser han, at han selv har et gult armbånd.

Han har haft det siden 1970’erne, så det er den afdøde Kong Rama IX, han ærer.

Den afdøde konge blev født en mandag. Ugedagene har farver i Thailand. Mandag er gul, og gul anses dermed som en royal og nærmest hellig farve.

Den nye konge skal endeligt krones ved en traditionel procession med 52 flotte, lange både med cirka 2.200 roere ledsaget af rytmisk musik på floden gennem Bangkok, Chao Phraya, på torsdag, den 24. oktober. Processionen går fra Wasukri-havnen til Wat Arun (Daggryets Tempel) – en strækning på 4,2 kilometer, og den varer 50 minutter. Hele strækningen er afspærret, og man må ikke kunne se processionen fra husenes vinduer og balkoner, for ingen må være over kongen.

Fornærmelse

Den nye konge er manden med det gule bånd om håndledet ikke begejstret for. På Banana Beach siger han ikke noget direkte, men kropssproget udtrykker tydeligt, hvad han mener.

Thailands strenge majestætsfornærmelseslov, lèse-majesté, forbyder enhver indenlandsk kritik af kongehuset, herunder dets kæledyr. Enhver, der findes skyldig, idømmes en maksimal straf på 15 års fængsel pr. lovovertrædelse.

Billedtekst: Kongen hædres med kæmpe vægmalerier – her i Phuket Town.

Den nye konge

Kong Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, Rama X af Thailand

med regenttitlen Phra Wachira Klao Chao Yu Hua, født 28. juli 1952, er søn af den populære Kong Bhumibol Adulyadej, der døde 13. oktober 2016, 88 år gammel.

Vajiralongkorn blev først officielt konge 1. december 2016, fordi han afstod fra at påtage sig samtlige kongelige funktioner inden den officielle kroning. Uofficielt bad han om udsættelse for at få tid til at tænke over, om hans kone eller hans elskerinde skulle være dronning.

Militærregeringen afsatte cirka 200 millioner danske kroner til ceremonien.

67-årige Kong Vajiralangkorn har været gift fire gange og har syv børn, to døtre og fem sønner, hvoraf fire bor i USA og ikke længere har kontakt til deres far. Han har været general i hæren, har studeret i Storbritannien og Australien og er uddannet jagerpilot. Han har også fløjet som pilot for Thai Airways og har ofte været på Bornholm i sin private Boeing 737 – blandt andet for at vedligeholde sit flycertifikat ved at træne take off og landinger. Ifølge finanstidsskriftet Forbes er han verdens rigeste monark.

Der verserer en række skandalehistorier om Vajiralongkorn – både før og efter, at han blev konge. Han betegnes af udenlandske kritikere som uberegnelig og ude af stand til at regere. Ifølge Thailands lèse-majesté-lov (majestætsfornærmelse) er det ulovligt at kritisere monarken, der bor over halvdelen af tiden i Sydtyskland.

Vejen til Koh He

To Yamaha-påhængsmotorer på hver 200 HK skabte brede kølvandsstriber efter “Famous 2” på vej til Koh Hei (Koraløen) i Andamanerhavet. Vi red på vandoverfalden, mens den store ø formindskedes i horisonten, og mindre, skovklædte øer gled fordi på vej til vores ferierejsemål, Koraløen, et kvarters sejlads fra den travle mole i Chalongbugten midt på eftermiddagen.

Forinden var gået et par timer med at nå fra Phukets internationale lufthavn, hvor vi havde travlt med at undgå ihærdige taxichauffører, der tilbød at køre turen til overpris.

– Der findes ikke bustransport, hævdede flere af de ihærdige. Men det gør der! 100 baht (22 kroner) for en tur med en orange rutebil til øens største by, Phuket Town. Vi blev sat af ved Stadion og fik at vide, at vi skulle krydse en voldsomt trafikeret vej og vente på bussen til Chalong ved vejen til venstre i vejkrydset.

Det viser sig at være “grisebiler”, lastbiler med åbent lad, der kører strækningen, og de stopper, når man rækker en arm ud. Ingen af dem skulle dog til Chalong, så da en minibus stoppede, og chaufføren tilbød os at køre de 30 kilometer for 88 kroner, slog vi til.

Undervejs underholdt han os med information om trafikale forhold og om tilbud på fremtidige ture, der er langt billigere end tilbuddene i lufthavnen.

Kroningsprocession udsat

Tilbage ved bungalow 112 i strandkanten på Koh He hører vi, at kroningen af Rama X er blevet udskudt.

Thailandske medier fortæller – åbenbart i strid med loven – at kongen, der er gift med en tidligere stewardesse i Thai Airways, har ansat en “ledsagerske” – en elskerinde – der har opført sig upassende. Medierne undgår behændigt at tage stilling til kongens opførsel.

Den officielle begrundelse for udsættelsen af kroningen var “kraftigt tidevand” i floden gennem Bangkok.

Avatar af mægtige guder

For at lære mere om Thailands kongehus læser min ledsagerske og jeg højt for hinanden fra Wikipedia, mens vi nyder varmen og brisen på terrassen foran vores bungalow.

Ifølge Brahman-doktrinen er Thailands konge en avatar af de tre mægtige guder: Brahma, Shiva og Vishnu. Eftersom ordet Ramathibodi er en del af kongens fulde navn, er kong Vajiralongkorn avatar af Vishnu eller Narayana (det højeste absolutte væsen i hinduismen og betragtet som den højeste guddom i vaishnavisme).

At være royalist i Thailand kan være følelsesmæssigt beroligende, for man er sammen med millioner af ligesindede, og man føler sig som et medlem af en gigantisk familie, hvor kongen er “fader”. Strengt taget er der ingen gud i buddhismen, religionen for det store flertal af næsten 70 millioner thailændere, måske mange derfor har en længsel efter en gud-lignende figur, der er perfekt og uomtvistelig. Hvis nogen, især thaier, sår tvivl om det idealiserede forhold mellem kongen og hans loyale undersåtter, betragtes de som upatriotiske og utaknemmelige. At være thai er lig med at være loyal over for kongen. Royalistiske thaier forestiller sig, at Kongeriget Thailand er unikt og betragter afdøde kong Bhumibol som kongernes konge.

Selfie-stranden

Næste morgen på terrassen underholdes vi af russiske turister, der fotograferer hinanden, eller rettere kvinder, der beder deres mænd eller kærester tage hundredvis af billeder med en palme i baggrunden eller i modsat retning med en rejselysten flåde af katamaraner og store motorbåde, der er ankret op ved Long Beach, som, vi har lært, stranden hedder.

En mand breder et tæppe ud for sin ledsagerske lige foran os. Olga og Vladimir kalder vi dem. Olga gør sig klar til billeder foran palmen. Vladimir tager T-shirten af og går i gang. Olga strækker en arm i vejret, roder lidt i det hår, der ikke er langt nok til at kunne svinge fra side til side. Vladimir følger instruktionerne. Nu vil Olga have tæppet flyttet ind i palmekronens skygge. Hun stiller sig på et strakt ben med det andet ben bøjet, så hun kun støtter på forfoden. Hun drejer sig fem grader ad gangen, mens Vladimir knipser løs.
Andre steder på stranden er andre par i gang med samme program. Nogle i vandkanten, andre i sandet. Ude på vandet skimtes nogle dykkere, og en speedbåd brøler lidt i det fjerne.

Imens har Vladimir stukket kameratelefonen i lommen, for Olga vil smøres ind i solcreme. Bagefter skal der tages flere billeder lidt længere henne ad stranden, men nu kommer parret tilbage til tæppet og tasken.
Olga tager telefonen og stiller sig foran Vladimir, der smiler, så Olga kan tage en selfie med sig selv i forgrunden. Bagefter tager hun sin T-shirt på og beder Vladimir pakke deres sager sammen.
Vi følger dem med øjnene og ser, at de passerer en ung pige i en rød bikini. Hun sidder på en gynge og forsøger at tage en selfie, mens legeredskabet svinger.
I vandkanten skiftes veninder til at ligge som strandede havfruer, der skal fotograferes til instagram og facebook.

Inde på den store ø Phuket kan vi på en bjergtop skimte en kæmpe Buddha, der sikkert undrer sig over de små menneskers behov for at blive set.

Bopæl i Tyskland

På et tæppe ved vandkanten læser vi, at der på sydsiden af øen ligger endnu en strand, Freedom Beach. Vi når ikke derover, for vi foretrækker at ligge på vores egen strand og læse kongestof.

Vajiralongkorn tilbringer det meste af sin tid i sine store villaer i Tyskland – blandt andet i Garmisch-Partenkirchen for foden af Tysklands højeste bjerg, Zugspitze. Han er entusiast i militære anliggender, og han ledede en kampagne mod kommunistiske oprørere under den kolde krig. Han er uddannet som jagerpilot i blandt andet Australien og er leder af infanterikorpset Ratchawallop.

Vajiralongkorn blev officielt udnævnt til kronprins i 1972, selv om han ikke viste samme entusiasme for Thailands udvikling som sin søster prinsesse Sirindhorn gjorde. Der var rygter om, at han var “skørtejæger”, spillede og var involveret i mafia-lignende forhold og undergrundsøkonomi. I 1981 beskrev hans mor, dronning Sirikit, ham som “en Don Juan-type” og antydede, at han foretrak at tilbringe sine weekender med smukke kvinder frem for at udføre royale opgaver.

Fire ægteskaber

Koraløen lever i høj grad op tit navn. Det lave vand vrimler med fisk i alle mulige og umulige farver og faconer. Efter en snorkletur over korallerne læser vi videre om den royale historie.

I 1977 giftede Vajiralongkorn sig med sin kusine, prinsesse Soamsawali, og fik prinsesse Bajarakitiyabha i december 1978. Kronprinsen begyndte imidlertid at se en ung skuespillerinde, Yuvadhida Polpraserth, med hvem han fik fem børn mellem 1979 og 1987. Prinsesse Soamsawali nægtede at lade sig skille, men i Familieretten beskyldte Vajiralongkorn hende for at være årsagen til det forliste ægteskab. Da det siden 1908 har været forbudt at kritisere kongefamilien, kunne hun ikke argumentere imod, så parret blev skilt i 1991.

Kronprinsen giftede sig med Yuvadhida Polpraserth i 1994. Ægteskabet varede dog kun til 1996. Hun flyttede til Storbritannien med børnene, mens han satte plakater op i kongepaladset om, at hun havde været ham utro med en luftmarskal.

I 2001 giftede han sig med Srirasmi Suwadee, der havde været ansat som personlig assistent ved hoffet siden 1992. Sammen fik de sønnen, prins Dipangkorn i 2005.

I 2014 blev prinsesse Srirasmi imidlertid frataget sine royale titler, og ni af hendes familiemedlemmer, inklusive hendes forældre, blev anholdt og sigtet for majestætsfornærmelse ved at have misbrugt deres forbindelser til kronprinsen. Prinsesse Srirasmis forældrene blev idømt 2½ år fængsel. Kronprinsens personlige bodyguard blev frataget sine titler, forsvandt og formodes at være død.

I skyggen fra en palme læser vi en beretning om en amerikansk turist, der tabte en baht-pengeseddel, så den blæste hen ad gaden. Manden indhentede den og trådte på den, inde han samlede den op. Det skulle han ikke ha’ gjort! For man træder ikke på et portræt af kongen. Fødderne er det laveste på et menneske, og hovedet ærer man! Fordi han var turist slap han med 18 måneders fængsel.

Husholdningsgeneralen

Det er hurtigt blevet en vane for os at nyde en paraplydrink inden aftensmaden. Vi sidder ved siden af et lille guldbelagt tempel mellem stranden og restauranten.

Hver aften har vi selskab af en flok næsehornsfugle i træerne ved siden af.

Vi taler om, at fuglenes enorme næb er ret upassende – i bedste fald lidt klovneagtige og storskrydende.

Kronprins Vajiralongkorn blev efter skilsmissen ofte set med forhenværende Thai Airways-stewardesse Suthida Vajiralongkorn na Ayudhya, født Suthida Tidjai 3. juni, 1976, der var blevet officer i Den Kongelige Husholdningsgarde med titel af generalløjtnant.

I mødte i 2016 han op i Münchens lufthavn iført lavtaljede jeans, en undertrøje, der mindede om en bikinioverdel, og falske tatoveringer sammen med Suthida og en puddelhund i snor.

Kronprinsens tidligere puddelhund, Foo Foo, blev udnævnt til luftmarskal. Foo Foo var – formelt iklædt komplet aftendress inklusive poteluffer – med ved en reception hos USAs ambassadør, Ralph “Skip” Boyce. “Under orkestrets andet nummer, sprang Foo Foo op på hovedbordet og drak af gæsternes vandglas,” skrev ambassadør Boyce ifølge et WikiLeaks-telegram.

I 2007 blev “fordærvelsen” ved kronprinsens hof afsløret i en lækket video, hvor prinsesse Srirasmi, der var forhenværende barservitrice, gik topløs rundt, kun iført g-streng, til en fødselsdagsfest – enten hendes egen eller Foo Foos – og spiste kage sammen med Foo Foo. Da Foo Foo døde i 2015, fik den en fire dage lang begravelsesceremoni.

1. maj, 2019, dagen før Vajiralongkorn skulle begynde kroningsceremonierne som Rama X, proklamerede kongehuset, at kronprinsen og Suthida var blevet gift samme dag klokken 16:32 i Ampornsathan-tronsalen i Dusit Palace.

Kongens harem

På kong Vajiralongkorns 67-års fødselsdag, 28. juli 2019, blev tidligere sygeplejerske ved Ananda Mahidol Hospital, 34-årige Niramon Ounprom, generalmajor i den kongelige garde. Hun fik det ærefulde navn Sineenat Wongvajirapakdi (også kaldt “Goy” eller “Koi”) og ophøjet til kongelig gemalinde.

Kong Rama VII (1925-1935) indførte monogami, og de thailandske monarker standsede officielt med at praktisere polygami med konkubiner og harem. Niramon “Koi” Ounprom kom i kongehusets tjeneste for at passe Kong Vajiralongkorns søn Prins Dipangkorn, men blev hurtigt medlem af kongens harem.

“Parret” var involveret i flere kontroversielle episoder i München-området, og 21. oktober, knap tre måneder efter sin udnævnelse, blev Sineenat Wongvajirapakdi frataget alle sine royale titler og militære rang “på grund af grov ulydighed”. Hun blev beskyldt for misbrug af sin kongelige status, og forsøg på at forhindre Dronning Suthida i at blive kronet for selv at blive dronning. I løbet af de næste par dage blev en bodyguard og seks højtstående kongelige embedsmænd, blandt andre en sygeplejerske ved soveværelsesvagttjenesten og en dyrlæge, afskediget, med begrundelser om, at de havde udført “onde handlinger” og forbrudt sig mod etisk regelsæt.

Politisk indflydelse

Fra bungalow 112 har vi en smuk udsigt til naboøen, Koh Aeo, der ligner en pyramide. Sandsynligvis er øen en skovklædt vulkan – usædvanligt helt uden strand.

Selv om enevældet ophørte i 1932 ved en ublodig revolution, forblev monarkiet højt æret som guddommeligt symbol, der beskytter landet og den buddhistiske religion

Vajiralongkorns far, kong Bhumibol, havde trods dette bragt monarkiet tilbage i centrum af det thailandske samfunds politik i løbet af de syv årtier, Bhumibol sad på tronen. Han var billedet på en ulastelig folkelig hersker, utrætteligt engageret i udviklingsprojekter. Han var samtidig konservativ og støttet af militæret.

Thailand forvandlede sig i løbet af et par årtier fra et lavindkomstland til et højindkomstland, men især landdistrikterne er økonomisk tilbagestående. 0,1 % af befolkningen ejer halvdelen af nationens samlede aktiver, mens de fattigste 10 % ejer 0 %.

I løbet af de første 18 måneder af sin embedsperiode konsoliderede Vajiralongkorn monarkiets autoritet, blandt andet ved at tage mere direkte kontrol over kongehusets omfattende rigdomme med hjælp fra militærregeringen. Desuden fik han sit eget personlige regiment i den kongelige vagt med en styrke på anslået 5.000 tropper.

Reelt er kongen ved at genindføre enevælde i Thailand. Revolutionsmindepladen forsvandt på mystisk vis kort efter Vajiralongkorn overtog tronen. Vajiralongkorn har tiltaget sig magt over militæret og den royale formue på mindst 500 milliarder kroner. Kongen beskrives som halvskør og uden sans for begrænsninger. Han blev i sine 44 år som kronprins betragtet som “skræmmende uberegnelig”. Han har strammet kontrollen over regeringsfunktioner, for at gøre sig til en ubestridt leder.

Storesøster i unåde

Prinsesse Ubolratana Mahidol, storesøster til Vajiralongkorn, opstillede som eneste premierministerkandidat for det Shinawatra-tro politiske parti, Thai Raksa Chart, men det forhindrede hendes bror, kongen, inden valget.

Hun havde opgivet sine kongelige titler, da hun i 1972 giftede sig med en amerikansk medstudent i USA. Hun ændrede sit navn til Julie Jensen og boede i Californien i mere end 26 år, før parret blev skilt i 1998.

Kritik i Thailand

Trods den strenge majestætsfornærmelseslov er der opstået kritik af Kong Vajiralongkorn. Da Covid-19-epidemien eskalerede i marts 2020, og kongen opholdt sig i Tyskland, spredtes hashtaget #harvibrugforenkonge (oversat fra thai) sig på Twitter. Søndag, den 22. marts, blev det anvendt 1,2 millioner gange, og thailændere sætter X over kongens øjne på pengesedler.

Finansielle problemer i Tyskland

I august 2011 beslaglagde retten i München det ene af Vajiralongkorns to Boeing 737ere på grund af en gammel strid om betaling for et konkursramt motorvejsprojekt fra Bangkoks centrum til Don Muaeng lufthavnen.

I november 2016 hævdede et tysk finanstidsskrift, at Thailands ny konge kunne risikere en arveafgift på mere end 3,5 milliarder euro, fordi han med flere end 180 dages ophold i Tyskland om året betragtes som skattepligtig.

Foto: Grand Hotel Sonnenbichl

Tysk luksushotel

Vajiralongkorn bor for tiden på luksushotellet Grand Hotel Sonnenbichl i Garmisch-Partenkirchen, Han har en stab på flere end 100 personer med fra Thailand, og ifølge tyske medier holder han et harem på omkring 20 kvinder.

Da alle hoteller i Tyskland skulle lukke på grund af covid-19-epandemien, blev Grand Hotel Sonnenbich undtaget, da det blev betragtet som privat bolig for en enkelt homogen gruppe, hvor der ikke var udskiftninger. 23. marts blev 119 af kongens stab dog sendt tilbage til Thailand med rutefly. Det statsejede Thai Airways holdt rute mellem Bangkok og München åben længere end andre ruter.

Kongens officielle navn er Phrabat Somdet Phra Paramenthra Ramathibodhi Srisin Maha Vajiralongkorn Mahison Bhumibol Rajavarangkun Kitisirisumbun Adulyadej Sayaminthrathibet Ratwarodom Borommanat Bophit Phra Vajira Klao Chao Yu Hua.

Dronning Margrethe udnævnte 7. februar 2001 den daværende kronprins til Ridder af Elefantordenen.

Et anstændigt medie som Ferieblogger.dk kopierer naturligvis ikke billeder uden tilladelse, men det er muligt at se nogle af de omtalte situationer på

https://www.thesun.co.uk/news/3578661/from-fake-tattoos-and-crop-tops-to-making-a-poodle-air-force-chief-the-king-of-thailands-maddest-moments-revealed/

Bent Bernardi Sørensen

Født nøgen.

Bent Bernardi Sørensen has 41 posts and counting. See all posts by Bent Bernardi Sørensen