Det lille hotel ved verdens ende

Dette indlæg er skrevet under coronakrisen i maj 2020. Selvom jeg kunne have lyst til bare at stikke af for en tid, er det ikke muligt. Men det forhindrer mig ikke i at drømme mig langt væk. For eksempel til det lille hotel ved verdens ende, Finisterre, Hotel O Semáforo, som jeg besøgte i efteråret 2019.

Hotel 0 Semáforo
Hotel O Semáforo ligger klos op ad fyrtårnet ved Finisterre, som er Galiciens vestligste spids og betyder verdens ende. Foto: Karin Møller-Olsen.

Det lille hotel ved verdens ende

Det var eventyrligt at vågne op til uendeligheden ved verdens ende. Her var helt stille. Havet lå vandret, vinden holdt vejret, og de få mennesker, der var oppe og ude, gik nærmest andægtigt rundt. Bare så og så udover det uendelige hav.

Selv lidt senere, da alle hotelgæsterne var oppe, var her fredeligt. Her er nemlig kun fem værelser, så menneskemylderet er bestemt til at overskue.

Fra mit værelse på Hotel O Semáforo er der udsigt til Fyrtårnet og Atlanterhavet. Om natten kan man trække et mørkt rullegardin ned, så man ikke bliver forstyrret af lyset fra fyret. Foto: Karin Møller-Olsen.

Afslutning på Camino de Santiago

Finisterre, på galisisk Fisterre, kommer fra det latinske finis terrae, som betyder verdens ende. I middelalderen og indtil Colombus sejlede til Amerika i 1492 mente man nemlig, at dette var verdens ende. Muligvis derfor er der mange af de pilgrimsvandrere, der går til Santiago de Compostela, der vælger at fortsætte og afslutte turen her ved verdens ende.

Der er godt 100 km fra Santiago, og der er tradition for at brænde sit slidte tøj på klippen foran fyret. Bagefter kan pilgrimmene returnere i bus. Der er gode busforbindelser mellem Finisterre og Santiago de Compostela. Derfor kan her være mange mennesker i dagtimerne.

Men om aftenen, når solen går ned, og om morgenen, når den står op, er her fredeligt. Bortset fra måske en storm og et oprørt hav. Men den oplevelse fik jeg ikke i denne omgang.

Statue af en pilgrimsvandrer på vejen fra den lille by Finisterre og ud til fyrtårnet. Der er godt 5 km. Lige midt i billedet, over træerne, anes fyret og det lille hotel. Foto: Karin Møller-Olsen.

Fyret ved verdens ende

Jeg har ikke været på pilgrimsvandring. Kun har jeg gået de sidste fem kilometer fra den lille by, Finisterre, og ud til enden af klippen, Capo de Finisterre. Her står et fyrtårn, der siden 1853 har haft enorm betydning for søfarere, der færdes ved denne del af den Galiciske kyst, der er kendt som Costa Da Morte, Dødens Kyst. Sådan kaldes den, fordi her er mange farefulde klipper og skær. Men også fordi, det er her, man kan se solen dø i havet hver aften.

Fyret ligger 138 m.o.h. og har en rækkevidde på 65 km. Til sammenligning har Skandinaviens mest lysstærke fyr, fyret på Kullen, en rækkevidde på 50 km.

Fyrtårnet på Capo de Finisterre. Foto: Karin Møller-Olsen
Det lille hotel, O Semáforo, ligger på en klippe lige foran fyrtårnet på Capo de Finisterre. Foto: Karin Møller-Olsen.
Hotel O Semáforo har sin egen lille restaurant. Her med udsigt ind over land. Fiskerbyen, Finisterre, der har 5.000 indbyggere, ligger bag det lille bjerg. Foto: Karin Møller-Olsen.

Det lille hotel har en cafe med udsigt over Atlanterhavet. Foto: Karin Møller-Olsen.
Det lille hotel ved vedens ende, Hotel O Semáforo med fyrtårnet i baggrunden. Foto: Karin Møller-Olsen.
Aftensol udenfor det lille hotel. Foto: Karin Møller-Olsen.
Solnedgang ved verdens ende, Capo de Finisterre i Galicien. Foto: Astrid Hjorth.

Fakta om Hotel O Semáforo

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 45 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen