Ølands vilde orkideer skal opleves i maj og juni

Hvis man bare suser forbi ude på vejen, på cykel eller i bil, ser man dem slet ikke. Ølands vilde orkideer. Men giver man sig tid til at gå eller cykle i roligt tempo ind på den slette, der hedder Stora Alvaret, kan man opleve et berusende blomsterflor. Og er man til vilde orkideer, skal man afsted i maj og juni.

Vi er hoppet af cyklerne på Store Alvaret for at komme helt tæt på de vilde orkideer.
Foto: Karin Møller-Olsen

Ølands vilde orkideer vokser på Store Alvaret

Stora Alvaret er en stor kalkstenslette på den sydlige del af Øland, der ligger ved en svenske østkyst. Med sine 260 km2 er den verdens største af sin art. Og den særlige kalkrige og tørre jordbund giver grobund for en mængde mere og mindre sjældne blomster. Blandt andet en række smukke vilde orkideer.

Krudtbrænneren er en af Ølands smukkeste vilde orkideer. Ses i juni. Foto: Karin Møller-Olsen.

Blomster med hellige navne

Hvis man gravede under Ølands vilde orkideer – hvilket iøvrigt er strengt forbudt, da planterne er fredede – ville man se, at der under hver plante ligger to rodknolde. De kan minde om testikler, og derfor antog man i middelalderen, at planterne have potensfremmende effekt. Det var antageligt en tanke, som kirken ikke brød sig om. Og det skulle angiveligt være derfor, at mange af orkideerne har fået hellige navne som Johannes Nycklar, Sct. Pers Nycklar, Adam og Eva. Sådan går i hvert fald historien.

Adam og Eva er navnet på denne orkide, der optræder i to farver og blomster rigt i maj måned. Foto: Karin Møller-Olsen
Om sommeren bliver Store Alvaret afgræsset af kvæg for at undgå, at den vokser til med buske og små træer. Det ville ødelægge vækstbetingelserne for vilde orkideer og andre sjældne blomster. Foto: Karin Møller-Olsen.
Jeg har lagt mig mellem blomsterne på Store Alvaret, hvor man sagtens kan få en hel dag til at gå med bare at studere vilde orkideer og lytte til lærkesang.
Flueblomsten er en lille og ret sjælden orkide. Foto: Karin Møller-Olsen.
Et endnu ikke udsprunget eksemplar af den vilde orkide, der i sverige går under navnet Johannes Nycklar. Foto: Karin Møler-Olsen
Turen til Øland går via Kalmar og Ølandsbroen, her set fra Ølandssiden.
Foto: Karin Møller-Olsen

Med tog og cykel til Øland

Det er forholdsvis nemt at komme til Øland med tog og bus eller cykel. Fra København tager et fire timer med direkte tog til Kalmar. Herfra kan man tage en bus eller bil over Ølandsbroen. Man kan leje cykler i både Kalmar og på Øland. Om sommeren går der en cykelfærge fra Kalmar til Färjestaden på Øland. Man kan desværre ikke cykle over Ølandsbroen.

Se mere på www.oland.se og på www.olandsnatur.com

Planlæg dine måltider

Det sydlige Øland udmærker sig ved ikke at være særlig overrendt af turister. De gode badestrande og sommerdiskoteker findes på nordøen. På sydøen er der mest blomster- og fuglekiggere og andre naturfreaks. Derfor kan der også være langt mellem cafeerne. Så sørg fo at tjekke spisesteder hjemmefra og tag mad og drikke med i cykelkurven.

Strandnära er et fint B & B i nærheden af Store Alvaret. Her serveres økologisk morgenmad, men der er kun frokost og middag i sommerhalvårets weekender. Så tjek spisemulighederne inden, du tager hjemmefra. Foto: Karin Møller-Olsen

Visit Sweden havde inviteret til Øland.

Læs også: På mountainbike i Sveriges Toscana

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. I 2024 har jeg modtaget Turespañas pris for den bedste rejseartikel, der giver anledning til at reflektere over bæredygtig turisme i Spanien. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 46 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen