Lübeck fejrer 30 års UNESCO-jubilæum

Lübeck-UNESCO
Rådhuset og markedspladsen, Lübeck. Foto: Freitag, Lübeck und Travemünde Marketing GmbH (LTM)

Lübeck ligger tæt på Danmark, ja faktisk ikke længere væk og lige på vejen at jeg igennem tiden har besøgt byen mange gange. For 30 år siden blev den gamle bydel, der ligger på et en ø mellem vandvejene omkring. Her findes udover resterne af den gamle by, som mere eller mindre overlevede bombardementerne i 2. verdenskrig, havneområdet, og de middelalderlige bymure, befæstningen og selvfølgelig byens kendte og symbolske port, Holstein Tor. Mange af husene er fra 15. og 16. århunderede, specielt mellem kirken St. Peter og det gamle Koberg Kvarter. Det er i dag arkitekttoniske monumenter for en svunden tid.

Schleswig-Holstein Festival 2017 med flere klassiske koncerter.

At Lübeck er et besøg værd, har aldrig været fremmet for mig, men i år er der sat så mange festlige arrangementer på plakaten at det bliver en ekstra fryd at stoppe op vejen eller ligefrem holde en interessant forlænget weekend i denne gamle Hansestad. Hele året fejre de 30 års jubilæet. I øjeblikket er det den store markedsplads blevet omdannet til en herlig isbane, fra juni til slutningen af august er der flere klassiske koncerter og den store Schleswig-Holstein Festival løber også af stablen. Ønsker du mere information, så udkommer festivalprogrammet den 28. februar, men kan allerede nu bestilles på dette link.

Læs mere om Lübeck her

Hansestaden Lübeck blev grundlagt i 1143 i den mørke middelalder. Men selvom den var mørk, så var det også en tid hvor store omvæltninger tog sin begyndelse. Korstogene i Østersøen betød større samhandel. Der skulle bruges masser af fornødenhedder til de mange ridder-soldater. Tøj, kampudstyr og ikke mindst mad til stadig større hærenheder. Denne handel ville Holstenerne gerne tage del i hvorfor havnebyen ved floden Traves udløb i Østersøen var helt oplagt. Andre østersøbyer, som Rostock og Wismar var med i Hansaforbundet (en form for indre marked) , sammen med både Hamburg og Bremen mod Nordsøen. De kæmpede med næb og klør med bl.a. den danske konge, men var også med til at skabe rigdom og en ny stor handelsepoke i hele østersøregionen.

Vagn Molnit

Vagn Molnit er redaktør af FerieBlogger.dk men også foto/video-producent. Endelig bliver det også til enkelte indlæg, engang imellem.

Vagn Molnit has 21 posts and counting. See all posts by Vagn Molnit