Smag på Skåne på en vandretur

Af Bent Bernardi Sørensen

Vore forfædre drog ud i naturen for at dræbe et dyr med bue og pil eller sværd, og på vejen hjem samlede de den slags urter, som konen havde skrevet på huskesedlen. Maden blev senere tilberedt over bål.

I Skåne kan man deltage i smagsvandringer, hvor man som service ikke behøver at skaffe maden selv. Svenskere er så servicefokuserede, at undervejs på turene serveres veltilberedt mad og drikkevarer. Man går fra den ene delikatesse til den næste. Og det er vigtigt at være sulten, når turen begynder!

I Österlen i det sydøstlige Skåne er der netop lanceret guidede naturvandringer, hvor smagssansen tilgodeses med lokale delikatesser. Måske vil Sverige gerne sælge Skåne til Trump, for det nye koncept kaldes ”Forrest Feeding”.

Det er en række af Skånes gårdejere og producenter, der deltager og giver offentligheden mulighed for at smage på lækkerierne, mens vandrerne gør sig fortjent til det ved at gå fra sted til sted.

– Sverige er et gavmildt spisekammer, og interessen for at skabe det bedste af de fineste råvarer og ofte bæredygtigt er øget de seneste år. Nu præsenteres det på en hyggelig måde, og det sker på disse gastrovandringer, hvor man i selskab med andre madentusiaster går sammen fra den ene gode mundfuld til den næste – ofte med en guide”, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

Feeding og hiking

Undervejs nydes masser af lækker skånsk mad og drikke. Madvandrerne forkæles af dufte, lyde og lys i Skånes natur, mens de samler mindeværdige spiseoplevelser og får ny viden.

”Forrest Feeding” er en ni kilometer lang tur på cirka seks timer. Den afvikles maj-september. ”Skåne Hiking” er på fire kilometer og tager cirka tre timer. Den foregår året rundt.

Maden serveres på rigtigt porcelæn. Man går i kuperet terræn, så det er vigtigt at have praktiske sko på.

Se mere på: https://www.upplevonjut.se/skogsmatning/

Smagsvandring i Vejbystrand

Vandrerhjemmet i Vejbystrand i Nordvestskåne arrangerer også smagsvandringer. Og selv om Vejbystrand er en lille by har den adskillige interessante producenter af mad og drikke. Sammen med producenterne er der skabt en unik og personlig smagsvandring, som afvikles adskillige gange årligt. Større grupper kan booke en vandring hos vandrerhjemmet, hvor smagsvandringen starter med morgenmad. Ved hjælp af et detaljeret kort kan man nemt finde ruten, der går langs havet, forbi strand, skov, havne, over heder, på landeveje, skovveje, gennem det gamle Vejbystrand og forbi seværdigheder.

Der er prøvesmagninger fra Sandgårdens Skafferi, Vejby Vingård og frokost på Bjäre Fisk & Skjaldjur i Magnarp Havn.

Om aftenen spises på vandrerhjemmet, og maden er arrangeret af Vilt & Gott. Mad, smagninger, kort, overnatninger og morgenmad, sengelinned og håndklæde er inkluderet i prisen. Vandring findes også i en dagversion.

Se mere: https://www.vejbystrandsvandrarhem.se/smakvandring/

Smakvandring på Romelåsen, Fulltofta og Österlen

Smakvandring.se har smagsvandringer adskillige steder – midt i Skåne og på Österlen i det centrale Skåne. Temaet er det samme – midt i naturen synes maden at smage bedst. Og det giver mening, når råvarerne kommer fra nærområdet. Smakvandring er for dem, der har appetit på både autentiske spiseoplevelser og smuk natur. Sammen med en kyndig guide oplever deltagere naturen, når den er smukkest og får ny viden om området, der har masser af historie og kultur. Undervejs nydes friskbagt brød, hjemmelavet pålæg, sild, ost, syltetøj, chutney, tapas og meget mere. Kølige drikkevarer fra nabolaget gør vandringen endnu mere nydelsesfuld.

Se mere: https://smakvandring.se/

Meadow Lab er bæredygtig

På Meadow Lab kan man opleve den gamle måde at leve på – fx at finde spiselige planter til madlavningen samt medicinske planter og svampe. Der undervises også i naturlige meroder til konservering og tilberedning af mad. Maden tilberedes ved at bruge nærmiljøet og dét, der findes der. Kvinden bag initiativet er kok og tilbyder blandt andet vandreture, hvor spiselige planter opspores i Malmø. Undervejs øser hun af sin viden og viser en solid bæredygtighedstankegang i alt, hvad hun foretager sig.

Se mere: http://meadow-lab.com/

Bent Bernardi Sørensen

Født nøgen.

Bent Bernardi Sørensen has 35 posts and counting. See all posts by Bent Bernardi Sørensen