Langs USAs stillehavskyst fra Seattle til San Fransisco

Mount Rainer

En sommertur i bil langs Stillehavskysten ad Highway 101 gennem Washington og Oregon til Californien helt oppe fra grænsen til Canada og syd på er afvekslende og storslået med masser af seværdigheder langs ruten.                                                              

Allerede før europæiske opdagelsesrejsendes ankomst boede der i denne region ved Stillehavet mange indianerstammer. De ernærede sig primært ved laksefiskeri og hvalfangst. Det var spanske opdagelsesrejsende, der først kom til det nordvestlige USA, men der kom for alvor gang i udforskningen af kysten og floderne, da den britiske opdagelsesrejsende kaptajn James Cook kom hertil i 1771. Det var også ham, der gik i land i Australien i 1776 og tog landet i besiddelse i den engelske konges navn.  Yderligere udforskning af kystområderne i de to stater blev gennemført af blandt andet den britiske opdagelsesrejsende kaptajn George Vancouver i 1792.

George Vancouver

Columbiafloden

En af Nordamerikas længste floder er den godt 2000 km lange Columbia, der løber en del af vejen, som grænse mellem de to stater inden den flyder videre gennem byen Portland og videre herfra cirka 120 km ud mod Stillehavet, hvor dens delta og udløb er næsten 10 km bredt. Over deltaet er der bygget en imponerende bro.                                                                                                                                                            

Flodens kæmpenet af bifloder hører til et af de største flodsystemer i Nordamerika for laksefisk.  Under den økonomiske depression i 1930erne blev en række vandkraftværker bygget langs Columbia floden som del af et projekt med henblik på at øge produktionen af elektricitet i området.  Som den første blev Bonneville Dam bygget i 1938. Den består i virkeligheden af tre dæmninger. Denne dæmning har fire fisketrapper, således at fiskene kan forcere højdeforskellen på 20 meter og fortsætte deres vandring øst på ad den store flod. Der er foretaget optælling af fiskene, der går igennem trapperne. Årligt passerer over en million fisk mod strømmen, mens der går mellem 40 og 50 millioner fisk ned ad strømmen mod Stillehavet. I forbindelse med dæmningsbyggeriet blev det største og første ægklækkeri anlagt i Oregon i 1938.  Nogle år senere i 1941 blev Grand Coulee-dæmningen bygget færdig. Det er den største dæmning i USA. Ved Columbia floden og dens sideflod Snake River er der på den del, hvor de to floder løber igennem USA, bygget 8 dæmninger, hvor vandkraften udnyttes til el-fremstilling. Bag disse damme er der dannet store søer, og for ikke at stoppe laksefiskene på deres vej til gydepladserne, er der alle otte steder bygget fisketrapper samt sluser, således at fragtskibe kan sejle knap 800 km ind i landet helt ind til staten Idaho. Transporterne består hovedsagelig af hvede og på de mindre fragtskibe og pramme transporteres hveden til Portland, hovedstaden i staten Oregon.                                                                                   

Fiskepleje

I begge stater Oregon og Washington gøres et enormt arbejde for at sikre bestandene og skabe de bedste betingelser for sportsfiskerne. Rejser man rundt i disse stater, kan man ved selv den mindste elv opleve et ægklækkeri for ædelfisk. De store moderfisk af alle typer fanges regelmæssigt og stryges for æg, og ynglen sættes efter et halvt, helt eller to år – afhængig af art – ud i floder, søer og elve. Omkring 80 % af de producerede ædelfisk genudsættes til glæde for sportsfiskerne, mens omkring 20 % sælges til fiskedamme, der producerer laks og ørred til konsum. Dette er ligesom vandkraftværkerne, sluserne m.v. blevet udbygget og moderniseret, og der udklækkes årligt ca. 70 millioner laksefisk.

Det drejer sig om de fem stillehavslaks: Chenook, Coho, Chum, Pink, Sockey, havørred og regnbueørred (steelhead) samt stør. Columbia floden udspringer i øvrigt i de canadiske Rocky Mountains på grænsen mellem de to store nationalparker Banff og Jasper.                                                                                                                                                                                                                  

Smuk natur langs highway 101

Det nordvestlige USA omfatter de to stater Washington og Oregon og den nordlige del   af Californien. Mod nord grænser Washington op til Canada og Oregon grænser op til Californien mod syd. Begge stater ligger ud til Stillehavskysten, og dette naboskab har sat sit præg på de to stater, som også har en utrolig flot natur med høje vulkanske bjerge, gletsjere, skove og floder m.v.                                                                                                                  På Highway 101 hele vejen til Californien findes en lang række spændende seværdigheder. Her nævnes i vilkårlig rækkefølge:  Ved Depoe Bay ses klippekysten, hvor bølgerne igennem årtusinde har gennemhullet basaltklipperne, og hvor vældige vandsøjler sendes op gennem klippernes spalter. Du kan møde søløver på stranden ved fyrtårnet Yaquina Head Lighthouse og længere syd på i Sea Caves går der en elevator næsten 20 etager ned til verdens største hav-hule. Af andre oplevelser kan nævnes de over 60 meter høje gyldne sandklitter langs en del af Oregons Stillehavs kyst, hvor klitternes form ændrer sig konstant.  Her kan du opleve en køretur i en af de særligt konstruerede sandmiler, som tager dig med på en tur op og ned ad klitterne med stor fart. Dette blot for at nævnes nogle af attraktionerne.   

Smuk naur overalt

                                                                                                        På turen nordfra starter vi i delstaten Washingtons største by Seattle, hvor der bor omkring 3.5 millioner mennesker i storbyområdet. Under 2. Verdenskrig blev landet omkring Puget Sound ved Seattle et fokusområde for krigsindustrien. Her byggede Boeing fabrikkerne bombefly, og der blev fremstillet krigsskibe på byens store skibsværfter, og i 1943 blev atomkraftværket Handford Works åbnet i det østlige. Værket spillede en betydelig rolle i fremstillingen af USA’s atombomber.                                             Seattle er omgivet af fjorde og bugter omkranset af en smuk natur med høje skovklædte og snedækkede bjergtoppe. I byens centrum findes en række imponerende bygninger og museer blandt andet Experience Music Project, Seattle Art Museum og Olympic Sculpture Park for blot at nævne nogle. Byens vartegn er Space Needle, som blev bygget i forbindelse med Verdensudstillingen i 1962. Fra toppen kan du nyde en imponerende udsigt til de flotte Olympic Mountains bag Puget Sound og snedækkede Mount Rainier.  Seattle er også hovedkvarter for Starbucks, Amazon, Microsoft og Boeing fabrikkerne.

Vulkaner

Seattle

Store dele af begge stater er dækket af bjerge og skove.  Ind mellem skæres veje af floder og store flotte vandfald. I begge stater findes flere aktive og inaktive vulkaner. Længst mod nord ikke så lang fra grænsen til Canada finder vi områdets højeste vulkanbjerg Mount Rainer med evig sne og gletsjere på toppen af den kegleformede top på 4392 meter. Omkring dette bjerg er der udlagt en stor nationalpark med en række rekreative aktivitetsmuligheder, selvom de øverste dele af området kun er tilgængeligt få måneder om sommeren. Om vinteren falder her masser af sne, i 1972 således 25 meter. I begge stater er der om vinteren en lang række skisportssteder, hvor der både er langrends løjper og alpine pister i alle sværhedsgrader. Et andet vulkanbjerg er Mount St. Helens   også beliggende i Washington. Dette bjerg eksploderede i 1980, og store mængder lava ødelagde adskillige tusinde hektarer og 57 mennesker omkom.                                                                                                                                                         Hovederhvervet i staterne var tidligere landbrug, fiskeri, skovbrug og minedrift, og i dag er begge stater også kendt for en voksende vinfremstilling. Blandt andet i Yakima Valley i det østlige Washington, som tidligere var kendt for sine æbleplantager.

Den hastigt voksende vinproduktion skyldes de gunstige klimatiske forhold i de to stater. De fleste vinmarker ligger beskyttet i det kuperede område mellem de to bjergkæder Cascades mod vest ud mod Stillehavet og Rocky Mountains mod øst. Bjergkæderne sørger for mindre regn i dalene og her er der flere solskinstimer end eksempelvis i Californien, og derfor er klimaet for vindyrkning optimalt.  Der fremstilles hvidvine fra Riesling, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc Reserva og Chardonnay druerne, mens der fremstilles rødvine fra Cabernet Sauvignon, Merlot og Shiraz druerne.

Columbiabroen

Fra Washington kører vi nu over Columbia på den imponerende bro over flodens delta ved udløbet i Stillehavet og et par timer senere ankommer vi til Portland, hovedstad i delstaten Oregon.      Portland, der blev grundlagt i 1845, ligger ved Willamette floden lige syd for dennes udløb i Columbia floden, og har omkring 2½ million indbyggere i storbyområdet. Byen er faktisk opkaldt efter en anden amerikansk by af samme navn i staten Maine. Via Columbia floden kan ret store oceangående skibe sejle helt ind i byen, som har verdens største indlandshavn. I mere end et århundrede har Portland været kendt som “City of Roses”, og ”The City of Bridges”. Byen er også kendt for sine mange mikrobryggerier og større bryggerier, over 60 stk. Øllet er godt og populært hos indbyggerne og hos de mange turister, som kommer forbi. Foruden landbrugseksporten fra havnen lever befolkningen i byen af en lang række højteknologiske virksomheder inden for computerteknologi blandt andet Intel, som er byens største virksomhed. Men også skofirmaet Nike har sit hovedkvarter i byen, som i øvrigt byder på teater, musik, museer, butikker og en masse restauranter og caféer.                                                                                                                                  

 Godt en times kørsel uden for Portland, ligger vulkanen Mount Hood, hvor toppen af bjerget er blevet sprængt bort under det sidste store udbrud for godt 150 år siden.  Mt. Hood er med sine 3500 meter Oregons højeste. I nærheden ligger den såkaldte High Desert, der ligger i en højde af over 1000 meter.  I nationalparken Smiths er der optaget en lang række westernfilm, og det kan man godt forstå, når man kører igennem dalen – den er velegnet som kulisse for de spændende opgør i western filmene.                                                                                                                                                                     I I nærheden af byen Bendt findes omkring 300 lava huler og tunneller, som blev skabt for 150.000-100.000 år siden, da Newberry-vulkanen gik i udbrud og sendte sin rødglødende lava ud til alle sider. I nærheden af Portland ligger det 189 meter høje Multnomah Falls på bjerget Larch. Vandfaldet er Oregons største turistattraktion.

Mod Californien

Fra Portland fortsætter vi turen syd på mod det nordlige Californien. I den nordlige del af staten ligger der lige før San Fransisco et stort vindistrikt med de to vindale Sonoma Valley og lidt længere mod øst Nappa Valley. I de to vindale findes omkring 800-900 vingårde og mere end 80 restauranter. Her er masser af muligheder for at smage på de dejlige vine, der produceres og eksporterede til hele verden.        

                                                                                                                        Fra vinsmagningen fortsætter vi syd på og lige før vi skal krydse The golden Gate – San Franciscos varetegn –  stopper vi i den lille nationalpark Muir Woods. Den er opkaldt efter pioneren John Muir, der i slutningen af 1800-tallet og frem til sin død i 1914 kæmpede for oprettelsen af nationalparker i blandt andet Californien, for at beskytte den amerikanske natur mod rovdrift og udnyttelse i takt med at nybyggerne flyttede vestpå. For at ære John Muirs store indsats, blev skovområdet nord for San Francisco opkaldt efter ham, og blev udlagt til nationalpark i 1908.     

Reedwood træer kan blive 3000 år gamle
Alcatraz

Efter besøget her fortsætter vi syd på og vi krydser den imponerende hængebro, mens vi nyder udsigten mod byen, hvor der i sundet til venstre ligger en lille ø. Øen huser det imponerende fængselsmuseum på øen Alcatraz, der ligger et par kilometer uden for havnen. Det var blandt andet her den berygtede mafiabos Al Capone sad fængslet. Men ellers er storbyen, der ligger i et meget kuperet område, kendt for sine sporvogne og det er et must, når du besøger byen at tage tur med en af disse sporvogne. Du skal også prøve den legendariske lille gade med hårnåle sving, hvor bilerne dårligt kan komme rundt ad den stejle gade, der er flankeret af grønne hække. De kulinariske oplevelser får du på havneområdet hvor især Pier 39 lokker med et hav af restauranter ikke mindst Sea Food.

De berømte sporvvogne i San Fransisco

www.usarejser.dk

www.atlanticlink.net

Fotos: Aage Krogsdam, visit Portland, visit Washington, USAs Nationalparker

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 58 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam