Det hvide guld til gavn og glæde

Et usædvanligt bygningsværk fanger øjet i Bad Sassendorfs store kurpark: Det nye Erlebnis-Gradierwerk, 73 meter langt og 10 meter højt. Det består af to vægge med en gang og platforme imellem som i en kørestald og buer indad et stykke oppe for at blive samlet i toppen.

Det er ikke et traditionelt byggeri. Det består af 9.250 meter træ og 15.600 bundter enebærkviste, er i tre etager med udsigtsplatform og solterrasse øverst med plads til koncerter og diverse events, f.eks. bryllupper, hvilket er yderst populært.

Nærbillede af flerværket med de mørke enebærkviste

Gradierwerket er frit tilgængeligt, så man kan bare tage trappen eller elevatoren derop for at nyde udsigten over den 30 ha store park med rhododendron, roser, barfodsanlæg, søer, brede spadserestier. Allerøverst er der en smal platform, hvorfra der kommer en speciel duft. Den vender vi tilbage til.

Hvad er så dette Gradierwerk? Der er ikke noget dansk ord for det, men det må vel nærmest oversættes til ”gradueringsværk”, der producerer frisk luft beriget med salte og mineraler.

De enkelte saltkrystaller kan have forskellige former
En usædvanlig stor saltklump

Dette nye Gradierwerk til erstatning for et gammelt anlæg blev færdigt i 2020 for optimal udnyttelse af den saltholdige undergrund til gavn og glæde for de mange – ikke mindst astmatikere og allergikere, der får det væsentligt bedre ved at indånde den saltholdige luft.

I Bad Sassendorf i Tyskland er der udvundet og handlet med salt gennem århundreder. Nu er salthandelen afløst af kurophold og wellness i øvrigt med fokus på saltets lindrende virkning centreret i og omkring den nyrenoverede kurpark

Luksusvare

Bad Sassendorf har i århundreder været et centrum for saltproduktion og handel. Saltproduktionen blev nævnt i et dokument allerede i det 12. århundrede som en vigtig handelsvare. Dengang var ”det hvide guld” en eftertragtet luksusvare og meget dyrt.

Et udsnit af den store, smukke kurpark, der er tilgængelig for alle

Senere fik man øjnene op for saltets helbredende virkning, og fra 1800-tallet blev saltlagen en vigtig ingrediens i et kurophold. Selve saltproduktionen i Bad Sassendorf blev indstillet i 1952.

Det store hjerte med smukke blomster i baggrunden indrammer mange mærkedage,
f.eks. bryllupper

Tidligere var kurbade et sted, det bedre borgerskab opsøgte for at se og blive set. Senere blev de også tilgængelige for almindelige borgere med delvis offentlig betaling. Mange med aldersrelaterede skavanker søger hertil. Det ses tydeligt i spadseregangene i den smukke park, der flankeres af flere etagers bygninger med klinikker til behandling samt boliger for kurgæster. Derfra er der direkte adgang til parken med brede og plane stier, velegnede til rollator og kørestol. Visse steder er det også tilladt at cykle.

Enebærkviste

Gradierwerket er opbygget af et træskelet, og mellem væggenes bjælker er indflettet næsten sorte enebærkviste. Saltholdigt vand fra undergrunden samles i bassiner, hvorfra det pumpes op over toppen af væggene for derefter at sive ned gennem enebærkvistene. Derved forøges arealet af overfladen, hvilket fremmer fordampningen, som yderligere forstærkes af varme, tør vind og sol. Tilbage bliver en koncentreret saltlage, som det er forholdsvis hurtigt at udvinde saltkrystallerne af.

En sideeffekt ved vandets fordampning er frigivelse af små saltpartikler, som svæver rundt i luften omkring Gradierwerket og beriger luften, hvilket har lige så positiv effekt på luftvejene som havluft.

Duften af whisky i tønderne helt oppe under Gradierwerkets tag blandes med duften af 
den saltholdige luft

Ikke kun mennesker bliver påvirket af luften. Det gør også indholdet i tønder med whisky, der ligger på den tidligere nævnte platform under taget og udsender den omtalte specielle duft. De første flasker ”Thousand Mountains Single Malt Whisky” blev klar i efteråret 2023.

Saltmuseet har et par små kar til saltudvinding – her i kurvene selve saltet
 efter at vandet er kogt væk

Som i Det døde Hav

Selv om man ikke er på et egentligt kurophold, kan man få del i saltets og mineralernes gavnlige virkninger, nemlig i Börde-Therme Bad Sassendorf lige ved siden af Gradierwerket. Når entréen er betalt, er der adgang til de fleste faciliteter. I ”svævebassiner” med næsten 15 pct. saltholdigt vand som i Det døde Hav flyder – eller næsten svæver – man på overfladen. Der er havsaltgrotte, sauna, wellness i øvrigt og tilbud om diverse former for behandling til priser begyndende ved 12 euro for to timer for voksne. Der er åbent alle ugens dage.

Storkegang

Selve kurparken er opdelt i mindre enheder så som rosenhave, rhododendronpark, golfbane, voliere, lege- og aktivitetspladser, små siddeoaser og ikke at forglemme et barfodsanlæg, såkaldte ”kneipen”, navngivet efter præst og naturlæge Sebastian Kneipp. Ifølge hans teori har det gavnlig indflydelse på blodtryk, kredsløb og immunforsvar at vandre barfodet over småsten, smågrene, muslingeskaller og andet naturmateriale og igennem koldtvandsbassiner. Sidstnævnte kaldes også ”storkegang”. (For hvert skridt løfter man fødderne højt ligesom storke).

Det anbefales at varme op i forvejen, ligesom det er vigtigt at få varmen hurtigt igen efter vandringen i det kolde vand. Prøv det – det er en oplevelse!!

Der er aktiviteter året rundt i parken, f.eks. koncerter, guidede vandringer med forskellige temaer, i Gradierwerket og i det nærliggende saltmuseum, Westfälische Saltzwelten, som i sig selv er et besøg værd.

Saltets historie

Her venter en interessant opdagelsesrejse gennem saltets historie via informative plancher med oversigt over, hvor i verden der er salthorste, og saltets farve alt efter, hvilke mineraler der er i undergrunden (salt er nemlig ikke kun hvidt), hvordan den udvindes, hvad salt bruges til, hvor meget salt vi mennesker har brug (for salt er nødvendig for den menneskelige organisme), hvor meget salt færdige madprodukter indeholder osv.

Saltudvindingen anskueliggøres i et par mindre bassiner med saltlage, den udvundne salts færdiggørelse på forskellige stadier og varierende størrelser på de enkelte saltkrystaller. Altsammen lettilgængeligt opbygget med henblik på workshops for bl.a. skoleelever.

Skulpturen illustrerer det hårde arbejde for både folk og fæ
 med at transportere de tunge saltsække

Kurparken ligger i byens nordlige del, og umiddelbart syd for den finder man den gamle bydel med gågader, butikker, hyggelige caféer og restauranter.

Fakta:

Bad Sassendorf ligger i Sauerland, i den nordligste del af skiferbjergene mellem floderne Ruhr og Sieg i de tyske delstater Nordrhein-Westfalen og Hessen. Byen har ca. 12.000 indbyggere.

Rejsen dertil:

I bil 690 km, ca. 7 timer, med tog via Hamborg 9-10 timer med 2 eller 3 skift, med fly

fra Billund/København til Düsseldorf/Dortmund, derfra videre med tog/bus.

Rejsen var tilrettelagt og betalt af Tysk Turist Information, som ikke har haft indflydelse på artiklens indhold.

Hanne Würtz

Hanne Würtz, medlem af Dansk Journalistforbund og Danske Rejsejournalister. Mesterlæreuddannet på Vendsyssel Tidende med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. I 24 år ansat på Morgenavisen-Jyllandsposten som redigerende og senest som skrivende med fokus på kultur inden overgangen til freelance-tilværelsen som kultur- og rejsejournalist. Har oversat en række børne- og ungdomsbøger samt en enkelt rejsebog og har gennem alle årene samtidig leveret rejseartikler fra ind- og udland til Aarhus Stiftstidende, Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske, Børsen, Herning Folkeblad, Jyske-Vestkysten/Fynske Medier, Aller og FerieBlogger.dk.

Hanne Würtz has 15 posts and counting. See all posts by Hanne Würtz