Museum i Kelvingrove er en guldgrube af kunst, design og historie

Hvis du kommer til Glasgow, bør du afsætte mindst en halv dag til et besøg på Kelvingrove Art Galleri and Museum. Jeg er her for første gang i oktober 2023 og bliver blæst bagover af den mangfoldighed af oplevelser, museet tilbyder. Blandt andet temaafsnit om at betragte kunst og design, malerier og artefakter fra Skotlands historie, værker af berømte hollandske malere, ægyptiske mumier og udstoppede dyr fra store dele af verden. Og gratis orgelkoncerter.

22 gallerier med kunst, historie og design

Kinesisk uniform år 1900. Foto: Karin Møller-Olsen

Kelvingrove Art Gally and Museum er indrettet i en enorm viktoriansk barokbygning fra 1901. Her er ialt 22 højloftede gallerier. Hele molevitten blev restaureret i 2006. Der er gratis adgang og gratis rundvisning.

Her er lidt af det, jeg oplever på denne dag:

Orgelkoncert i den centrale hal

Museets centrale hal med orgel. Foto: Karin Møller-Olsen

Fra foyeren kommer jeg direkte ind i museets centrale hal, hvor jeg bliver overvældet af rummets størrelse og pryd. Der er mindst 10 meter op til det hvælvede loft med små dekorerede felter. Her er søjler og buer, der åbner til malerigange på førstesalen. Det meste af det flotte flisebelagte gulv er frit, når man ser bort fra en cafe, der virker forsvindende lille i det store rum. Ved den ene endevæg troner et orgel. Her er gratis orgelkoncert dagligt kl 13. I dag, søndag, er det klokken 15.

Tema med kvindeportrætter

Malerigang på første sal med kvindeportrætter. Foto: Karin Møller-Olsen

En lang gang, “Picture promenade” på førstesalen langs den centrale hal har blandt andet en temaudstilling med kvindeportrætter fra 1800- og 1900-tallet. Tilsvarende findes et tema med børn i hollandsk og skotsk kunst.

Kunst som krigspropaganda

På udstillingen “Looking at art” er der blandt andet et tema om malerier fra første verdenskrig. Foto: Karin Møller-Olsen

I et af gallerierne, “Looking at art” har udstillerne sat sig for at give små vejledninger i at betragte og forstå kunsten og give uddybende forklaringer sammen med detaljer af nogle af billederne. Her er blandt andet eksempler på, hvordan den britiske regerings propagandabureau anvendte kunst til at påvirke offentligheden omkring krigsindsatsen under første verdenskrig.

Da mors bedste porcelænsvase gik i stykker

Antony Green: Embassy Lodge, 1990. Foto: Karin Møller-Olsen

Antony Greens “Embassy Lodge” gengiver malerens oplevelse af dengang, hans mors bedste porcelænsvase ved et uheld blev smadret. Selv maleriet er revnet. Maleriet er del af udstillingen “Looking at art”.

Den flyvende jernbane

Model af George Bennie’s flyvende jernbane. Foto: Karin Møller-Olsen

Efter første verdenskrig drømte et af Glasgow’s bysbørn, George Bennie,om bedre og hurtigere offentlig transport end de eksisterende langsomme jernbaner. Derfor designede han et “railplane”, en flyvende jernbane med tog, der hang under et skinnenet. I 1930 byggede Bennie en prototype af sit railplane udenfor Glasgow. Men selvom der var international interesse for projektet, opnåede Bennie aldrig at skaffe finansiering til projektet. Tegninger og modeller af de flyvende jernbaner vises på udstillingen “Looking at design”.

50 svævende hoveder

Østfløjen med “Floating heads” af Sophie Cave. Foto: Karin Møller-Olsen-

Under glasloftet i museets østfløj hænger “Floating heads”, 50 hoveder med 50 forskellige ansigtsudtryk. Designet til museet af Sophie Cave.

Seks meter grøn anakonda

Et godt seks meter langt skin fra en kvælerslange, den grønne anakonda. Foto: Karin Møller-Olsen

Museets naturhistoriske afdelinger viser skeletter af dinosaurer, udstoppede isbjørne og sågar en udstoppet elefant ved navn Roger, der levede sine sidste år i en zoologisk have. Jeg kan ikke huske, om jeg tidligere har set en udstoppet elefant, men jeg er sikker på, det er første gang, jeg ser et mange meter langt skind fra en kvælerslange. Den grønne anakonda, der lever i Sydamerika, er verdens tungeste slange. Den kan veje op til 250 kg og blive næsten 9 meter lang.

600 år gammel Douglas fyr

Skive af Douglas fyr med 600 årringe. Foto: Karin Møller-Olsen.

En kæmpe skive af en Douglas fyr har også fundet vej til museet i Kelvingrove. Dette eksemplar er fra Canada og fældet år 1900 og bragt til museet ved åbningen i 1901. Ifølge skiltet kan man tælle 600 årringe på træet.

Historien om skotterne og det skotskternede

Fortælling om det skotskternede beklædningsstof, tartan. Foto: Karin Møller-Olsen

Kelvingrove Art Gallery and Museum har selvfølgelig nogle rum, der prioriterer Skotlands natur, historie og mennesker. Jeg faldt for nogle billeder og fortællinger om tartan, som er det særlige skotskternede stof, der anvendes i traditionel skotsk beklædning, blandt andet kilten. Af en planche fremgår, at tartan har været et så kraftfuldt symbol på skotsk identitet, at den britiske regering engang lagde restriktioner på brug af disse stoffer.

Ægyptiske mumier og sarkofæer

Pa-Ba-Sa sarkofæen fra omkring 640 B.C. Foto: Karin Møller-Olsen

Et galleri er helliget det gamle Ægypten. Her er krukker og skulpturer, men særlig opmærksomhed er der omkring nogle mumier og – ikke mindst – et stort sarkofag udhugget til en fremtrædende egyptisk adelsmand, Pa-Ba-Sa omkring år 640 BC.

Mary Quant og Elvis

“Return to sender” Elvis i fiberglas af Sean Read 1996. Foto: Karin Møller-Olse

Fra nyere tid har museet blandt andet fundet plads til en lille butik, der udelukkende sælger tøj og hudplejeprodukter fra den legendariske designer fra 60’ernes Swinging London, Mary Quant, som blandt andet tilskrives mini-skørtet. Og så står selveste Elvis Presley foreviget i fiberglas-værket “Return to sender” af Sean Read, 1996.

Butik og Cafe på ground floor

Endelig vil jeg nævne, at museet selvfølgelig har sin egen butik og en glimrende cafe i bunden af bygningen, hvor jeg blandt andet får en crispy frokostsalat.

Kelvingrove Art Galley and Museum

Kelvingrove art gallery and museum ligger i en park i Glasgows West End. Foto: Karin Møller-Olsen

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 43 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen