Af MOGENS HANSEN
Dubrovnik i Kroatien er den smukkeste by på Adriaterhavskysten og alene derfor værd at slå sig ned i nogle dage eller måske en hel ferie. Oven i skønheden, som skyldes beliggenhed og arkitektur, kommer en interessant, dramatisk historie og et væld af andre oplevelsesmuligheder. Med god grund kaldes byen, som i dag har omkring 40.000 indbyggere, for Adriaterhavets Perle.
Allerede i Middelalderen var Dubrovnik en betydelig bystat og handelsby. Rivalerne var Venedig og senere Det Osmanniske (tyrkiske) Imperium, så i århundrederne fra 700- til 1600-tallet opførte man en ringmur omkring det, der i dag er den gamle bydel. Muren er næsten to kilometer lang, seks meter tyk mod landsiden, og højden varierer, men er mange steder 20-30 meter over gaderne og havet mod syd.
dubrovnik
En tur på Dubrovniks gamle ringmur er en spændende byvandring. Foto: Mogens Hansen

Det enestående ved muren er, at man kan gå på toppen af den rundt om den gamle bydel. Inden man begiver sig af sted, skal man være klar over tre forhold: Adgangen koster i 2016 120 kr. for voksne, der er mange trapper op og ned, og man skal helst ikke døje med højdeskræk.

Udsigt til historie og til nutidigt dagligliv

Er man parat til disse udfordringer, venter en usædvanlig oplevelse. Bymuren fører bl.a. forbi 16 tårne, 3 forter, 6 bastioner, 2 hjørnebefæstninger, adskillige kanontårne, 3 fæstningsgrave, 2 vindebroer og 1 bølgebryder. Men det mest spektakulære er, at man fra bymuren har et enestående vue ned over byen med dens mange kirker, paladser og private huse, hvor vasketøjet stadig hænges til tørre i baggårde og haver.

dubrovnik
Fra bymuren får man et godt overblik over Dubrovniks gader og gyder. Foto: Mogens Hansen

Slående er det, at de fleste bygninger har forholdsvis nyt tegltag. Det skyldes genopbygning efter de jugoslaviske opløsningskrige i 1990’erne. I 1991-92 blev det kroatiske Dubrovnik beskudt med artilleri fra højdedragene mod nordøst af den jugoslaviske hær i samarbejde med serbiske og montenegrinske styrker. Et kort, som hænger på muren nær Pila-porten, den vestlige indgang til den gamle bydel, viser placeringen af bygninger, der brændte ned, og nedslagssteder for granater og andre sprængstykker. Især den centrale, vestlige og nordlige bydel er tæt plastret til med afmærkninger om død og ødelæggelse. Næsten alt er genopbygget, men mange steder ser man stadig huller, som granatsplinter har lavet i murværk og gadebelægning.
Fra bymuren ser man højdedragene på landsiden, og man får et kig ud over havet til den rekreative ø Lokrum. På landsiden vil man også bemærke en svævebane, som fører fra den nordlige side af den gamle by op på bjerget Srd, hvis højeste punkt er 412 meter over havet. Fra den højde og fra svævebanen har man storslået udsigt over hele Dubrovnik-området, men nærstudiet i fugleperspektiv af den gamle bydel er stadig bedst fra bymuren.

Game of Thrones har indtaget Dubrovnik

Som nævnt er Dubrovnik fyldt med seværdigheder og besøgssteder som museer, kirker, paladser m.v. Og når der ikke er alt for overfyldt af andre turister, er det hyggeligt at gå rundt i de snævre gyder, hvor der er utallige muligheder for at købe mad og drikke. Hovedgaden Placa, der lokalt kaldes Stradun, har mange butikker i klassiske barok-bygninger, men er også det sted, hvor flest turister klumper sig sammen.

dubrovnik
Hovedgaden Stradun er ofte fyldt med turister. Foto: Mogens Hansen

I de senere år har Dubrovnik tiltrukket et stigende antal turister, fordi byen lægger kulisser til den amerikanske tv-serie Game of Thrones. King’s Landing og Qarth er nogle af de fiktive steder, som kan ses i den gamle bydel og på øen Lokrum.

dubrovnik
Artiklens forfatter har indtaget Jerntronen. Foto: Natasja Brostrøm

Flere byvandringer tager besøgende rundt til steder, hvor filmscenerne er optaget, men er man kender af Game of Thrones, vil man også selv kunne finde en del ved bare at slentre omkring. Fra bymuren er mange scener skudt. I en nordgående sidegade til Stradun finder man en butik, der sælger souvenirs, som er relateret til filmene, og man kan – mod betaling – få lov at lade sig fotografere siddende på Jerntronen.

Tekst: Mogens Hansen

 

 

 

 

Se Mogens Hansens Profil

Læs alle Mogens Hansens artikler på FerieBlogger

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen