App’en Danish Link viser danske spor i Tyskland

Ikke færre end 362 nedslag er indeholdt i app’en Danish Link, som Tysk Turist Information lancerede i 2015. Nu er app’en opdateret med nye links.

Borgen Wartburg (topfoto) er ikke kun berømt, fordi det var her Luther opholdt sig, mens hans oversatte Det Nye Testamente til tysk. Men også H.C. Andersen kendte til Wartburg og har bidraget til Wartburgs berømmelse, bl.a. gennem eventyret Pebersvendens Nathue, en melankolsk og smuk fortælling om den gamle kræmmer Anthon og hans barndom og ungdom hjemme i Thüringen.
Derfor er Wartburg et naturligt nedslag blandt de 362 links, der fortæller stort og småt om oplevelser og events i Tyskland, som alle har det tilfælles, at danskere har haft en finger med i spillet.
App’en deler attraktionerne op i kategorier, der gør det let for den rejsende at finde nedslag inden for egne interesser, hvad enten der er tale om kultur, historie, mad, overnatning, det kuriøse eller det kongelige.

Brugerne er inddraget

Danske spor finder man overalt i Tyskland, så da Tysk Turist Information tog brugerne med på råd, fik det mange danskere til tasterne med nye forslag til app’en, og det er de bedste af dem, der nu er kommet med i den opdaterede version.

Frederik VI afsluttede faderen, Christian VIIs etablering af Ejderkanalen. Her en af de broer/sluser der endnu kan ses.

– Det var en succes for os at inddrage brugerne, så kampagnen vil blive gentaget til efteråret.

Vi vil gerne have endnu flere forslag til steder med dansk islæt, for med app’en ved hånden får man serveret idéer til at se danskernes fodspor på en præsenterbakke, siger direktør Bo Schou Lauridsen, Tysk Turist Information.

Af de 362 nedslag ligger de fleste af naturlige og historiske grunde i det nordlige Tyskland, men der er også fokus på steder i det tidligere DDR, eksempelvis delstaterne Brandenburg og Thüringen.

App’en er gratis og ikke færre end 6500 danske har til nu hentet den. App’en er naturligvis til rådighed for brugere af såvel IOS (Apple) som android.

Isted-løvens kopi i det eksklusive Wansee-kvarter i Berlin

Det er umuligt at fremhæve enkelte nedslag frem for andre, men skal man pege på et par nedslag, som står stærkt i danskernes bevidsthed, vil det være naturligt at pege på de spor, man stadig kan finde i Schleswig-Holstein af den oprindelige Ejder-kanal, forløberen for den nuværende Kieler-kanal.

Ejder-kanalen blev iværksat af Christian VII og fuldført af sønnen Frederikk VI og derfor finder man sidstnævntes monogram på de broer og sluser, der stadig kan ses.

Historien om Isted-løven, som i mange år var at se ved Det Kongelige Bibliotek i København, men som nu har fundet endelig plads i Flensborg, kendes af de fleste.

Færre ved, at Isted-løven har en kopi, som blev udført og opstillet allerede i 1874 i det mondæne Wansee-kvarter i Berlin. Men historien om kopien har sin naturlige plads i app’en.

Når Spreewald-kanalerne fryser til, benytter man naturligvis skøjter. Inspirationen kom fra Danmark

Et lidt mere kuriøst eksempel på, hvordan app’en kan bidrage til anderledes oplevelser, finder man i delstaten Brandenburg i det idylliske vådområde Spreewald syd for Berlin, hvor man normalt bevæger sig rundt i fladbundede både i kanalerne. Men når vinteren bider og kanalerne fryser til, erstattes bådene af skøjter. Det lærte beboerne for snart 250 år siden af greven af Lübbenau, Rochus Friedrich von Lynar. Greven var tysk diplomat i dansk tjeneste og sammen med sin danske kammertjener havde han lært sig at løbe på skøjter, og den viden gav han videre til lokalbefolkningen omkring sit slot i Lübbenau. Historien fortælles på det lokale museum – og er et naturligt nedslag i app’en.
Lynar-familien var i øvrigt impliceret i attentat-forsøget mod Hitler. Den daværende greve blev henrettet, familien flygtede til Portugal, men er efter Berlin-murens fald nu vendt tilbage til slottet i Lübbenau, som nu er indrettet som fire-stjernet hotel.

Fotos: JHJ og Tysk Turist Information

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 52 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen