Trods krig og konflikt er Ukraine værd at besøge

Tekst og fotos: Mogens Hansen

Ukraine er i konflikt med Rusland, men det hindrer ikke, at man i fred og ro kan besøge dele af landet. Her sætter vi fokus på hovedstaden Kiev, en millionby med mange aspekter.

Men først lidt forbehold fra det danske udenrigsministerium om Ukraine:
»Vi fraråder alle rejser til regionerne Donetsk og Luhansk i det østlige Ukraine. Der har været væbnet konflikt siden foråret 2014. Der er fortsat kampe mellem ukrainsk militær og russisk-støttede separatister. Situationen er anspændt og ustabil. Du bør være forsigtig, hvis du rejser i regioner, der grænser op til Donetsk og Luhansk. Vi fraråder alle rejser til Krim-halvøen, som er under russisk kontrol i strid med international ret.«

Kiev – moderne, billig og med interessante steder

ukraine
Maidan-pladsen er i dag et livligt torv med et muntert aften- og natteliv, selv om over 100 mennesker blev dræbt her for kun fire år siden.

Man kan læse flere steder, at lommetyverier og anden kriminalitet mod turister er jævnligt forekommende i Kiev, men det mærkede vi intet til under vort besøg. Alt forekom roligt trods mange mennesker i gaderne og i metroen, som man kan køre med fra den ene ende til den anden for 1,25 kr.

Prisniveauet er i det hele taget lavt, men alligevel er der moderne butikker, shopping-områder, restauranter og cafeer. Et sjovt sted at besøge er det besarabiske madmarked, hvor der bl.a. sælges ægte kaviar fra Sortehavet. Men vær forberedt på, at stort set alle sælgere taler højlydt til dig på ukrainsk eller russisk for at få dig til at købe noget.

Et tankevækkende sted at sætte sig og nyde kaffe, øl eller vin er den centrale Maidan-plads (Uafhængigheds-pladsen), der var centrum for den såkaldte Orange Revolution i 2004 og for en ny revolution i 2014, hvor flere end 100 mennesker blev dræbt på pladsen. På den dystre baggrund er det mærkeligt i dag at se et livligt ungdomsliv på pladsen, især om aftenen, og kigge på springvand, der sprøjter vand i takt til moderne, høj musik.

ukraine
Toiletpapir med Putins billede.

En anden besynderlighed, som understreger Ukraines konflikt med Rusland, er, at man i souvenirboder kan købe toiletpapir, hvorpå der er billeder af Putin. Vi behøver vist ikke uddybe, hvad det handler om …

 

 

 

Flotte bygningsværker og en lang, ofte tragisk, historie

Men det, der imponerer øjet mest i Kiev, er en lang række overdådige katedraler, kirker og klostre. Mange af disse religiøse bygninger er blevet ødelagt under krige – ikke mindst Anden Verdenskrig – og forsømt i kommunisttiden, da Ukraine var en del af Sovjetunionen.

Men i dag fremstår de generelt velrenoverede. Billedet øverst viser Sankt Andreas-kirken, som oprindeligt blev bygget 1747-54 og ligger på toppen af en stejl bakke. Beliggenheden er iøjnefaldende, men giver også problemer, fordi fundamentet har tendens til at skride. Det omliggende kvarter sammenlignes med Montmartre i Paris på grund af den gode udsigt og de livlige gader med spisesteder, boder og butikker.

ukraine
Religiøs ceremoni i en af grotteklostrets kirker. Kvinder skal være tildækkede.

Pechersk Lavra (Grotte-klostret) ligger ned mod floden Dnepr, og her skal man sætte flere timer af til at se de mange kirker, klosterbygninger og museer, hvis historie i nogle tilfælde går omkring 1000 år tilbage. En særlig oplevelse er det at komme ned i grotter, som rummer mumificerede lig af munke. Men vær klar over, at der er mørkt og klaustrofobisk.

Fra nyere historie har Kiev ud over Maidan-pladsen et par andre seværdigheder: Et museum, der fortæller om atomkraftulykken i Tjernobyl i den nordlige del af landet i 1986. En mindepark for 100.000-150.000 mennesker, som den tyske besættelsesmagt dræbte her under Anden Verdenskrig. Stedet hedder Babij Jar, og det rummer adskillige monumenter og mindetavler for de dræbte jøder, sigøjnere og krigsfanger.

Et kuriosum til sidst: Kiev har et toilet-museum. Vi besøgte det ikke.

ukraine
Grotteklostrets hovedkirke. Den blev grundlagt for næsten 1000 år siden, men har været ødelagt adskillige gange, senest under Anden Verdenskrig.

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen