Se her: Norges enestående landskaber


Tekst og foto: MOGENS HANSEN

Norge er et smukt land med flot natur. Jo længere man kommer mod nord, desto mere dramatiske bliver klippelandskaberne.

Landet er næsten ni gange så stort som Danmark, men der bor færre mennesker end i Danmark. Alligevel er der små og større byer næsten overalt, og der er sjældent langt mellem bebyggelserne. Det skyldes til dels, at mange nordmænd ud over deres faste bolig har en hytte, som de bruger til rekreative ophold og til fysiske aktiviteter som vandring og cykling.

Noget, som også overrasker, er, at selv langt mod nord er der mildt klima langs kysten mod Norskehavet (den nordlige del af Atlanterhavet). Det skyldes den varme, som Golfstrømmen fører derop fra Caribien.

Norge har mange lufthavne, så det er nemt og hurtigt at besøge det meste af landet, men man kan selvfølgelig også køre rundt i landet, tage på krydstogt eller benytte Hurtigruten, som sejler fra Bergen i syd til Kirkenes i nord og undervejs sejler ind i de flotte fjorde og lægger til i mange havnebyer.

Nu lader vi billeder fortælle resten af historien om det flotte Norge. Det øverste foto er taget ved byen Dalen i Telemarken i det centrale Sydnorge.

norgenatur
Kajaksejlads ved øgruppen Lofoten.
norgenatur
Steindalsfossen, som man kan gå ind under, finder man ved Hardangerfjorden øst for Bergen.
norgenatur
I Dyreparken ved Kristiansand kan man blandt andet nyde naturen ombord på et sørøverskib.
norgenatur
Kvåsfossen nær den norske sydkyst har et laksecenter med en underjordisk laksetrappe, som kan besøges.
norgenatur
Cykeltur ad den såkaldte Mælkevej i det centrale Sydnorge.
norgenatur
Torsk tørret af sol og vind er en stor eksportvare fra Vestnorge. Her er vi lidt nord for byen Harstad, hvor en guide, klædt i tøj fra middelalderen, viser rundt ved Trondenes Middelaldergård.
norgenatur
Flotte efterårsfarver ved Skipnes i Vesterålen.
norgenatur
Nyksund er omgivet af bjerge/klipper og ligger ud til Norskehavet. En populær vandrerute, kaldet Dronningeruten, fordi Norges dronning Sonja gik den i 1994, kan benyttes fra Nyksund.
norgenatur
Dramatiske klippelandskaber under indflyvning til den lille lufthavn Stokmarknes i området Vesterålen, som ligger tæt på øgruppen Lofoten og byen Narvik.
norgenatur
Nyksund i Vesterålen var engang en driftig fiskerby, men den blev forladt i 1970’erne. I dag er Nyksund et populært turiststed, især for nordmænd.

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen