På vintertur fra Tromsø til Sommarøya

Tromsø ligger i Nordnorge 350 km nord for polarcirklen. Om vinteren kommer de fleste i håb om at se nordlys, men naturen er også betagende i de lyse timer. Vi tager på udflugt langs hvide bjerge og blå fjorde.

Fra 27. november til 15. januar kommer solen slet ikke frem i Tromsø. Og så kunne man tro, at der stadig er tæt på bælgmørkt omkring 1. marts, »og hvad skal vi så rende rundt og lave i mørket ?« som en af mine rejsefæller udtrykte det.

Men allerede fra 20. maj er der midnatssol og altså lyst døgnet rundt. Så kan man regne ud, at dagene må have gevaldig travlt med at blive længere, hvis de skal nå op på 24 timer i maj. Derfor er der allerede lyst omkring ni timer den 1. marts og god anledning til at komme ud og se sig omkring.

Dagstur med minibus

Vi tager på dagstur i minibus med Flexitour, som ejes af Daniel. Vores gruppe på fire danskere får overraskende selskab af Nadia og Stefano fra Schweiz. For hvad i alverden laver to schweizere i Norge, når de har alle de bjerge og al den sne man kan drømme om derhjemme? Men, som de fortæller, de kommer selvfølgelig på grund af havet og nordlyset.

Læs også Magisk nordlys i Tromsø

Udsigt over Tromsø med fastlandet i forgrunden. Midt i billedet Tromsøya, i baggrunden Kvaløya og broen som vi kører over mellem de to øer. Foto: Karin Møller-Olsen.

Turen går fra Tromsøya, som er den lille ø, hvor det meste af Tromsø med sine 70.000 indbyggere ligger. Derfra over broen til Kvaløya og videre til den lille Sommarøya. Og man skal endelig ikke lade sig narre af navnet, for der er pivkoldt. Selvfølgelig mest om vinteren, men ifølge Daniel, skal man nu heller ikke satse på meget sommer i juli.

Undervejs gør vi holdt ved flere smukke fjorde. Her ved Ersfjorden, hvor andre gæster allerede har været ude at lave fodspor i sneen. På disse kanter er der nemlig god gang i turismen om vinteren. Foto: Karin Møller-Olsen.

 

På Kvaløya overraskes vi af de mange bebyggelser, som her i Nordfjordbotn, der efter vores begreber ligger meget langt fra “alting”. Vores guide, Daniel, fortæller, at enkelte lever af fiskeri, mens de fleste pendler ind til Tromsø, hvor Universitetshospitalet er den største arbejdsplads. Foto: Karin Møller-Olsen.
Broen fra Kvaløya til Sommarøyar tilbyder den smukkeste udsigt over havet og Astritind, der er navnet på de snedækkede bjerge på naboøen Senja. Foto: Karin Møller-Olsen.
Vi indtager frokosten stående på stranden på Sommerøya. Udover lækre polarruller, varm kaffe, kakao og winerbrød har Daniel også medbragt rensdyrskind, som vi kan sidde på. Men i 10 graders kulde er der ingen, der føler sig fristet til ligefrem at sidde på stranden. Heller ikke Nadia selvom hun er halvvejs trukket i en af de termodragter, som Daniel altid har med i bilen om vinteren. Foto: Karin Møller-Olsen.
En venlig beboer på Sommerøya har frivilligt stillet toilet og håndvask til rådighed for besøgende. Udover at forrette sin nødtørft her kan man også få lidt varme og studere en håndskrevet reklame for lokal husflid. De gule sedler er hængt op af taknemlige vinterturister, der også gerne spytter lidt penge i brødkassen.
Sommarøya er oprindeligt et fiskerleje, og det er fortsat populært at fiske herfra. Foto: Karin Møller-Olsen.

 

Om sommeren kan man både på bo et lille hotel eller i feriehus på Sommarøya. Man kan dog næsten ikke forestille sig det mere idyllisk end om vinteren. Her med den ikoniske klippe Tussøya, der stikker op af havet mod nord. Foto: Karin Møller-Olsen.
På tilbageturen langs Kvaløyas sydkyst ser vi blandt andet et af de traditionelle tørrestativer til torsk ved Rystraumen, der er det vand, der skiller Kvaløya fra fastlandet. Her stod også et par godt indpakkede lystfiskere. Foto: Karin Møller-Olsen.

Tilbage i Tromsø sætter Daniel os af lige foran vores hotel. Schweizerne får selvfølgelige samme service. Sådan gør nemlig enhver ordentlig turarrangør i Tromsø.

Vi var afsted med: http://www.flexitour.no

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 45 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen