Magisk nordlys i Tromsø

Tromsø i Nordnorge er et af de steder i norden, hvor der er størst chancer for at se nordlys. Efter tre aftner med snevejr og overskyet himmel havde vi heldet med os. 

»De må ha’ puttet LSD eller noget andet bevidsthedsudvidende i kakaoen«, erklærer min ven, Ole. For når vi kigger op, ser vi brede grøn-gule lysstriber der snor sig i magiske psykodeliske mønstre henover nattehimlen. Og det er ganske vist, at før vores guider serverede varm kakao, var nordlyset mere fredeligt og svagt, end det er nu. På den anden side er jeg helt sikker på, at mit kamera ikke har haft snabelen i kakaoen. Og det har taget de samme magiske billeder.

NordlysNordlys viser sig mest i grønne farver. De hvide pletter er stjerner. Foto: Karin Møller-Olsen.

Et bombardement af tilbud

Vi er fire venner, der er rejst til Tromsø med håbet om at se flot nordlys. Ankommet til Tromsø i bliver vi bombarderet af tilbud om at deltage nordlysjagt. Det er helt på linje med tilbud om Flamenco i en by i Andalusien. Men i modsætning Flamencoen, hvor man kan være ret sikker på at få det, man betaler for, er der ingen garanti for at se nordlyset. Heller ikke selvom man har betalt tæt på 1.000 danske kroner for at stå den halve nat og hakke tænder i frostvejr. Ikke at det er helt urimeligt. Selvfølgelig er selv den bedste nordlysguide ikke herre over vejret. De gør en hæderlig indsats for at køre turisterne derhen, hvor der er størst sandsynlighed for klart vejr, og altså chancer for at se nordlys. Nogle gange kan det betyde en bustur på tre timer hver vej. Og hvis guiderne i løbet af dagen vurderer, at det er urealistisk at se nordlys den kommende aften, bliver turen aflyst. Og pengene betalt tilbage.

Indimellem dukker der violette og røde farver op i nordlyset. Foto: Karin Møller-Olsen.

90 procents sikkerhed for nordlys

Lørdag aften klokken 18 kører vi afsted 14 mennesker med Auroraexcursion. Og vi er heldige. Vores nordlystur bliver ikke aflyst. Himlen er stjerneklar, og vi kører i blot en time mod vest. Så kan vi slå os ned og åbne øjnene mod himlen. Ronny, der er en af Tromsøs mange nordlysguider, fortæller, at der plejer at være nordlys på 90 procent af de ture, der bliver gennemført. Men intensiteten er meget forskellig. Det kan være en kort periode på nogle minutter med nogle få lyssøjler henover himlen til et helaftensshow, som det, vi får lov at opleve. Inden da har vi spenderet tre dage og nætter med i øvrigt udmærkede museumsbesøg og en kirkekoncert i Tromsø, mens vi ventede på klart vejr.
Med i prisen for sådan en tur er lån af en kæmpemæssig termodragt, som man kan have udenpå hvilket som helst overtøj, man i forvejen har på. Desuden fotostativ, hvis man vil tage billeder, varm kakao, te, kaffe og cookies. Endelig får man tilsendt et nordlys-portræt af sig selv.

Kæmpemæssige termodragter, fotostativer og varme drikke er altid en del af pakken på en nordlysjagt i Tromsø. Foto: Hans-Petter Nielsen.
På denne aften ruller nordlyset henover himlen i flere timer. Foto: Karin Møller-Olsen.

En nordlystur kan vare fra seks til ni timer afhængigt af, hvor langt man skal køre. Men på hjemturen bliver hver eneste deltager så også sat af direkte ved hoteldøren.

Vi rejste med: http://www.auroraexcursion.no/

Læs også: På vintertur fra Tromsø til Sommarøya

 

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 45 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen