Havskildpadderne en truet art

Havskildpadderne – en truet art

Få minutter efter den er kommet til verden bevæger den sig målrettet, men usikkert frem efter lyden af havets bølger, stopper hvert øjeblik for igen at skubbe sig selv ned mod det brusende Stillehav og efter de store anstrengelser bliver den fanget og kastet rundt i vandkanten af en stor bølge, men den nåede vandet. Den er i sikkerhed for rovfugle og krabber, nu skal den bare overleve rovfisk indtil den bliver fuldvoksen om godt 20 år, det klarer cirka  en tiendedel.

10 minutter senere i ly af mørket kommer en havskildpadde på knap en meters længde og måske omkring 100 kg, ud af bølgeskummet og skubber sig selv op i lange seje skub, op hvor sandet møder junglen. Her føler den sig frem med snuden til det helt rigtige sted. Så begynder den at grave med sine store luffer, den laver en stort hul i sandet på næsten en halv meters dybde.  ”Sluk jeres lommelyger hvisker vagten” men for sent, skildpadden føler sig ikke tryg, og efter 5 minutters venten skubber den sig tilbage mod bølgerne og forsvinder i natten. Måske kommer den tilbage senere i nat, måske i morgen, måske ikke. Ærgerligt.

Vi venter, det er snart midnat, øjnene falder i og vi har mest af alt lyst til at lægge os ind i vores telt og lade skildpadderne, der måtte komme, passe sig selv. Parkvagten kommer langsomt op i mod os, ”200 meter nede langs stranden, men forsigtig, uden lommelygte”.

100 æg

Vi nærmest løber derned og kommer netop som en kæmpe havskildpadde er gået i trance fødetilstand. I løbet af den næste halve time spytter hun op mod 100 bordtennisbolde ud i det udgravede hul, det næsten menneskelige ansigt er helt fjernt, sammentrækningerne er tydelige og en efter en komme de små hvide bolde ud af skildpadden, som var den en ustoppelig tryllekunstner. Hun bliver færdig og kommer langsomt tilbage fra den trancelignende tilstand, dækker omhyggeligt hullet og efterlader æggene til deres egen skæbne indtil de udklægges  om godt 40 dage.

Stedet er på Playa La Flor i det sydlige Nicaragua, et af de få steder i verden hvor hele fem  af verdens i alt syv  havskildpaddearter lægger æg. I perioden fra ultimo juli til december ankommer hvert år op mod 40.000 havskildpadder, der kommer fra hele verden for at lægge æg på netop den strand, hvor de selv udklækkede. På særlige dage, de såkaldte ”arribadas”, invaderer flere tusinde skildpadder den samme strand, hvor de hver især finder en lille plet, graver deres hul og lægger deres æg. Et ganske spektakulært syn som finder sted få steder i verden.

Truet art

Flere af havskildpaddearterne er i dag desværre truet, på grund af  trusler fra rovdyr på land og i vand, men primært  på grund af truslen fra mennesker, der især i fattige lande er på jagt efter de små attraktive og næringsrige skildpaddeæg. Desuden er skildpaddekød en populær spise i mange lande selvom dyrene er fredede og endelig ryger skildpadderne ofte i industrifiskernes net verden over.

I Nicaragua er der to strande som er fredede naturreservater for verdens havskildpadder, La Flor og el Chacocente, her passer naturvagter på skildpadderne i det omfang det er muligt og her kommer turister i stigende grad for at opleve de store dyr lægge æg, og måske en dag blive vidne til de såkaldte arribadas.

Regler

Hvis nogen skulle komme på disse kanter for at se skildpadder lægge æg så husk:

  • Hold minimum 3 meters afstand og stil dig aldrig foran skildpadden, især når hun lægger æg.
  • Lad være med at tale og bevæge dig
  • Fjern dig hvis du står i vejen for skildpadden når den er på vej tilbage til vandet
  • Lad være med at lave en cirkel rundt om skildpadden, det stresser hende, det er svært nok at lægge æg
  • Hvis det er nat hold lygter slukkede
  • Tag kun billeder når skildpadden er påbegyndt æglægningen

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 59 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam