Sol over Gudhjem

Sol over Gudhjem:

En af verdens 12 bedste sandwich

Af Carsten A. Andersen

“Jeg glæder mig over, at Bornholm igen gør sig bemærket på den internationale scene; denne gang med en af vores meget velkendte retter.
Det gør mig stolt og glad på øens vegne. Det er en hyldest til øen, som jo udmærker sig ved i den grad at rykke på mange fronter i disse år.”
Sådan siger Pernille Kofod Lydolph, adm direktør, Destination Bornholm, efter det internationalt anerkendte rejsemagasin Condé Nast Traveler, har udnævnt ” Sol over Gudhjem” som en af verdens 12 bedste sandwich.
“Noget af det bedste mad i verden får man ved at trykke maden ind mellem to stykker brød. Gudhjem er den by, hvor røget sild, siges at stamme fra  allerede fra 1840’erne.

“Sol over Gudhjem” lavet af røget sild, purløg, løg, radiser og rugbrød serveret med et rå æg (“sol” i navnet) viser, at den berømte danske delikatesse har stor effekt,” skriver Condé Nast Traveler i sin begrundelse.

Sol over Gudhjem er måske den mest kendte ret fra Bornholm. “En dejlig og smagfuld ret, som man aldrig kan få for meget af, indbegrebet af sommer,” sagde Brdr. Price, da de i en TV udsendelse i DR fortalte om retten. Sol over Gudhjem er overskriften på en kokkekonkurrence som holdes på Bornholm, og der er også lavet en speciel øl til retten.

Nogle af de andre sandwich på Condé Nast Travelers liste er:

Choripan fra Argentina, Banh mi fra Vietnam, Katsu sando fra Japan, Hawaii Toast fra Tyskland, Croque monsieur fra Frankrig, Francesinha fra Portugal, Cubansk sandwich
fra Florida, USA, Leberkäse fra Østriig og Tyskland, Shuco fra Guatemala, Vada pav fra Indien og Zapiekanka fra Polen.

“Udnævnelsen af “Sol over Gudhjem” gør mig stolt og glad,” siger Pernille Kofod Lydolph, direktør, Destination Bornholm.