Blomster i alle regnbuens farver

Blomster-øen Mainau i Bodensøen er et vulkanudbrud af farver

Duften af blomster hænger i luften som en tyk sødlige duft af vin, mens bier og andre insekter summer løs deres søgen efter nektar, mens de flyver fra blomst til blomst. Jeg befinder mig et blomsterrige uden lige på den lille ø Mainau, der ligger i Bodensøen på den tyske side af den store sø, der udgør en del af grænsen mellem Tyskland og Svejts.  Her i sommermånederne er det specielt roserne, som er i fokus. Men ellers er øen stort set året rundt fyldt med blomster, der afspejler netop årstiden farvepragt.  Et af øens midtpunkter næst efter slot og kirke, er det store palmehus og planteskolen, hvor blomsterne produceres og plejes inden de sættes ud i parken i de mange bede.
Foråret indledes med et farverigt blomstertæppe fra over 1 million tulipaner, og en klar forårsdag er det et flot syn at skue ud over tulipanerne, med de snedækkede Alper i baggrunde på den anden side af Bodensøen. En anden farvepalet kommer fra over 200 arter af Rhododendroner importerede fra alle dele af kloden lige fra Himalayas bjergegne, Kina, og Japan til det amerikanske kontingent.

Sommerhalvåret ersom nævnt  præget af dens store rosenhave, med over 20.000roser repræsenterende omkring 1200 arter. Rosenhaven blev som nævnt anlagt af storhertug Frederich i 1871, og har lige siden glædet de mange besøgende på øen. Farvesammensætningen af de mange roser ændres sig fra år til år og ny varianter kommer til hvert år og naturligvis kåres hvert år en ”rosedronningen” i juni og juli måned. En anden flot blomst er orkideen, hvor der findes der mere end 3000 stk. både vilde og forædlede orkideer i alle mulige farver.
Omkring 12.000 asters fordelt over 250 varianter indtager efterårsbilledet i parken. Foruden de mange farveprægtige blomster findes der også eksotiske og sjældne træer og buske fra hele verden inklusiv appelsin- og citrontræer på den farveprægtige og varme ø, hvor klimaet nærmest er subtropisk Der er mere end 500 forskellige træer og iblandt dem er også det kæmpemæssige redwood fyrretræ, der er importeret fra Californien.

Træerne på Mainau er dog unge og jomfruelige, kun cirka 100 år gamle og 15 meter høje, mens deres slægtningen i Californien bliver op til 100 meter høje og det længst nulevende redwood træ menes at være over 2500 år gamle.
I palmehuset findes foruden et bredt udsnit af forskellige palmer, et stort antal eksotiske fugle blandt andet papegøjer.

Om vinteren er der som regel stille på Mainua, men øen er dog åbent for besøgende, som her finder fred og ro og et vinterbesøg kan omfatte sommerfugle-huset, hvor masser af farvestrålen sommerfugle hilser på gæsterne.

Ud over at være en blomster ø med en smuk og uforlignelig natur, har øen de senere år også udviklet sig til at være et kulturelt center med udstillinger på slottet sommer og vinter og slotskoncerter om sommeren på friluftsscenen, hvor der er plads til 1500 tilskuere. Klassisk musik, operettemusik, musicals, og sang blander sig med fuglenes røster i sommerhalvåret. Og om vinteren er der mindre koncerter, udstillinger og kirkekoncerter i slotskirken.

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 59 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam