Flere end 20 restauranter ønskede at deltage i dysten om Årets Vildtret, men kun otte kom igennem dommernes nåleøje
Med opskrifter, billeder og råvarelister forsøgte restauranter fra hele landet at blive repræsenteret ved dysten om Årets Vildtret, som finder sted på Als i weekenden den 3.og 4. november på Mommark Handelskostskole (den tidligere færgekro i Mommark). Opskrifterne gav bud på retter med alt fra sneppe, krikand, skovdue, fasan og krondyr. Men de seks dommere, der fik præsenteret opskrifterne totalt anonymt, gav de kun otte af dem adgang til konkurrencen.
Der var tæt løb. Generelt var niveauet temmelig højt, og kun en enkelt faldt igennem, fordi de brugte hvide asparges, som ikke er i sæson samtidig med vildtet i Danmark. Resten kunne i princippet have deltaget”, forklarer madskribent og anmelder Helle Brønnum Carlsen, der sammen med topkokkene Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro, Vivi Schou fra Barbette, Francis Cardenau, Patrik Jaros og urtekongen Thomas Laursen udgør årets dommerpanel.
Kender ikke vildtet på forhånd
Når de otte udvalgte tørner sammen foran dommerne, bliver de mødt af en kæmpe udbud af lokale råvarer og ikke mindst vildt, som lokale jægere fra Sønderjylland og Als har skudt i dagene op til konkurrencen. Herefter trækker finalisterne lod om de enkelte stykker vildt. De ved altså ikke, hvad de skal tilberede på forhånd, og det gør konkurrencen ekstra spændende, pointerer Helle Brønnum Carlsen. Hun tilføjer dog, at Als er særlig kendt for dåvildt og kronvildt, så det regner hun med vil være repræsenteret ved vildtparaden den 3. november.
Det er 8. gang konkurrencen afvikles. Den arrangeres af foreningen ’Vildt Gastronomi’, der har som mål at få vildtet, der både er velsmagende og bæredygtigt, tilbage på de danske tallerkner. Det sker i tæt samarbejde med Dansk Ø-ferie og Destination Sønderjylland.
Derfor vil der være adskillige muligheder for at få kokkefif og køkkentricks, høre foredrag om og ikke mindst smagsprøver på vildt, når konkurrencen og vildtfesten løber af stablen. Årets Vildtret er en klassisk kokkedyst, der flytter rundt efter vildtet og de bedste lokale råvarer. I 2016 var det Lollands rige vildtbestand, der gjorde Årets Vildtret til en velbesøgt begivenhed. I 2017 rykkede Årets Vildtret til Samsø, hvor deltagerne fik fornøjelsen af at arbejde med vildt fra de samske jagtmarker og råvarer fra ’Danmarks Køkkenhave.
De otte finalister er:
Restaurant Kiin Kiin, København (Henrik Yde og Dak Wichangoen), Le Gourmet LEGO House, Billund (Mounir Carstensen), Falsled Kro, Millinge (Martin Peter Leth Sjunnesson), Restaurant Uformel, København (Martin Neumann og Eigil Bundsgaard Jensen), Restaurant Babette, Vordingborg (Benjamin Theilmann Larsen), Restaurant Sletten, Humlebæk (Kasper Byrsing), Restaurant Musikkens Spise Hus i Aalborg (Nicklas Tellufsen og Mikael Kopp Christensen), Restaurant Brace, København (Nicola Franetti).
Foruden kokkekonkurrencen afholdes også ”Årets Vildtprodukt”, hvor et dommerpanel bedømmer forarbejdede vildtprodukter indsendt af producenter fra hele landet. Der vil desuden være masser af publikumsaktiviteter, hvor man kan få vilde køkkentricks og kokkefif.