Jørn Utzons berømte operahus ses her med Sidney Habourbrigde i forgrunden.

Australien er mulighedernes land. Det beviste Jytte Ranjel, efter hun med sin familie slog sig ned “Down Under” i 1986. Det store kontinent byder på mange spændeende attraktioner lige fra tropisk regnskov og koralrev – verdens største – mod nord til kæmpe ørkenområder i midten med den brømte Ayers Rock, interessante storbyer med Sidney som dne største med næsten 5 millioner indbyggere. Det er her du finder det ikonske opeahus tegnet af den danske arkitekt Jørn Utzon, Melbourne mod syd, den gamle guldgraverby. Desuden øen Tasmanien syd for Melbourne, hvor vores kronprinsesse Mary kommer fra. Og mange andre topattraktioner. Jo landet er værd at besøge

Jytte rejste med mand og  barn til Australien i 1989 uden  at have job og bolig  I dag driver familien et rejsebureau med stor succes. Læs her Jyttes historie.

Tekst og fotos: journalist Aage Krogsdam

Jytte Ranjel

”Hvis du frit kunne vælge, hvor i verden ville du så bo?” spurgte min mand mig lige efter at vi var blevet gift i 1986. ”I Australien!”, svarede jeg uden at tøve, for dette land havde siden jeg lærte om det i skolen haft en magisk tiltrækningskraft på mig, dyrelivet, aboriginerne, naturen, vejret, størrelsen af landet – det lød alt sammen vildt spændende, fortæller den 56 årige Jytte Ranjel, og fortsætter:

– Jeg havde en sikkerhedsassistent og kontoruddannelse bag mig og Michael var i gang med at uddanne sig til teknikum ingeniør. Efter megen snak blev vi enige om at det kunne da være spændende at prøve at tage om på den anden siden jorden og bide skeer med livet og de udfordringer det bringer at skulle starte forfra fra bunden og forsøge at etablere sig i et land som vi kun havde læst om.         

På den Australske ambassade fik vi at vide at vi skulle komme tilbage når Michael var blevet færdig med sin uddannelse, så det gjorde vi. – Blot for at få at vide at nu var ingeniører ikke længere på ønskelisten, men det var derimod klejnsmed. Og sådan en uddannelse havde han heldigvis også, så vi kunne stadig komme afsted. Vi fik emigrations-tilladelsen og havde derefter 6 måneder til at pakke vores habengut og så startede eventyret”

Ankom  til Melbourne i 1989 uden job og  bolig

Melbourne blev grundlagt ved floden Yarras udløb i Port Phillip Bay

Det unge par på henholdsvis 27 og 28 år begav sig ud på den lange rejse i februar 1989, med et 3½ årigt barn ved hånden og kun de tilladte 20 kg hver af bagage. Det var først planen at de ville slå sig ned i Australiens hovedstad Canberra midt imellem Sydney og Melbourne, men sekretæren på ambassaden havde forslået at Melbourne var et bedre valg. Hun mente, at mulighederne for job her var større. Den lille familie ankom til Australien som rigtige immigranter uden et sted at bo og uden arbejde – Og uden noget større kendskab til landet.                                                  

– Ja det var faktisk lidt vovet og nogle vil måske sige uansvarligt, men vi var unge og med godt mod på livet. Vi troede på at vi nok skulle finde et sted at bo og få noget arbejde. Fra nogle venner i Danmark havde vi fået en adresse på en dansker, der boede cirka 1½ times kørsel nord for Melbourne, og han havde tilbudt at vi kunne bo hos ham til vi fik vores eget. Vi fik husly og vores gode gamle sømandsven fik nogen at snakke med og hjemmelavet varm mad hver dag, så det var til stor glæde for alle. Her boede vi i tre måneder og i den periode fik Michael job som ingeniør hos det svenske firma Ericsson – hvor jeg også senere blev ansat om kontorassistent. Vi boede primitivt i et lejet hus med en smule lånte møbler, indtil containeren kom med vores ejendele. Men vi klarede os, med fantasi og gåpåmod, og med vores rimelig gode lønninger kunne vi begynde at spare op, og allerede i 1991, blot 2 år efter vi ankom til Australien, købte vi en grund og byggede vort eget hus i en forstad 30 minutter vest for Melbourne.                                                                                                                                                        

Jytte arbejdede i flere år på kontor hos Ericsson i Melbourne indtil hun var gravid med den fjerde søn. Hun gik på orlov og blev hjemmegående i forbindelse med hendes mands udstationering, mens børnene var små. Interessen for rejsebranchen har altid været der. ”Da jeg var yngre ville jeg gerne have været guide, men fandt hurtigt ud af at det ikke var en fuldtidsbeskæftigelse, og valgte derfor at få en uddannelse ved DSB i stedet, det smagte da i hvert fald lidt af rejsebranchen”. 

Startede som rejseleder

I 1996 mødte hun en tidligere dansklærer fra den danske skole i Melbourne. En skole hun selv havde været med til at starte op. Hun – gav mig sparket og inspirationen til at udleve min gamle drøm, om at blive rejseleder, og det var faktisk her det hele startede, fortæller Jytte Ranjel. I første omgang gik jeg på rejseleder kursus og lærte en masse teori, og praksis, uddannelsen blev afsluttet med en eksamen og et certifikat. Jeg fik det første job hos et bureau, der tog sig af udenlandske turister som kom til Melbourne. Jeg har siden udvidet min virksomhed og leverer nu service til mange forskellige firmaer, nogle jobs er for engelske og amerikanske turistgrupper, eller forretningsfolk, som vil nyde en kvalitets oplevelse og få mest muligt ud af deres ophold i Australien. Senere kom der også danske og skandinaviske grupper til.

I 2008 valgte jeg da muligheden bød sig at udbygge min business og søgte om licens for at blive en ’inbound agent’ eller rejse arrangør, og startede mit eget bureau op. Det var utroligt krævende at få en licens, men det lykkedes. Passion og energi bliver nu brugt på udvikling af firmaet. Den første gruppe jeg organiserede, var for Gislev Rejser, der hvert år arrangerer skønne rundture i Australien. Debuten gik fint. Der var naturligvis en del nyt at lære, men administration havde jeg jo prøvet før og det har været utroligt spændende og interessant at udvikle mit eget firma som rejsearrangør.

De 12 søstre – fra The great Ocean Road

Jytte Ranjel har kaldt sit bureau Ozway Travel Pty Ltd – det er opkaldt efter OZ som er den kærlige forkortelse for Australien, samt WAY som hentyder til at i er velkomne til at komme denne vej – vejen mod Australien…

Ozway Travel er specialister når det gælder skandinaviske rejse grupper som glæder sig til at opleve det bedste Australien har at byde på. Vi nyder at forkæle og glæde både vores samarbejdspartnere og deres gæster – Danske såvel som andre skandinaviske bureauer er ofte interesseret i at få et tilbud fra Ozway Travel. Repertoiret er desuden i de senere år blevet udvidet, og der er nu gang i arrangement af ture for samarbejdspartnere og deres gæster fra flere lande, blandt andet: USA, Spanien, Tunesien, Grækenland, og sågar Skandinaviske interesse grupper fra Australien, som kontakter os direkte. Ozway Travel tilbyder total skræddersyede pakkeløsninger for gruppe rundrejser af både kortere og længere varighed for vores samarbejdspartnere. Det vil sige vi finder og booker de bedste hoteller, restauranter, og sætter et fantastisk program sammen, med arrangementer, besøg på seværdigheder samt udflugter, bustransport, og bådtransport over hele landet.

Australien er et populært rejseland for danskerne.

Der kommer stadig mange danske turister til Australien, og det at vi har ”leveret” en dansk kronprinsesse – Mary Donaldsson – her fra landet har givet et stort boom i besøgene af danskere. Alle i Australien kender nu det lille land højt mod nord på den anden side kloden som følge af Marys status, så ferier til Danmark er også blevet populært for Australiere. Man møder ikke længere folk på gaden i Australien som tror at ”Denmark” er en by i Holland! forsætter Jytte Ranjel.

– Når danskerne så godt kan lide Australien og dets befolkning er det måske fordi australierne på mange måder ligner danskerne. De har ofte samme humoristiske sans, og en mentalitet som minder meget om den danske.

Jyttes mand Michael har været meget engageret og involveret i både design og udvikling af firmaets computer og booking system og det har været en stor hjælp for Jytte, at have den erfaring og ekspertise at kunne trække på. Målet for Ozway Travel er at tilbyde et absolut kvalitetsprodukt til samarbejdspartnerne og gæsterne. Og som Jytte selv siger, ”jeg er perfektionist så intet bliver overladt til tilfældighederne.”                                                                                                                           

– Vi både kan og vil levere 5 stjernet kvalitet til vores gæster, og jeg ser det som en dejlig udfordring  at finde nye og kreative måder at gøre dette på. Informationerne og oplevelserne skal være helt i orden. Det er klart en fordel for mig, som dansker, at kunne levere alt materiale og informationer til gæsterne på Dansk. Desuden kommer min store erfaring som rejseleder til god nytte når der arrangeres rundrejser for danskerne. Jeg kender til deres ønsker, krav og behov, og har megen viden fra mine mange rejser rundt i landet, som gør at jeg kan tilbyde og levere en rigtig god kombination af produkter og rejsepakker.

Firmaet har fået lov at udvikle sig organisk. Kunderne er kommet til os, efter at have hørt om os eller tilfældigvis er faldet over vores webside ozway.dk

Den australske turistindustri vokser hurtigt og er i dag en af de største industrier i Australien med en omsætning på over $38 billioner (ca.  175 milliarder kr.). Landet er et af de mest populære rejsemål globalt. Og det er der mange gode grunde til: Skønt klima og behagelige temperaturer. Fantastisk smukke naturlige landskaber, fine kystområder med fristende strande, store rustrøde og spændende ørken områder som ligner intet du har set før, frodige tropiske regnskove, og hel unik flora og fauna som ikke kan opleves andre steder i verden, samt sidst men ikke mindst: et rart, venligt og hjælpsomt multikulturelt folkefærd. Australien har derfor fortsat sin popularitet og er solidt stillet på grund af lavere oliepriser og en ofte favorabel vekselkurs.

Fra The great Ocean Road

Den Australske regering fortsætter med deres succesfulde marketings strategi. Og investerer store beløb hvert år i marketings kampagner. Australierne er også, især i de senere år, blevet meget glade for at rejse både indenlands og ikke mindst til udlandet. Turisme er forholdsvis velorganiseret, med en rivende udvikling igang. Den Australske regerings mål er at få industrien yderligere struktureret og alle ansatte uddannet, samt affilieret med deres professionelle turist organisationer, som regeringen har været instrumental i at få etableret.

Guideuddannelse

Guiding Organisations Australia, (GOA) er en landsdækkende organisation, med affilierede guide organisationer der forhandler med regeringen for at få indført regler for hvem der kan og må arbejde som guider. Alle GoA akkrediterede guider skriver under på en ”Code of Ethics”. Der kræves både erfaring, viden, forsikring og førstehjælps certifikat samt medlemskab af en lokal organisation for at blive godkendt som GoA guide.

Jytte Ranjel søgte, og blev accepteret som medlem af den ”Professional Tour Guide Association of Australia” hun var også en af de første guider i Australien der opnåede den eftertragtede GoA akkreditering.

Ayers Rock eller Ularu, som de indfødte kalder klippen

Når man som turist kommer til Australien på en rundrejse er der nogle seværdigheder som er et must. For danskerne er det helt bestemt den danske arkitekt Jørn Utzons fantastiske operahus i Sydney, som er nummer et – ikke bare for danskere men for alle besøgene. Mens i Melbourne er det nok byen som de sidste 7 år i træk er blevet valgt som ”Verdens Bedste by at bo i” samt en køretur langs the Great Ocean Road, hvor man ser de fantastiske sandstens klippeformationer, som stiger op af vandet som store støtter langs kysten. Derudover er det værd at besøge ”The Red Center” hvor den store røde monolit Uluru (Ayers Rock), stikker 348 meter op af ørkensandet og turen rundt om den er på knap 10 km, mens Kata Tjuta (The Olgas) spreder sine mange kupler ud over et større område med en omkreds på 22 km. Australien har igennem over 50.000 år har været hjemsted for den ældst nulevende kultur i verden – Australiens oprindelige befolkning – Aboriginerne. Uluru og Kata Tjuta er lokal befolkningens åndelige hovedcenter. Mens blot 500 km væk finder du den største by i Central Australien, Alice Springs, som bestemt også er værd et besøg. Sidst men ikke mindst af de traditionelle populære områder er The Great Barrier Reef, med koralrevet som er et meget populært og eftertragtet sted at besøge. Revet strækker sig 2000 km langs Australiens østkyst i det tropiske Queensland med dets koraler, skaldyr, fisk og havpattedyr i en fantastisk eksplosion af alle regnbuens farver.

Viser det autentiske Australien

Men landet har også utroligt mange mindre kendte men mindst ligeså bemærkelsesværdige og spændende områder og aktiviteter at byde på. Disse mindre turist prægede områder har sin helt egen charme og det kan også være en stor attraktion for gæster. Vest Australien for eksempel fylder en tredjedel af dette store land som også er det mindste kontinent. Området er verdenskendt for sit helt fantastiske vilde blomsterflor, det største i verden med over 12,000 blomster arter i alle afskygninger hvoraf over 60% af dem kun findes her og ingen andre steder på jorden. De farver landskabet fra kyst til kyst, og fra skov og by til ørkenen. Blomster sæsonen starter i den nordlige del i juni og i juli på de store ørken områder nær Pilbara, guldfelterne og langs Koral kysten. I september er blomsterfloret nået til hovedstaden Perths botaniske have, samt til naturparkerne og reservater i nærheden og så sluttes der af med brag af et blomster flor så fint at folk kommer langvejs fra i oktober og november, for at se naturens skønneste kreationer.

Der er masser at seværdigheder på Verdens mindste kontinent, og en af de største øer i verden, som strækker sig over 3600 km fra nord til syd og ca. 4000 km fra øst til vest.

Hvis man har mod på at prøve at køre i den ”forkerte” side af vejen, så kan man med fordel leje bil og køre fra Carins i nord sydpå til Brisbane og videre til Sydney af asfalterede veje og nogen steder motorveje. Derfra til Melbourne og videre til Adelaide. Man kan også køre ad en asfalteret vej fra Adelaide til  Darwin, en strækning på cirka 2800 km, der næsten hele vejen går gennem ørkenen. Vil man besøge Perth på vestkysten ved Det Indiske Ocean er fly det bedste transportmiddel.

Facts om Australien

Australien :  Lige knap 7.7 millioner km2

Grundlagt af engelske straffefanger og mandskab fra den engelske flåde i 1788

I dag er der lige over 25 millioner indbyggere

Kontinentet er opdel i 6 delstater og 2 territorier, med selvstyre og eget parlament:

Queensland, New South Wales, Victoria, South Australia,

Western Australia og Tasmanien samt Northern Territory og Australian Capital Territory.

Hovedstad er Canberra

Her har Forbundsregeringen hovedsæde med Parlamentet, der består af House og Repræsentatives og Senatet. Styreformen er det repræsentative demokrati. Det parti der kan samle flest stemmer enten alene eller i en koalition får premierministerposten.

Største byer er Sydney og Melbourne med cirka 5 millioner hver

 Højeste bjerg: Mt. Kosciusko 2228 m

Temperaturer: laveste gennemsnits temperatur er i ”Mary land” på Tasmanien med mellem 7 – 19 grader i Launceston.

De opdagelsesrejsende i 1800 tallet brugte drommedarer til transport – men da udforskningen af Australien var slut efterlod de drommedarene i Australiens indre, hvor der findes tusinder af vilde drommedarer idag

Mens du i Darwin kan opleves mellem 23 og 32 grader i gennemsnit, og i resten af landet kan du opleve alt derimellem.

Valuta: Australsk dollar (1 dollar  cirka 4,60 kr.)

Australien er formelt medlem af The Commonwealth og statsoverhovedet er generalguvernøren, som indstilles af forbundsregeringen, og udnævnes af den engelske Dronning Elisabeth.

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 57 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam