Rav drager folk til Fanø

Drageflyvning, strandsejlere og rav på Fanø

Fanø er også andet en historie og gamle bygninger. Fanø er også kendt for aktiv ferie blandt andet for drageflyvere fra hele verden, som betragter øen som et af de bedste steder at flyve med drager. Og hvert år i juni afvikles verdens største dragetræf – Fanø International Kite Fliers Meeting . Her mødes 5000 drageflyver til fest og flyvning. I 14 dage i midten af juni kan du se tusindvis af drager i luften over øen. Det startede i 1985 med at Wolfgang Schimmelpfennig fra Hamborg drog til Fanø sammen med nogle venner for at flyve med drager. De syntes det var sjovt, og de vendte tilbage år efter år og lige siden er deltagerantallet vokset og vokset, og der er kommet struktur på dragefestivallen, som stadig styres af Wolfgang og co.

Strandsejling

blokart-rindby-01

En anden aktivitet, som du kan dyrke stort set hele året, når der blot er lidt vind på Fanø, er strand sejling. Det er på strandene syd for Rindby, hvor det er muligt både for eksperter og nybegyndere at dyrke denne sport. Og her kan alle være med både kvinder, mænd, børn og unge. Stranden syd for Rindby er næsten altid tør og god jævn at køre på. Det skyldes, at Fanø Kommune vedligeholder en del af stranden, således at der er en plan sandflade at køre på. Der findes flere former for strandsejlere. De mest kendte er blokart og kite-buggy, men også landboarding er en anden sport, der dyrkes i området. Det er kort fortalt et skateboard med store hjul, som bliver trukket af en drage/faldskærm, så det er muligt at lave akrobatiske hop.
En anden sjov strandsejler er den trehjulede Kite Buggy. Den styres med fødderne og drives frem af en faldskærm, som holdes i hænderne. Det er en noget krævende sport, som er meget populær især i Tyskland, og derfor kommer mange tyskere til Fanø for at dyrke denne sport.

Rav

rav-2

Er du til en lidt mindre fredelig og mindre fysisk krævende aktivitet, så er jagten på rav en mere hyggelig aktivitet, som du kan deltage i lands øens strande. Nogen kalder ravet for Fanøs guld og det er især efter stormvejr, at du mellem tang og skaller kan finde ravet. Der er tale om 30 til 50 millioner gamle harpiksfossiler, som skylles op på stranden efter stormvejr. Men du skal ikke lade dig narre. Det gulbrune rav kan nemt forveksles med sten. Men ved at bide i ravet finder du hurtigt ud af at rav er meget blød i forhold til sten. Har det blæst fra vest eller sydvest et døgn eller to og det bliver stille vejr, er der gode chancer for at finde rav, især ved faldende vand. Ravet driver gerne ind på stranden med haveplanter, tangarter og træstumper.

rav
Ravstykke

Øens strande har været storleverandør af rav gennem århundrede, idet den flade strand og det stærkt saltholdige vand gør det lettere for ravet at flyde ind. Som nævnt så er rav forstenet harpiks. Verdens ældste rav er 235-231 millioner år gammelt, og det er fundet i Østrig og Bayern.
Det ældste rav her i landet er fundet på Bornholm og er 170 millioner år gammelt. Rav fundet på en strand, anses for at være finere end rav gravet ud af jorden. Er du heldig kan du finde fossiler af insekter i ravklumper. Gnider du på rav, udvikles statisk elektricitet, ligesom det giver en dejlig duft, når det brændes Det rå uforarbejdede rav ser ikke ud af meget, men i sleben og poleret tilstand bliver det til de mest fantastiske smykker.

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 60 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam