Græsk idyl og charme bliver nyt rejsemål for danske turister

Af MOGENS HANSEN

Små havne med traditionelle fiskerbåde, malet i klare farver. Stille landsbyer med sirligt vedligeholdte huse og haver. Et utal af hvide badestrande i små bugter. Oliventræer i ukendt antal. Bakker og klipper dækket med grøn bevoksning. Udsigt til hav med sejlbåde, øer og fastlandets bjerge. Gode restauranter og hyggelige barer.
Meganisi er en græsk ø, der har alt det, som skal til for at skabe rammen om en afslappende ferie. Øen ligger i Det Ioniske Hav vest for det græske fastland, og fra Nordeuropa vil man typisk komme dertil ved at flyve til Preveza, køre over den større ø Lefkas og tage en færge det sidste stykke. Frygt ikke transporten, for den er relativt kort, og hele vejen er der nok at se på, f.eks. et vådområde med flamingoer.

meganisi
Landsbyen Spartochori er hyggelig og har flot udsigt.

Meganisi betyder “stor ø”, men det er “falsk varebetegnelse”, for øen er kun omkring 20 kvadratkilometer og har en kystlinje på 46 kilometer. Den fastboende befolkning er på et par tusinde mennesker, som primært bor i tre landsbyer og lever af fiskeri, landbrug, service, håndværk og turisme. Der er kun to hoteller på øen, men en del privat indkvartering af besøgende, og sejlere tiltrækkes i stort tal. Alt i alt en perfekt ramme for en rolig ferie.

Rundt på Meganisi

Når man ikke daser på stranden eller ved hotelpoolen, er der gode muligheder for adspredelse og naturoplevelser ved at bevæge sig rundt på øen. Afstandene på den nordlige del af øen, hvor de tre landsbyer ligger, er ikke større, end at man kan nå en del til fods, men det er også populært at benytte cykel, scooter og bil. Trafikken er begrænset, og der køres generelt pænt, men af og til kan man komme ud for, at unge mænd kommer drønende på motorcykel.

meganisi
En tur på mountainbike er en fortrinlig måde at opleve Meganisi på.

I havnene er der altid fiskere, som på traditionel vis er ved at rense og klargøre deres garn, og indimellem vil man se sejlbåde med dannebrog vajende fra agterenden. Her nyder danske pensionistpar deres arbejdsfrie tilværelse i behageligt klima, efter at de har sejlet deres båd ned ad europæiske kanaler og floder og hen over Middelhavet.

meganisi
Danske sejlbåde i en af Meganisis idylliske bugthavne.

Byerne på Meganisi er hyggelige at gå rundt i med deres smalle gyder, som mestendels er belagt med flade sten. Katomeri er hovedbyen med et par minimarkeder, bageri, apotek, barer/cafeer og taverner med traditionel græsk mad. Vathy ligger rundt om en dyb bugt med øens vigtigste havn. Langs havnepromenaden er der restauranter og barer med udendørs servering. Spartochori ligger nogle kilometer vest for de to andre byer. Her er der en mindre havn, men det meste af byen ligger mindst 50 meter over havoverfladen, og herfra er der flot udsigt over havet, naboøerne og fastlandet.

meganisi
Fra Esperides Hotel får danske turister fra maj 2017 flot udsigt mod Onassis-øen Skorpios og Lefkas.

Dansk charterferie på Meganisi

I udkanten af Spartochori ligger – ligeledes højt over havet og med imponerende udsigt – Esperides Hotel. Her vil danske turister blive indkvarteret, når Primo Tours som det eneste danske selskab fra maj 2017 igangsætter charterrejser fra Billund til Meganisi.
Selvfølgelig kan man leje en båd og selv sejle rundt i det rolige hav omkring Meganisi, men en guidet tur med en større udflugtsbåd kan anbefales, fordi man så – uden at skulle “læse lektier” på forhånd – får de historier, der hører til.

meganisi
Udflugtsbåden sejler ind i grotten, hvor en græsk ubåd gemte sig for tyskerne under Anden Verdenskrig.

På øens sydvestside kommer man til klippegrotten Papanikolis, hvor en græsk ubåd under Anden Verdenskrig gemte sig for den tyske besættelsesmagt og angreb tyske skibe. Og nord for Meganisi sejler man rundt om Skorpios, der var ejet af den nu afdøde, kendte græske skibsreder-milliardær Aristotle Onassis og stadig er i hans families besiddelse. Det er generelt forbudt at betræde den lille ø, men en af dens bugter med en kort grusstrand er tilgængelig for offentligheden. Her kan man bade i det rolige, lune vand, nyde solen og måske tage en strandsten med hjem. Den skulle bringe lykke og rigdom – siges det.

Rejsen var betalt af Primo Tours 

www.primotours.dk

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen