I hælene på Tysklands store, romantiske maler

Hamborg, Berlin, Greifswald og Dresden fejrer 250-året for Caspar David Friedrichs fødsel med store udstillinger og events

Udstillingen i Hamburger Kunsthalle med omkring 100 af Caspar David Friedrichs værker er blevet det helt store tilløbsstykke, og rejsebureauet Cultours´ to busture dertil blev hurtigt udsolgt.

Der er dog tid til selv at tage turen til Hamborg for at se udstillingen, der slutter 1. april.

Portræt af Caspar David Friedrich med det brændende,
intense blik. Foto Hanne Würtz

Den store interesse for maleren har inspireret Cultours til at arrangere en kombineret tur til Berlin og Greifswald 29. maj-2. juni ligeledes med Torsten Granov, cand. mag. i fransk og historie og direktør for Cultours, og Allis Helleland, mag. art. i kunsthistorie og tidligere direktør for Statens Museum for Kunst, som guider. Der bliver afgang fra Aalborg og København.

Første stop bliver Rügen for at se kridtklinterne, hvor Caspar David Friedrich malede et af sine mest berømte billeder, og overnatning i Stralsund.

Parti fra Eldena Klosterruin, som har inspireret Caspar David Friedrich til nogle af ruinmalerierne. Foto Hanne Würtz

Næste dag tilbringes i hans fødeby Greifswald med besøg de steder, han havde tilknytning til, og naturligvis udstillingen i Caspar David Friedrich-centret, som er indrettet i hans fødehjem. Med i programmet er også klosterruinen Eldena, som ligger nogle få km uden for byen. Her hentede han inspiration til adskillige af sine malerier.

I Berlin er der rundvisning i jubilæumsudstillingen i Alte Nationalgalerie på Museumsinsel, tid til at besøge flere af Berlins andre fremragende muser og seværdighederne, evt. udnytte et af byens mange musiktilbud og tage med på en byrundtur i såvel den vestlige som den østlige del. Eller lade sig friste af shoppingmulighederne.

Der er planer om endnu en tur 26.-30. juni.

Når programmet er færdigt, vil det blive lagt ud på www.cultours.dk

Fejring i hele Tyskland

Udstillingerne i Dresden, Berlin og Greifswald bliver ikke en gentagelse af udstillingen i Hamborg, selv om flere af de viste værker i Hamborg vil indgå i udstillingen i Alte Nationalgalerie i Berlin 19. april til 4. august.

Den ensomme vandrer, der fra en klippetop skuer ud over et tåget landskab –
i øvrigt motivet på udstillingsplakaterne. Foto Hanne Würtz
Også børnene fandt udstillingen interessant og tog fotos. Foto Hanne Würtz

I Greifswald venter omkring 160 events fordelt over hele 2024 med afsæt i Caspar David Friedrichs barndom, opvækst og færden i området.

Udstillingerne i Albertinum og i Kobberstikskabinettet i Dresden åbner 24. august. Desuden arrangeres der vandreture ad de stier, Caspar David Friedrich selv færdedes på i og omkring Dresden.

Knyttet til Norden

Caspar David Friedrich er Tysklands store romantiske maler (1774-1840). Han blev født i Greifswald, der dengang var svensk, men faktisk var dansk i 170 dage i forbindelse med en byttehandel med Sverige, og dette var uden tvivl medvirkende til hans fortsatte tilknytning til Norden. Han sympatiserede med de nordiske frihedsidéer, havde f.eks. kort hår og rejste til København for at videreuddanne sig på Det Kongelige Danske Kunstakademi, som havde et godt ry. Her blev han i fire år, følte sig dansk og etablerede et livslangt venskab med bl.a. maleren I.C. Dahl, inden han permanent slog sig ned i Dresden.

Endnu et af malerens ruinmotiver. Foto Hanne Würtz

Caspar David Friedrich var dog ofte på rejser tilbage til hjemegnen Rügen, hvor han fandt sine ruinmotiver, mens det var på vandringer i Dresden Elbland og Sachsich Schweiz med kalkstensbjergene, han blev inspireret til mange af sine store oliemalerier.

Mange tolkninger

Caspar David Friedrichs rejser var ikke kun fysiske, han rejste også i fantasien, udvalgte fragmenter fra forskellige steder og samlede dem til ofte lidt tågede landskabsmalerier med ganske små personer som regel med ryggen til, så man som beskuer kan identificere sig med personen på maleriet – føle sig som et lille menneske, ensom og magtesløs i den store natur.

Der er fremsat mange teorier om og tolkninger af Caspar David Friedrichs værker. Om der er skjulte religiøse budskaber, om det er en skildring af egne følelser, melankolien, depressionen.

Udstillingen i Hamborg er lidt af et opgør med diverse teorier, der er diskuteret de seneste 50 år. Den viser simpelthen hans ikoniske mesterværker, der skaber stemninger – lyse, dystre, dramatiske og dragende.

Glemt i perioder

Caspar David Friedrich blev nærmest glemt efter sin død i 1840, men i 1906 kom han igen til ære og værdighed, da Berlin viste 42 af hans værker sammen med andre maleres. Også nationalsocialisterne med Hitler i spidsen fik kig på hans skildringer af den romantiske tyske natur.

Efter krigen var det slut med berømmelsen. Ingen i kunstverdenen ville røre ved noget, der relaterede til nazismen, før han i 1972 udstillede på Tate Gallery i London og i 1974 i Hamburger Kunsthalle. Det førte til mange andre udstillinger samt bogudgivelser om Caspar David Friedrich og hans værker, og i dag anses han for at være en af verdens største romantiske malere.

Til den aktuelle udstilling i Hamborg er der udgivet en moppedreng på 600 sider.

Jeg var inviteret af Cultours, som ikke har haft indflydelse på artiklens indhold.

Hanne Würtz

Hanne Würtz, medlem af Dansk Journalistforbund og Danske Rejsejournalister. Mesterlæreuddannet på Vendsyssel Tidende med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. I 24 år ansat på Morgenavisen-Jyllandsposten som redigerende og senest som skrivende med fokus på kultur inden overgangen til freelance-tilværelsen som kultur- og rejsejournalist. Har oversat en række børne- og ungdomsbøger samt en enkelt rejsebog og har gennem alle årene samtidig leveret rejseartikler fra ind- og udland til Aarhus Stiftstidende, Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske, Børsen, Herning Folkeblad, Jyske-Vestkysten/Fynske Medier, Aller og FerieBlogger.dk.

Hanne Würtz has 15 posts and counting. See all posts by Hanne Würtz