Fem af sommerens EM-kampe spilles i Hamburg. Byen kommer til at syde af fodboldglæde. Og med sin placering tæt på Danmark vil mange fodboldfans valfarte til byen for at opleve den særlige stemning under slutrunden. Enten som pitstop på vej mod Danmarks kampe i Stuttgart, Frankfurt og München, eller for at følge EM og feste sammen med fans fra hele Europa i byens særlige fanzone. De fem kampe, der spilles i Hamborg er: Polen og Holland, Kroatien og Albanien, Georgien og Tjekkiet, Tjekkiet og Tyrkiet samt kvartfinalen. De spilles alle på byens legendariske stadion, Volksparkstadion, under EM kaldet Arena Hamburg. Selv om man ikke er blandt de heldige 50.000, der har billet til grønsværen, er der stadig masser af grunde til at besøge den gamle hansestad.


Gigantisk intallation på havnen

En spektakulær installation på havnen viser kampopstillingerne

En af de mest unikke attraktioner under EM bliver de gigantiske containerinstallationer i Hamburg Havn. Fra den 4. juni vil kampopstillingerne for den første spilledag blive vist gennem en spektakulær installation. Et gigantisk turneringstræ bliver opbygget fra ottendedelsfinalerne og fuldendes frem til finalen den 14. juli. Installationerne bliver et imponerende syn, og vi spår, at de bliver et yndet motiv på Instagram denne sommer.

En af dem, der elsker Hamburg, er den tidligere landsholdsspiller, Simon Makienok. ”Uanset om du er vild med fodbold, eller bare vil hygge dig, er Hamburg en skøn by,” siger han.

Simon Makienok spillede i fodboldklubben FC St. Pauli fra 2020 til 2022, hvor han var en populær spiller blandt klubbens fans. Udover fodboldtræningen brugte han meget tid i St. Pauli-kvarteret, der er kendt for sine mange barer og restauranter.

”I St. Pauli-kvarteret flyver tiden af sted, når man slentrer rundt i de charmerende små gader og suger byens energi ind. Gå en tur ned til havnen, og nyd udsigten over vandet i Park Fiction. Nup en drink på Clouds i den store skyskraber ved Reeperbahn med panoramaudsigt over byen,” anbefaler han.

Reeperbahn er Hamborgs forlystelseskvarter

I Reeperbahn kan man opleve den autentiske fodboldatmosfære og den lokale fankultur på barer som Jolly Roger, en populær fankneipe for FC St. Pauli, og Sportpub Tankstelle, som er et mødested for HSV-fans. Det populære forlystelsesområde ligger tæt på Hamburg Fan Zone, som bliver epicenteret for fodboldfans under sommerens EM.

Den tidligere landsholdsspiller boede i bydelen Eppendorf, hvor han yndede at besøge det store Isemarkt, som er et marked under den lange bro ved Eppendorfer Baum, hvor man kan finde skønne vintageting og delikatesser.

Hamborgs havnekvarter fylder meget i byens bevidsthed. Her Docklands

Hamburg er centreret om vand, og Simon Makienok opfordrer til, at man udforsker byen fra vandsiden. Lej en båd eller et paddleboard og nyd de mange smukke kanaler. Han holder også af at hænge ud i den smukke Stadtpark, hvor folk samles om sommeren for at slappe af, spille bold eller tage en dukkert i søen. Et andet favoritsted er Elbstrand.

”Elbstrand var et af mine yndlingssteder, når hunden skulle luftes, eller jeg bare havde lyst til at sidde og nyde solen. Stranden er ikke egnet til badning på grund af de store fragtskibe, der sejler få meter fra bredden, men det et er fantastisk sted at gå tur og nyde solen med en kaffe i hånden. Jeg er især vild med stedet om vinteren, når vandet er dækket af is,” fortæller han.

Fanzone Hamburg

Fan Zone Hamburg på Heiligengeistfeld bliver stedet, hvor fodboldentusiaster samles for at feste og se kampene. Fanzonen er centralt beliggende ved siden af Millerntor-Stadion, som er FC. St. Pauli’s hjemmebane. Der er fri entré til området, som er åbent i 22 dage, og op til 40.000 tilskuere kan følge kampene på den 100 kvadratmeter store skærm. Området vil syde af festivalstemning for store og små fodboldfans med et pariserhjul, en Beach Club, hvor man kan slappe af, og et aktivitetsområde med en fodboldbane. UEFA lægger vægt på, at fanområderne skal være et sted, hvor sport og kultur mødes, og som inkluderer alle.

I fanzonen vil der også være en mobil fodboldbane, hvor spændende kampe og turneringer finder sted, herunder de hjemløses EM og skoleturneringer. Nations Expo præsenterer under slutrunden spændende fakta og anekdoter om de 24 deltagende nationer. Mon ikke Danmarks EM-mirakel fra 1992 får sin egen plads i fortællingen.

I forbindelse med EM præsenterer Hamburg et omfattende kulturprogram, som inkluderer en lang række projekter, udstillinger og arrangementer af international klasse, der kombinerer fodbold og kunst på kreative måder.

Miniatur Wunderland er en af Hamborgs største turistmagnetercherstadt

Intet besøg i Hamburg uden verdens største modeljernbane, Miniatur Wunderland, som ligger i Speicherstadt. Med cirka 1,5 million gæster om året hører modeljernbanen til en af de populæreste seværdigheder i Hamburg. Knap en million arbejdstimer er der brugt på at skabe en detaljeret miniatureudgave af byer, steder og landskaber fra hele verden. Modeljernbanen vokser fortsat, og den nyeste tilføjelse er Monaco, komplet med sit ikoniske Formel 1-løb, som netop er blevet officielt indviet af Fyrst Albert af Monaco. Derudover er de nye sektioner Provence og Sydamerika næsten færdige og forventes åbnet i løbet af sommeren.

Artiklen er stillet til rådighed for Ferieblogger.dk af Tysk Turisinformation i København, en del af den tyske turistorganisation DZT

De benyttede fotos: Foto af Elphilharmony med særlig tilladelse. Foto Hamburg Marketing (Christian Brandes. Øvrige fotos: DZT

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 56 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen