AF MOGENS HANSEN
Udendørsaktiviteter, især vandring og cykling, efterfulgt af mad- og drikke-smagsoplevelser er mest populære blandt turister i Skåne. Vi kastede os over det sidste, da vi besøgte Kullen, halvøen, som peger mod nordvest ud i Kattegat fra Helsingborg, og som kan ses fra den østlige halvdel af Nordsjællands kyst.
Mest imponerede blev vi på Arilds vingård, som ligger på den nordlige side af Kullen nær kystbyen Arild og bag den klippefyldte pynt mod Kattegat, kaldet Kullaberg. Vingården ejes og drives af familien Ivarsson, som består af mor Annette, far Jonas og deres fire børn. I 2006-07 var ægteparret Ivarsson på udkig efter et nyt livsprojekt, og især Annette forelskede sig i en gård fra 1700-tallet, som trængte til renovering. Gården havde en vinranke, og den gav Annette ideen til at lave en lille vingård, hvor besøgende kunne få smagsprøver. Men efter at hun havde taget uddannelse på et vinuniversitet og besøgt en stribe vingårde i Europa, blev hun klar over, at en lille vingård ville blive en dyr hobby. Derfor blev den første hektar jord plantet til med vinstokke i 2008, og siden er Arilds vingård vokset til i dag at have vin på 20 hektar.
Kullen er egnet til vindyrkning
De fleste tror, at det er en skør ide at dyrke vin på de kølige, nordlige breddegrader i det sydlige Sverige, men sådan forholder det sig ikke. Kulden er en udfordring, men Kullens landskab og det dybe hav, som omgiver halvøen, giver gode muligheder for vindyrkning. Havet er koldt vinter og forår, men det hindrer vinplanterne i at springe ud for tidligt. Derfor bliver vinen ikke ødelagt af frost, og skulle det blive frostvejr, driver kulden forholdsvis hurtigt ned ad skråningerne mod kystlinjen. Om efteråret holder havet på varmen, så i oktober kan man opleve vinhøsterne arbejde i shorts.
Solaris er den mest udbredte drue på Kullen, fordi den er modstandsdygtig mod svampe og modner, selv om vejret ikke er det bedste. Druen stammer fra Tyskland og bruges bl.a. til sød dessertvin. Solaris er den mest dyrkede drue i Sverige, og den ses også på markerne i Danmark og England. Arilds vingård dyrker også Pinot Noir Précoce, Cabernet Cortis, Souvignier Gris og Muscaris.
Vi smagte (selvfølgelig) på vingårdens hvide, røde og rosévine, og så var det blevet frokosttid, hvor vi i gårdens restaurant valgte en delikat fiskesuppe med friskbagt brød til. Arilds vingård rummer også hotel, konferencefaciliteter, holder høstfest sidst i september, og det er blevet populært at holde bryllupsfester på vingården. I 2013 begyndte Arilds vingård at destillere druerester til stærkere spiritus, og i Strandgade i Helsingør har man en vinbutik, kaldet Ivarsson Wine.
Tomater, kaffe og kage
Dagsudflugten til Kullen indeholdt også besøg og smagsprøver hos Vikentomater, som er et familieforetagende, grundlagt i 1964. I dag er der foruden drivhuse frokostrestaurant, café og gårdbutik, og udbuddet af tomater nåede i 2016 op på 101 sorter, hvoraf de fleste er små specialtomater. Kaffe og kage, der med et svensk populærudtryk kaldes fika, blev det også til, først på Mölle Krukmakeri (et keramisk værksted) og sidst hos Flickorna Lundgren, en charmerende havecafé med en lang forhistorie, som er blevet et af Nordvestskånes største turistmål.
Den smukke natur på Kullen fordrer, at man medbringer cykelbukser og vandresko, men efter det store kalorieindtag hen over dagen orkede vi ikke mere. Motionen må vente til næste gang.
Rejsen var betalt af Visit Sweden.